Var på moderaternas 2:a framtidsseminarium om internet. Det är en satsning för att öppna upp och diskutera och genom detta forma en politik kring internets möjligheter. Arbetet leds av riksdagsmannen Henrik von Sydow på uppdrag av partiledningen. Jag själv ingår i referensgruppen och det känns bra. För det är enbart genom dialog och diskussion vi kommer vidare. Förra veckan var Nicklas Lundblad på besök. Läs mer om det i länken nederst på sidan.
Hur som helst - denna gång handlade det om upphovsrätt, fildelning och piratkopiering. Inbjudna var Martin Rolinski från BWO och Pär Strömbäck som är redaktör för boken Gratis (dessvärre har jag inte läst den boken ännu så jag kan inte referera till den).
Det är dock alltid intressant med den här typen av diskussioner, man inser snabbt hur många perspektiv och dimensioner som finns. Det går inte att fastna i ett enda. Den svart/vita diskussionen är olycklig.
Martin Rolinski lade tyngdpunkten vid kulturarbetarens rätt att tjäna pengar, vid kulturens viktiga uppgift i samhället. Ja, det är väl aldrig någon som sagt emot det. Han beskrev också hur arbetet med ett album gick till, allt i från skapandet av musiken till den mer tekniska framställningen av skivan. Det kostar pengar, mycket pengar. Det tror jag det. Men med all respekt, så länge branschen säljer produkter som är för dyra och i fel format så blir det problem. Piratkopiering i sig och krävandet att allt ditt är mitt är inte hållbart i längden, men metoderna för att upprätthålla den ordningen är uppåt väggarna, IMHO. Rättssäkerheten måste gå före. Det anser också Staffan Strömbäck som skrivit om detta i en bloggpost. IP-nummeridentifikationen är inte självklar på något sätt. För den illvillige är det lätt att manipulera och oskyldiga kan drabbas. Dessutom är det sannerligen osmart att starta krig med sina kunder. De kan välja att gå någon annanstans.
Rolsinski vill värna om sin rätt till sina musik. Det är inte svårt att förstå. Han menade också att den svenska musikindustrin inte kommer framåt på grund av piratkopieringen. Det tror jag inte, det handlar nog mer om att all musik som produceras inte är bra. Han tycker inte heller att man ska sätta dit en hel ungdomsgeneration utan att det handlar om att sätta dit dem som är skurkar. Han gillar fildelning men inte piratkopiering. Det är bra att han tycker det. Men musikindustrin säger annorlunda. Ifpis VD Gustafsson har uttalat många gånger att de tänker sätta dit alla. Det är inte proportioner som är viktiga där utan ATT någon fildelar.
Dick Erixon gillar inte anarki sa han till mig. Hans uppfattning om gårdagens seminarium är att piratkopiering gör kulturen till Jurassic Park. Nåväl. Min uppfattning är att det som är bra är bra och det kommer fram på annat sätt. Blev exempelvis tipsad om Juvelen där Jonas Petterssons musik presenteras utan att passera via den mäktiga musikindustrin. Visst händer det grejor på internet. Att använda internet som marknadsföringskanal tycker jag är självklart. Kevin Kelly har skrivit om alternativen, det handlar inte om att allt ska vara fritt, det handlar om att nyttja nya marknadsfönster. Läs den artikeln och fundera ett steg längre.
Min egen fundering på fildelning handlar inte om piratkopiering i sig utan mer om hur en industri år ut och år in försöker stoppa den tekniska utvecklingen. Vissa vill inte låtsas om den historien, men den finns där som en påminnelse om vad som pågår bakom kulisserna. Det handlar inte bara om att kulturarbetare förlorar pengar på att någon fildelar deras alster. Det handlar snarare om att hålla en teknikfientlig industri under armarna med. Det kommer alternativ hela tiden. Spotify är bara ett exempel. Vi befinner oss i ständig utveckling och vi bör inte konservera det gamla utan anpassa oss till det nya. Alla har att vinna på det.
Sen var det där med rättssäkerheten. IP-nummerjakt är inte bra.
Filmsnutt från moderaternas frukostseminarium:
Länk för den som inte kan se filmen här
Mina tankar kring det första frukostseminariet som moderaterna anordnar kring internet i en framtid.
Följ också och delta i tankarna kring hur en modern upphovsrätt skulle kunna se ut. I kommentarerna i följande blogginlägg finns det fler spännande idéer. Jag sammanställa detta lite senare.
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, internet, moderaterna. upphovsrätt, personlig integritet,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar