torsdag 24 september 2009

Vem ville se helikopternedskjutning...

Polisen får mycket kritik nu för sitt agerande i samband med det stora dramatiska helikopterrånet i morse. Diskussionen kring polishelikoptrarna på Värmdö kom upp i dagen igen och det kan man tycka vara på tiden. Ty det är en långbänk som varje byråkrat borde skämmas för att vara en del av, men å andra sidan är det förstås inte så lätt när fritidstorparna tar strid. Nu hade rånarna varit fiffiga och ställt en väska med ordet bomb på vid dessa i obygd placerade helikoptrar så polisen kunde inte använda dom. Det kanske var tur.

Det har förstås framförts kritik på polisens arbete, så är det alltid. Själv skulle jag vilja säga tvärtom. Det är tur att vi inte har poliser som skjuter vid första bästa tillfälle, det är tur att de inte sätter sina egna liv på spel på utan tänker till lite av vad som skulle kunna hända. Har ni glömt Malexander?

Tänk hur det skulle kunnat se ut med ett helikopterkrig där den ena blev nedskjuten och störtade rakt ned på pendeltågsstationens plattform i morgonrusningen. Hade poliserna fått beröm då? Troligen inte. Förvisso handlar det om stora värden nu, massor med pengar. Men å andra sidan så är pengar världsliga ting. Det finns ingen anledning att sätta liv på spel av den anledningen. Jag tror på systematiskt polisarbete. Självklart bör det bli dags att se till att värdedepåer behöver en högre skyddsklass så att säkerheten kan förstärkas. Men om det är som ett tidigare rånarproffs beskriver i Expressen att kriminella element arbetar inne i företagen så finns det kanske inte möjlighet till total säkerhet.

Poliser som vilt utan eftertanke deltar i draman likt det vi såg hända i morse ska vi inte ha dock. Ingen ska behöva sätta livet till i onödan.

Verkligheten överträffar alltid dikten. På något märkligt sätt.

(SvD) (Aftonbladet)

11 kommentarer:

tex sa...

Jag skulle i och för sig kunna tänka mig att polisen möjligen, undantagsvis skulle kunna få använda en helikopter för att följa efter en annan helikopter.
Jag inser att detta innebär att jag har fascistoida tendenser, men så är det.

Martin a.k.a NPC]Otyg sa...

Lite spännande också att man kan se hotbilder som kräver övervakningslagar, men man ser inget behov av att skydda fysiska objekt som helikoptrar ;)

Hursomhelst så håller jag med om att idéerna om att skjuta ned helikoptern inte är speciellt bra av flera anledningar. En som jag själv tänkte på är att om helikoptern skulle beskjutas medan den stod på taket så finns det helt plötsligt en risk för en gisslansituation inne i värdedepån och det kan knappast vara något drömläge.

Kajsa Warg sa...

Nä, skjutgalna poliser - eller andra skjutgalna typer gillas inte alls.

Och så kritiserad de för att komma "så sent" - men var det "så sent"? Och bör man komma fram synligt, när de, "bovarna" antagligen är rejält beväpnade?

Jag tror att man kan nå bra resultat även med efterspaning och inte bara överdimensionerade "millitärinsatser" som ibland tycks föredras av mediernas kommenatrer att döma.

Har de som får ge kommentarar sett för många thrillers tro???

Kajsa Warg sa...

... jag menar inte kommentarer här - utan till media - i media - förståss!!! ;D

Mary sa...

Martin du vet att jag håller med dig ;-)

Kajsa - just det... Många försätter sig nog i filmsituationen när såna här hemska saker händer. Det är svårt atttro att det är verkligt.

Leif Ekstedt sa...

Länstyrelsen säger i dag,att värdemedel inte får hanteras i takvåningar. Det är deras lösning.
Hur är läget i vårt eget parti, som förespråkar att alla skall ha arbete. Varför har de inte sett till ,att de statligt ägda verksamheterna har fullvärdig kontroll (inte bara kameror) människor också.

cnab sa...

Varför larmade inte FRA om detta dagarna innan rånet? De kanske inte är så duktiga som de tror och lyckats få en politikermajoritet att köpa? Att polisledningen tältade på norra Värmdö med sina helikopterar och inte vågade åka därifrån av arbetsmijöskäl, är inte heller särskilt förvånande. Hoppas de hade kul i morse när det själva provlandade polishelikopterna på pengabingens tak.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3567901.svd

Varför i herrans namn då? Det bevisades ju i förrgår att taket fungerade som landningsplats!

embryo sa...

"Verkligheten överträffar alltid dikten."

Nä där har du allt fel. Dikten öveträffar allt.

embryo sa...

i övrigt trykcer vi att dom skulle trykct på knappen okcså skikcat dit jetplan stridsvagnar fallskrämsjägare bombundrar

herregudrun: man levrar sej bara en gång

skjut på allt som gör på sej

det är mitt anonyma tips till polisen

Anonym sa...

Mary du skriver att många nog "försätter sig i en filmsituation när såna här hemska saker händer", ja man kommer onekligen att tänka på någon Sjöman-Wahlöö film med poliserna Kvant och Kvastmo, eller när man hör ministern, rumpnissarna i filmen om Ronja.

karl

Red sa...

Ja, visst!
Trevig och harmlös underhållning för folkhemmet. Med hjältegloria på rånarna och töntstämpel på polisen. Sedan kryddas bilden med lite indignerade insändare, artiklar och utspel från politiker och proffstyckare.
Visst är det kul?