Hade en gång en kollega på Digital Equipment (ett numera insomnat dataföretag som på sin tid var bland de största) - han hette Richard Penney, var rödhårig och var i Sverige då och då för att hålla kurser. Han var en riktigt speciell person på alla sätt. Han tog med sig sin dotter som gick i skolan tillsammans med min dotter. Riktigt kul. Vi kom att lära känna varandra ganska bra. En dag satt vi och diskuterade det här med relationer och då sa han "Mary, love is more give than take". Jag har aldrig glömt det där. Tycker att det är bra helt enkelt.
Det var också det första som kom för mig idag när jag läste om att statsministern har medvind även från de rödgrönas sida. Det är rätt många som har fått rätt mycket tillbaka av insatt arbetsinsats de senaste åren. En del har fått så mycket mer som en hel månadslön i plånboken. Inte sjutton lockas de av att bli fråntagna denna förmån. Det är vad socialdemokraterna et al nu öppet säger att de vill göra när och om de kommer i regeringsställning igen. Lycka till. Vanligt folk gillar skattesänkningar säger Kent Persson och Khroniskt har givit sig in i detaljerna och räknat. Dick Erixon slår fast att det tar sin tid innan politiska beslut tar fäste hos väljarna, men nu tycks jobbskatteavdraget vara taget till allas hjärtan. Rör inte mina pengar tänker man nog där ute i stugorna.
Oppositionen erbjuder skattehöjningar! Inte är de överens heller. Skattehöjningar. Som förklaras med känsloordet orättvisor. Ingen ska ha något mer än någon annan. Alla är lika, alla har lika värde. Ja det är ju absolut sant. Men alla jobbar inte eller anstränger sig lika mycket. I min värld ska man premieras för ansträngning inte straffas för det, för att det är synd om andra. De flesta vill ha lönehöjning, eller hur? Att få en skattesänkning kan betyda lika mycket i plånboken och det är det vi bryr oss om. De allra flesta vill kunna förverkliga sina drömmar med egna medel och inte låta andra bestämma vad som får/ska göras.
Om det är fler som anstränger sig och jobbar så kommer det fler till del även om var och en betalar mindre i skatt, enligt regeringens modell. Det omvända gäller utifrån vad den gamle socialdemokratiske finansministern Bo Ringholm sa; det är mer lönande att ta ut en tia extra i skatt av alla än att ta ut en tusenlapp av få höginkomsttagare. Alltså det blir mer pengar till statskassan om många jobbar och betalar skatt och därmed mer pengar till välfärden. Det blir följaktligen mindre i kassan om få jobbar och betalar mer. Är ni med.
Eftersom andelen personer som är höginkomsttagare är färre än de som tjänar mindre så sänker man ribban för vad som är en höginkomsttagare och så får i princip ALLA betala mer skatt, enligt den socialdemokratiska modellen. Så har det allltid varit.
Ingen säger nej till välfärden, den är självklar även för alliansen. Därför behöver alla som kan jobba vara med och fylla på statskassan. Det känns så självklart. Just nu är det besvärligt med jobben men det kommer att ändra sig. Aftonbladet hade tidigare en jättesatsning på att finna alla jobb - dags för en repris på den artikelserien. För det är inte bara genom SBC-statistiken och arbetsförmedlingen man ska dra slutsatser om jobbsiffrorna.
Love is more give than take... stämmer även här.
Andra som bloggar: Mitt i steget och Peter Andersson och Göran Pettersson och Stefan Eriksson och Dagens ilska och Kulturbloggen
Expressen (Aftonbladet) (Aftonbladet) (DN)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, skatter, fredrik reinfeldt, moderaterna, regeringen, välfärd
9 kommentarer:
Frågan var ju om Reinfeldts politik "gynnar eller missgynnar dig personligen"
Bara för att man gynnas (kortsiktigt)personligen av den förda politiken så innebär det ju inte att man stödjer den!
Som man frågar får man svar!
Knapsu - alla ser till det personliga. Även de som inte tillhör alliansen, man vill gärna ha mer i plånboken när man jobbar.
Det är de med små inkomster som fått mer i plånboken, vilket gynnar alla på sikt. IMHO.
Det är ju det som är det sorgliga, folk ser bara till plånboken och glömmer alla andra värden här i livet. Det är ju därför "valfläsk" fungerar. Alla är lättköpta, muta bara med lite pengar i plånboken så kan ta ifrån dem deras frihet, utan att de reagerar.
Jag har hellre lite mindre i plånboken och är fri från förtryck och övervakning.
Frihet kan ju som bekant inte värderas i pengar.
Frihet kan vara olika saker Sgt Pepper, eller hur? Frihet på internet är vi överens om.
Men visst är det frihet att ha pengar också, man kan förverkliga drömmar med dem också.
Sverige har världens högsta skatter redan idag. Jag tycker att det är mycket viktigare att effektivisera myndigheter. Ta bort gammalt när man inför nytt.
Pengar kan GE frihet i en viss bemärkelse, det medges.
Men frihet i en vidare bemärkelse låter sig inte kvantifieras, det är ju en känsla.
Inte är jag 1000 kr friare för att jag fått lika mycker mer i plånboken varje månad?
Visst skall vi effektivisera myndigheter m fl så mycket som går, allt annat vore ju slöseri med allmänna medel.
Jag ser fram emot att alla Riksdagsmän och Ministrar skall sänka sina löner när nu Lissabonfördraget går igenom.
För visst finns det en stark koppling mellan ansvar och lön, inte sant?
Sgt Pepper: Jag känner mig friare och mer oberoende ju mer av mina egenintjänade pengar som jag får behålla, tack vare minskad skatt. Pengar som jag får via bidrag (barnbidrag exv) ger mig inte den tillfredsställelse som de pengar jag själv tjänat in.
Lägre skatt ger således åtminstone MIG mer värdighet och stolthet. Jag antar att jag inte är ensam om den känslan.
@Hansa:
Nej, ensam om den känslan är du nog inte. Men jag tycker för min del att den mängd pengar man får är ett väldigt trubbigt mått på vad man egentligen bidragit med. Det är faktiskt inte allt arbete som kommer oss till nytta. Och det som verkligen för landet framåt är det vi lyckas göra tillsammans.
Försöker vi lura väljarna med dumt konstruerade frågor så för vi inte diskussionen framåt. Då tror vi snarare att vi redan har lösningen, att just vi som frågar är bäst.
Det är inte lösningen. Det är ett misstag som vi alla betalar för. Ingen, ingen alls, är lika smart som vi alla tillsammans. Det vi kan bidra med, om vi är smarta, är däremot att förklara. Då kan alla bättre tänka - och bidra.
Hansa:
Nu talade vi om frihet. Värdighet och stolthet kan en livstidsdömd fånge också känna, men han är inte fri.
Lever du i en totalitär stat spelar det ingen roll hur mycket pengar du tjänar extra, du är inte fri.
Poängen här är ju att DN i praktiken ljuger när de drar slutsatsen att de rödgröna väljarna stödjer Reinfeldt med den frågeställningen (och svaren) som grund.
Jaha, pensionärerna har fått en tia och Reinfeldt 48 000 kronor i skattesänkning och du hävdar att "Det är de med små inkomster som fått mer i plånboken, vilket gynnar alla på sikt"
Ja det är härligt!!
Skicka en kommentar