tisdag 13 oktober 2009

Medborgarna måste skyddas, men hur...

Moderata regionrådet i Skåne, Pia Kinhult uttrycker sig om FRA-lagen i SR idag. Jag delar helt hennes uppfattning i frågan. Lagen har förvisso förbättrats men är ännu ej bra och hon tycker liksom jag att man kunde börjat att stifta lagen utifrån tanken att skydda oss medborgare och vår personliga integritet som bas och sedan funderat på hur vi ska skydda oss mot de yttre hoten. För det finns också såna som vi måste förhålla oss till. På något sätt.Lyssna på Pia Kinhult här. (Heja Pia!)De många ändringarna i lagen har trots allt visat en god vilja att försöka få en förbättring till stånd. Tillräckligt bra för att de största kritikerna och motståndarna i riksdagen nu tänker säga ja till förslaget.Försvarsministern har chattat på DN idag och det har också folkrättsjuristen Mark Klamberg gjort. Jag lämnar inga kommentarer här. Det handlar om olika världar den saken är klar. Jag är helt övertygad om att regeringen inte är ute efter totalavlyssning av alla svenska medborgare som självändamål, men inte lika övertygad om att man faktiskt riktigt har tagit till sig eller om det är så att man bortser ifrån de konsekvenser som lagen i sin nuvarande form kommer att ge möjligheter till. Det är själva inkopplingen av all digital vår trafik i den stora centraldatabasen som är det oroande i det hela.


Den politiker som i alla fall försökt ha en dialog i den här frågan är centerns Staffan Danielsson, det hedrar honom. Man behöver inte tycka exakt lika om allt, men man måste i alla fall kunna diskutera saken. Det har han gjort.

Själv tänker jag läsa om boken Välkommen till övervakningssamhället av Kristoffer Gunnartz (tyvärr slut på förlaget) . Den boken ställer frågor som inte bara har med FRA att göra utan överhvudtaget när det gäller övervakningsmetoder, tilltron till DNA-bevis (vilka numera tydligen kan framställas), intelligenta kameror mm mm.


Bloggar: Farmor Gun gör en sedavnligt bra sammanställning av det som uttryckt under dagen i olika bloggar. Opassande har med ett aktuellt inlägg från Johan Norberg om det hela. Tänkvärt utifrån det beteendevetenskapliga perspektivet. För det finns absolut ett sådant här, det är rent allmänt något jag själv kommer att arbeta hårt för om jag blir invald i Riksdagen nästa val. Politiken måste uttrycka mer VARFÖR så att människor förstå den politik som förs. Det duger inte med att bara göra och stå fast. Det skapar bara förvirring, kanske helt i onödan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Idiothögern avslöjar sig:

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/13/vi-svenskar-behover-en-berlusconi#comment-99459

Hans J sa...

Det är smärtsamt men så här agerar Reinfeldt mot sådana som sticker upp - Skulle du stå pall? :

Mobbingens mästare skolad av mästare

Detta är svaret på döda poeters sällskap...

Carpe Diem!

Fridolf sa...

Jag förstår inte att du hänger kvar hos moderaterna? De har förbrukat sitt förtroendekapital genom massövervakningen. Jag vill inte vara en omyndig undersåte som övervakas. Jag tänker vara en medbestämmande, myndig medborgare med privatliv skyddat från insyn av staten.