lördag 26 september 2009

Alla tävlingar vill man inte vinna...

Sverige är på gång att vinna Skattetoppen. Danmark backar och vi går upp och får högst skatt av alla länder! Det kan inte vara något att sträva efter. Johan Schück förklarar skatteläget här. Mona Sahlin tycker inte att detta är något problem utan vill höja skatterna vidare. Det är inte bra med skattesänkningar tycker hon. Vi tänker höja mer, särskilt för höginkomsttagarna. Vad hon glömmer att berätta är att de flesta är/var höginkomsttagare i det svenska skattesystemet. Brytpunkten ligger inte så högt nämligen. Vad hon också glömmer att berätta är att de som hon kallar vanliga skattebetalare eller låginkomsttagare med regeringens skattesänkningar fått upp till en månadslön mer om året i plånboken. Det verkar som om de gillar det.

Man ska alltid ta mätningar med en nypa salt, de kommer i rask takt och stämmer inte alltid med varandra. Idag presenterar flera tidningar Synovates undersökning om vilken partiledare som har störst förtroende. Resultatet måste vara nedslående för Mona Sahlin. Fredrik Reinfeldt slår henne med hästlängder vad gäller väljarnas förtroende. Hanne Kjöller förvånas av att opinionsinstituten ger valsegern till de rödgröna trots att väljarna uppenbarligen tycker att alliansen och Fredrik Reinfeldt uppenbarligen är bäst på att regera landet.

Min egen ananlys är att Fredrik Reinfeldts lugna och oftast eftertänksamma framtoning vinner över Mona Sahlins mer gnälliga ton. Hon har dessvärre fastnat i den, det kan vara lite synd för henne för hon kan bättre och är trots allt en av Sveriges mest erfarna politiker. Att jobba för att vi ska vinna tävlingen som det land som betalar högst skatt kanske inte är någon vinnare. Trots allt. Det finns andra tävlingar som är angelägnare. Att inge förtroende att leda landet till exempel.

Kent Persson skriver att det är viktigare att angripa samhällsproblemen än de politiska motståndarna. Det är nog det som gör att Fredrik Reinfeldt vinner i längden. Han känns stabil som ungarna skulle uttryckt det hela. Det kanske inte alltid är lätt att vara statsminister, det blåser hårt på toppen. Då måste man försöka distansiera sig. Att det inte är regeringen som orsakat arbetslöshet och lågkonjunktur är uppenbart för de flesta, utom kanske för vissa socialdemokratiska företrädare. De föredrar att tala om den som regeringens misslyckande och jobbar hårt på att sätta grupper mot varandra, medan regeringen jobabr på att få in alla i en grupp.

Per Mosseby, kommunalråd i Vaxholm förundras. Det gör Peter Andersson också fast åt andra hållet.


(Aftonbladet) (SvD) (Sydsvenskan)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

jens sa...

Det primära skälet till att folk accepterar en så hög skattenivå, är att de flesta inte har en aning om den, därför att skatterna har gömts undan.

Det första och viktigaste steget är att synliggöra skatterna. Då först går det att få en acceptans för att göra något åt problemet.

Börja med att föreslå att den staliga men 'osynliga' arbetsgivaravgiften slås samman med den synliga statliga skatten. Målsättningen är att bruttolönen är exakt lika med det belopp som belastar företaget. Den reformen kostar inget alls, utan snarare ger pengar tillbaka i form av minskad byråkrati.

Avskaffa sedan regeln som förbjuder fåmansföretagare att ha samma uppdragivare under en lägre tid och uppmana folk att börja bli enmansföretagare. Sedan förenkla regelverket. Här slår man två flugor i en smäll, dels går man runt LAs utan att röra den, dels blir det med tiden många som betalar in sin skatt själva. När det inträffar blir det 'rättvist' att alla tar ansvar för att betala in sin skatt. Då lär vi se en hel annan attityd till skatter och dess nivåer.

Erik F sa...

Angående jämförelsen i DN mellan olika länders marginalskat så är de synd att de missar vid vilka belopp dessa inträder. Australien t ex (där jag bor) har 45% marginalskatt på inkomster över 1,1 miljoner SEK. Steget under ligger på 38%, dvs på den nivå där den svenska värnskatten träder in. Vill minnas att det gäller liknande förhållanden för exempelvis Japan.

Sgt Pepper sa...

Eller varför inte lägga ALLA skatter, även indirekta sådana, som t ex moms, skatt på alkohol, bensin m m (beräknat på en genomsnittlig förbrukning per capita) på skattsedeln. DET skulle tydliggöra det totala skattetrycket för folk. Då ser de det på lönebeskedet varje månad.