söndag 11 oktober 2009

Förstår inte det här med Sport...

Sport får alltid gå före allt annat. TV-program flyttas för att sportaktiviteter ska kunna visas i realtid. Sport får störst utrymme i all media. Vid fotbolls- och hockeymatcher blir det nästan alltid upplopp för att en del av publiken inte kan uppföra sig. Polisinsatserna uppfattas som om de är större och mer omfattande än när man jagar gäng som eldar bilar i förorterna. Massor med pengar går åt. Förlorar ett lag en match ska lagledaren bytas ut omgående. Förbundsstyrelsen samlas, det är på allvar. Tidningarna fylls med analyser och läsarna får vara med och rösta om avgång eller ej. Eventuella efterföljare på lagledartronen presenteras direkt och lagledaren själv ställs inför räfst och rättarting.

TV-sofforna i hemmen är fyllda med entusiaster där adrenalinet står på topp och varje händelse på planen uttrycks högljutt. Man missar inte ens vad grannarna tycker.

Någonstans här försvinner mitt förstånd (och även förståelse) för sport. I min värld är sport en lek, inte allvar. Det retar mig när Zlatan på sitt fotbollspelande kan tjäna hur mycket pengar som helst utan att någon gnäller som det görs när andra som företagare och politiker har höga inkomster. Det är inte att han tjänar mycket pengar som irriterar utan just det att det bara är som sportstjärna man är värld dessa ofantliga summor. I alla andra sammanhang utom möjligen lotteri så är det fult att tjäna pengar.

Varför får sport så stort utrymme i media och annorstädes? Världen i övrigt tycks stanna så fort det är match. Kände att någon måste uttrycka detta. Många håller med. Men förmodligen är vi udda.

OK - ro hit med tomaterna... Men jag vill bara lite försynt påpeka att det finns olika intressen, men det är svårt att förstå när det Sport och Match på gång.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Victoria sa...

Håller med: http://tankarilosvikt.wordpress.com/2009/06/06/atmosfariska-sport-storningar/

Kjell Ivarsson sa...

Bra rutet!!! Om Du kommer in i riksdagen hoppas jag att Du arbetar för att klubbarna skall stå för de ofantliga kostnader som polisinsatserna kostar.

Leif Ekstedt sa...

Bröd och skådespel! Redan under de första åren efter Jesu födelse förekom det publikdragande tävlingar. Det ena laget fick ingen lön över huvud taget. Det andra kunde förtära motståndatrlaget Colosseum var väl den första arenan.
Vårt samhälle är i behov av skådespelet. Hur många politiska höjdare visar sig inte på åskådarläktaren.
Pengarna som förekommer i fotbollsvärlden är för det mesta betalda av sponsorer och publik.
Politikerna får betalt för sin verksamhet, men då är det väljarna som betalar med tvång.