torsdag 8 oktober 2009

Det finns IT-intresserade moderater...

Stora motionsfloden pågår just nu i Riksdagen. Vi får se både det ena och det andra i önskemål från riksdagsmännens egna huvuden om vad just de tycker är viktigt. Alla motioner kanske inte skulle ha skrivits menar Kent Persson. Få verkar gå igenom. Men det är i alla fall ett sätt att förmedla att man har åsikter om olika ting. Uppdatering: Nu vill två moderater (vad komer denna bevakningsiver ifrån?) granska SVTs sändningar. Ännu en motion som inte borde skrivits menar Kent P. Ibland undrar man över fingertoppskänslan för detta öppnar bara upp för de politiska motståndarna att ge sig på. Badlands Hyena skriver om detta på sitt oefterhärmliga sätt.

Inte verkar det vara IT-frågor som är på topp precis. Endast 70 av mer än 3800 motioner handlar om IT. Av dessa 70 motioner har min moderata kompis Eliza Roszkowska Öberg skrivit 11. Detta ger en hint om varför inte IT-frågor som FRA-lagen, Ipred och annat som handlar om den personliga integriteten slår igenom. Människor är helt enkelt inte intresserade, kanske för att de inte förstår att det nu är Pandoras ask som öppnas.

Så det är glädjande att det finns moderater som är intresserade av IT. Jag är själv en av dem så rösta in mig i Riksdagen så ska ni få se på IT ;-). Jag har levt i den branschen i princip sedan jag startade mitt yrkesliv på tidigt 80-tal och följt med i det som händer. Mitt intresse ligger på den beteendevetenskapliga sidan. Hur fungerar människor och maskiner med varandra? Vad händer med oss när vi får tillgång till alla denna information? Blir vi klokare? Utvecklas samhället? Vad händer när vissa vill stoppa möjligheterna till denna enorma frihet och möjlighet vi med hjälp av internet har fått? Det blir protester, det har vi sett och det får effekter vilket visat sig inte minst genom det genomslag Piratpartiet fått med nu kanske två platser i EU-parlamentet.

Man ska också ställa sig frågan om det är meningen att politiken ska delta i lagar som Ipred som snarare motarbetar marknadskrafterna än hjälper dem? En industri som inte gör sitt jobb och erbjuder kunder det de vill ha ska väl ändå inte ha lagstöd för att kunna stoppa utvecklingen. När priserna är för höga och förpackningarna inte är det kunderna vill ha så brukar det innebära att man får lägga ned verksamheten eller anpassa sig.

Den personliga integriteten får bara inte slumpas bort av politiker som inte riktigt vill förstå att det är det som sker med total massaövervakning av all digital kommunikation. Det finns redan idag lagar som styr. Grundlagen är en av dem. Brevhemlighet. Anonymitet osv osv. Integritet är viktigt inte minst inom vården skriver Kent Persson som själv är landstingspolitiker i Örebro, att vi inte ska ha ett abortregister (återigen en önskan att registrera för att man kan) men han håller inte helt med innehållet i Piratpartiets debattartikel om total anonymitet. Jag håller med Kent om att det kan vara bra att identifiera sig ibland. Men just det här att använda alla dessa uppgifter och korsköra dem härs och tvärs bara för att det går är olustigt. Mycket olustigt. Vi borde ha kommit ifrån tanken att datorerna styr vårt liv. Det är vi som ska ta kontrollen över dem. Det pågår en integritetskris menar Emma.

Inom moderaterna så är vi många provvalskandidater som stöttar varandra. Idag slår jag ett slag för Maria Abrahamsson, tidigare ledarskribent på SvD satsar även hon på en riksdagsplats. Makthavare.se intervjuar Maria här. Lyssna på henne. Intressant, hon tycker inte heller om FRA-lagen. Jag gillar att hon ställer upp för hon har samma bestämda ton som jag och dessutom så berättar hon att hennes man för närvarande försörjer henne. Samma här. Lyxhustru. Man kan vara det. I vissa perioder. Sen kan man gå ut och jobba igen. Just nu har vi båda siktet inställt på Riksdagen. Det är kul.

(SvD) (CS)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: