onsdag 16 september 2009

Vi förstod inte hur internet fungerade...

Tänk om man fick höra våra politiker säga detta. Vi förstod inte hur internet fungerade och därför river vi upp allt igen och börjar om från början. Uppenbarligen så trodde man att det gick att urskilja svensk trafik från annan. Ungefär som med kuvert med utländska frimärken. Det har jag själv hört politiker säga både då och dessvärre även på senare tid. Men så är det inte.

Jag vägrar att gå med på att det finns/fanns någon slags konspiration bakom det hela och att det finns några tankar kring världsherravälde här. Tror helt enkelt att man från början hade andra idéer och verkligen trodde att det gick att urskilja svenskars digitala kommunikation från utomsocknes. FRA-lagsdebatten och dess lapptäckesteknik med en slags vilja att i alla fall försöka rätta till det hela genom så många tillägg visar på det. Men det blev inte bra. Det är bekymmersamt att det inte lyssandes igenom bakom de hätska tonfallen när debatten gick som högst. Den intelligente kan urskilja viktiga tankar även i ett brus. Att detta verkligen var viktigt borde man ha tagit mer fasta på. Men än är det inte för sent, jag är optimist. Tror att det finns en vilja trots allt, det är synd att det hela krånglats till så mycket bara.

Att tråla efter information är inte bra. Dels så kan sökbegreppen aldrig bli mer än vad de är och dels kan tolkningen av informationen förstöra en vanlig människas liv på en sekund. Att det också läcks information vet vi - det gör det alltid och överallt. Man hör det varje dag. Människor med tystnadsplikt förstår inte alltid vad det innebär att ha just tystnadsplikt. Vad som är rent mjöl i påsen avgör man aldrig själv.

Jag kan förstå lockelsen i att söka på korsen och tvären i en databas. Det är enkelt och effektivt, men kan bli väldigt fel. Det är just de felen vi ska inrikta oss på. Se till att de inte får göras.

Om våra politiker haft lite mer fingertoppskänsla i det här fallet så hade en hel del av det egentligen onödiga tumultet uteblivit. Vi hade sluppit diskussionen kring våra mänskliga rättigheter att få ha en privat sfär. Europakonventionen borde legat som en grund för FRA-lagens tillkomst. Det är helt otroligt att det ens har behövts ifrågasättas om lagen är laglig, eller hur?

Mark Klamberg hänvisar på sin blogg om en DN-intervju med honom själv, jur.kand Anders Lagervall och chefsjuristen på Centrum för Rättvisa Clarence Crafoord. Lagervall säger bland annat "Med trafikdata menas exempelvis uppgifter om vem du ringt eller mejlat, när du gjorde det, var du befann dig, vilka sajter du besökt." Det kan vara en sak att bli övervakad av kamera när man sitter i biltvätten, det har hänt att det gått över styr där. Men att risken överhuvudtaget finns att man ska bli avlyssnad och trafikdatat dessutom sparas är helt oacceptabelt.

På Klambergs blogg och i DN finns bra länkar till bakgrunden.

Sanna Rayman säger "suck" om FRA-lagen och påpekar att det inte är så många som låter just nu och verkar tro att vi givit upp det hela. Oh no... Det här är en väsentlig fråga och så småningom så tror jag att den landar rätt. Även om vägen dit fortfarande kommer att vara krokig. Tills dess så får vi köra på och informera, diskutera och fundera.

(intressant)

Andra som bloggar: Anders Widén, HAX1, HAX2, Minimaliteter, Opassande, Mathias Sundin, Farmor Gun, Hanna W, Scaber Nestor,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Hans J sa...

"Jag vägrar att gå med på att det finns/fanns någon slags konspiration bakom det hela och att det finns några tankar kring världsherravälde här. Tror helt enkelt att man från början hade andra idéer"

Jaja...

Råttfångaren från Hameln går före och spelar flöjt (tips:flint) - och våra förtroendevalda jamsar med alltmedan en förskräckt allmänhet skriker i högan sky!

Tankar om världsherravälde finns men inte hos de ledamöter av den svenska riksdagen som inte ens vågar svara på http://riksdagssvar.se/...

Ja, man hade från början andra idéer och det var att man kunde ha en stöddig lön utan att bekväma sig med att sätta sig in i fakta innan man lagstiftar glatt!

- En ickejurist som justitieminister?
- En vapenvägrare som försvarsminister avskaffar värnplikten?
- (det var visst någon som var analfabet, men jag vågar inte gissa vem...)

De bekväma företrädarna behöver bytas ut - därför att "nya kvastar sopar bäst" och vi behöver en storstädning!

Sgt Pepper sa...

Det blir ingen förändring så länge Reinfelt är statsminister - han släpper aldrig på sin prestige!

"Alla tjänar på att debtten lägger sig."

Kurry sa...

"Jag kan förstå lockelsen i att söka på korsen och tvären i en databas. Det är enkelt och effektivt, men kan bli väldigt fel. Det är just de felen vi ska inrikta oss på. Se till att de inte får göras."

Tyvärr, fel där.

Problemet är att människor alltid gör fel, förr eller senare. Det är en del av vår natur. Lite analys av mina egna observationer och statistik ger vid handen att man inte ens med de bästa intentioner kan få ner den naturliga felmängden under 10ppm för enkelfel.

Det man måste se till är att de inte KAN göras. (Att seriekoppla beslut för att sänka felmängden fungerar bara om man har separata OBEROENDE kontroller på varje beslut, något som jag bara sett fungera med särskilt tränad och högmotiverad personal inom speciella branscher som t.ex. flyg).

Ilmo sa...

Det räcker inte med 'vi förstod inte', det behövs även ett 'vi lyssnade inte'. För vi, medborgarna satt verkligen inte tysta, och sitter inte tysta nu heller.

Om det nu skulle varit så enkelt som att man inte förstod att det inte går att separera på svensk och utländsk ip-trafik, så borde väl FRA själva kunnat informera om detta!!! Vad har de för intentioner undrar man då.

Sen så är det inte svensk eller utländsk trafik man försöker titta på. Man tittar på all trafik som passerar gränsen, vilket kan vara vilken trafik som helst, då trafiken väljer den snabbaste vägen med minst belastning.