måndag 26 oktober 2009

Geek Girl - papper och gammalt... Oh no...

Helgen som gick tillbringade tillsammans med ett hundratal tjejer. Det gemensamma är intresset för modern teknik av olika slag. GeekGirlMeetup 2009. Härligt är förnamnet. Det finns hopp och snacket om att det är så dåligt med kvinnor i teknikbranschen kommer så sakteliga på skam. Bakom arrangemanget stod Andie och Heidi. Metro skrev om deras jakt på nördiga tjejer.

Man blir lätt nostalgisk. Men jag minns min egen tid i IT-branschen allt sedan början av 80-talet. Vi hade allt onlineverksamhet då också även om det inte handlade om grafik och färg. För all del svart bakgrund med grön text då, inte bara svartvitt. Det fanns chat, diskussionsforum med mera. Jag minns särskilt den första rörliga julhälsningen jag fick från en av mina kolleger i USA. Det var en tomte i släde med ren, helt uppbyggd av ASCII-tecken. Här kan ni se lite olika varianter av detta. Här kan ni generera era egna. Det var kul på sitt sätt även om det inte är i närheten av vad vi idag kan göra med bild, ljud osv. Men själva grunden kommunikationen fanns i alla fall där. E-post var självklar i den 120.000 personer stora organisationen som Digital Equipment då var.


På 80-talet var jag en av Sveriges första datajournalister /det kallades data då, och det fanns en handfull, Martha, Eva, Åsa och några till. I Sverige startade vi "the wild bunch" - ett tiotal tjejer i branschen som träffades för att äta middag och avnjuta kultur. Det var PR-kvinnor, informationschefer och en och annan journalist. Alltså vi var inte i närheten av det som händer i GeekGirlsammanhang precis. Men det var utstickande då. Fast å andra sidan jag startade med en kompis tidningen Datakonsulten, så lite modig var jag allt. De andra tidningarna hette Datornytt -en av de äldsta, där jobbade jag, Datavärlden och så Computer Sweden. Den senare är den enda som är kvar idag.


Hur som helst stilla har ingen stått men vi har nog hängt med på lite olika sätt. Visst kämpade vi i motvind mellan varven. Att idag se så många duktiga och kunniga tjejer på Geek Girl Meet Up tyckte jag var fantastiskt och känner att det verkligen finns hopp. Alla sorter behövs i IT-branschen. Kvinnor, män och barn. Så otroligt mycket intressanta projekt och så mycket projekt som bara flödade ut genom föredragen denna helg var med en sån kraft att man nästan tappade andan. Jag blev verkligen glad av detta.

Annika Lidne (den otroligt duktiga tjejen från Disruptivemedia ) vann Geek Girl Hack Challenge
som gick ut på att bygga någon tjänst under helgen. Geekgirlsunited heter bidraget, tag en koll. En annan tjänst som visades var MobiPlaza en mobiltjänst för den som älskar att shoppa. Härligt.

Nog finns det tjejhopp för IT-branschen. En annan verksamhet kring tjejer och IT är den Microsoft bedriver tillsammans med KTH. Digigirlz heter den satsningen. Nästa generation GeekGirls förmodligen.

Inte känner man sig ensam längre, snarare lite som en IT-mamma till alla. Inte på så sätt att man behövt hjälpa tjejerna, de går allt av egen kraft. Det är väl just det som är det riktigt härliga i det här. Jag föranmäler mig till nästa GeekGirlsMeetUp direkt. Vill vara med!

Många bloggade självklart. Alla satt med datorn i knät uppkopplade hela tiden. Karin Friberg sammanfattar helgen med både text och bild. Intressant läsning. Tillsammans är man midnre ensam skrev hon också. Brit Stakston känner sig lite som mentor. Det gär jag verkligen också och lovade tjejerna att coacha och stötta om de behöver det. Med åren har man allt passerat en del händer så att säga. Grejen är den att det handlar om att vara mentor åt båda hållen, man kan olika saker. Att hjälpa varandra helt enkelt.

The Jennie , Binero(boys), Heidis News, Lilla gumman, Kulturbloggen skriver bl a om den spännande Politometern som ska mäta det politiska bloggandet. Spännande som sjutton. Några killar skrev också. NiclasStrandh aka: deeped , Wha-ever,Internetdagarna Aftonbladet

Relaterat

Följ på twitter #ggm09

(Intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Inspirera Mera sa...

Vilket härligt initiativ! Jag ska kolla in länkarna. Kram Sandra

Anonym sa...

Hej!

Du är ju med i Stora Bloggprisets panel och här kommer ett tips till dig.

Ta gärna en titt på vår videoblogg som kanske är Sveriges största med över 1200 filmer på Youtube. Videoblogg finns inte som kategori, men det skulle utan tvekan hamna under kategorin "Nöje & Kultur" eftersom det vi ägnar oss åt är nöjen och kultur i allra högsta grad.

Vi filmar endast gratisevenemang i Stockholm, publicerar på Youtube och skriver lite om det i vår blogg. Sedan bloggen startades för ca två år sedan har filmerna visats över 2,5 miljoner ggr världen över. Varje dag visas filmerna i genomsnitt 2000-3000 ggr. Målet med bloggen/filmerna är att sätta Stockholm på världskartan vad gäller kultur, och då gratiskultur i synnerhet.

Här är vår blogg:
http://www.gratisistockholm.nu/videoblogg.aspx
Här är våra filmer:
http://www.youtube.com/user/gratisistockholm

Tack på förhand!

Mvh

Anders
GRATIS I STOCKHOLM