onsdag 21 oktober 2009

Regeringen skjuter upp masslagring av data...

Det är bra att regeringen nu skjuter upp förslag om massalgring av telefon- och internettrafik före nästa års riksdagsval. Det är en komplicerad fråga och inte så enkel som man kanske tyckte från början. Det i sin tur beror på en hel del okunskap enligt min mening och det är bra att det senaste årets protester tagit skruv på det här området. Det är dags att skruva tillbaka klockan och börja om hoppas jag att det tänks just nu.

Jag tror mig veta att det pågår en hel del funderingar kring lite av varje när det gäller internetfrågorna inom moderaterna. Inte minst så finns det en grupp som leds av riksdagsmannen Henrik von Sydow (jag är med i den gruppen liksom Karl Sigfrid) där det arbetas väldigt intensivt just nu kring olika frågor som gäller internet.


Det är synd att misstänkliggöra regeringen för att bara låtsas nu. Tror att det här ska ses positivt. Allt har inte en svart baktanke, vill i alla fall jag tro. Snarare borde detta ses som ytterligare möjlighet att förklara hur tekniken fungerar och hur det påverkar vår personliga integritet. Massövervakning är ingen hit. Så långt är vi nog överens. Hur alla variabler ska fungera ihop är en annan sak och det kräver sin eftertanke. Verkligen.

Uppdatering: Mårtensson önskar att Beatrice Ask säger helt nej, men tror inte att det kommer att ske. Man vet aldrig faktiskt. Gunnar Hökmark skriver på sin blogg om hur han med flera jobbar för att beslut ska ske i länderna. Han gillar inte dragen av överstatlighet som ibland skymtar fram. Läs på hans blogg.

(SvD1) (SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


(SvD)

18 kommentarer:

Sgt Pepper sa...

Är det Datalagringsdirektivet du talar om?
Det som EU redan stämt Sverige för att inte ha infört?

Med den "track record" nuvarande regering har så får du förlåta mig om jag har viss skepsis om motivet till detta.

Fredrik sa...

Du får ursäkta men att komma med ursäkten att det är en komplicerad fråga efter hanteringen av FRA-lagen känns ju lite krystat.
Det hade ju känts lite bättre om de hade kommit på att de ska tänka igenom komplicerade frågor för typ två veckor sen.

Man kan ju konstatera att de helt enkelt inte har mycket förtroendekapital kvar, eftersom väldigt många inte tror på dem.

Den förvånade pappan sa...

Jag tycker att det är tragiskt att Alliansen sköter Internet och integretetsfrågorna så ofattbart uselt. Jag röstade på Alliansen och tycker att de för en bra politik på de flesta områden, men när det kommer till Internet visar de vilken okunnighet det är som styr landet. IPRED, FRA och Datalagring. Man tar sig för pannan...

Och nej, jag tror inte på något sätt att Oppositionen skulle skött det bättre, snarare tvärtom. Det blir med andra ord svårt att hitta något att rösta på i nästa val.

Dock vet jag att du har koll då jag en längre tid följt din blogg. Fler som du behövs inom Alliansen!

Staffan Strömbäck sa...

Jag håller tummarna. Det finns tecken på att integritetsperspektivet börjar få lite mer inflytande på regeringens ställningstaganden.

Mary X Jensen sa...

Jag känner som du Staffan. Vi har nog varit med och öppnat ögonen på flera.

Ses vi på fredag btw?

Hans J sa...

@Staffan Strömbäck:

Hur stavar du egentligen?

Det där perspektivet du skrev om ska nog vara *omvalsperspektivet* !

Anonym sa...

Låt mig se om jag förstått detta rätt. Efter du sett dem baxa igenom FRA-lagen med en åsnas envishet trots alla sakargument och protester så tror du att datalagringen skjuts upp till efter valet för att de lyssnat på kritiken??

Skärpning nu Mary.

/ Nisse

Esse sa...

Det är självklara politiska hänsyn som ligger bakom beslutet. Vill man ha minsta chans att vara i regeringsställning nästa mandatperiod så måste man göra så här. Ingen skam i att erkänna detta i stället för att försöka dölja sig bakom floskler.

Stalltipset är att om det blir fortsatt regerande så är detta ett av de första lagförslag som röstas igenom av den (nytillträdda) riksdagen.

Zac sa...

Tyvärr handlar inte det ett dyft om att man vaknat upp ur sin törnrosasömn och inser problematiken. Det handlar om opinionsmätningar, opinionsmätningar, opinionsmätningar.


//Zac

Mary X Jensen sa...

Jag tror att det finns möjligheter att man har ändrat sig. Datalagringen handlar inte lika mycket om regeringsduglighet heller.

Jag tror alltid på förändringar till det bättre.

OlofB sa...

Mary;

Visst kan det vara så att Bea och de andra tagit intryck av opinionen och verkligen börjat tänka på integritetsfrågor. Jag tycker att det är bra att PPs frågor nu börjar tas på allvar även inom (m).

Men att hon uttalar att det ska skjutas "till efter valet" är ju helt enkelt häpnadsväckande! Varför just "till efter valet"? För att folk ska ha mindre att säga till om eller?

Anonym sa...

Jag tror tyvärr att valstrategena varit framme ige: Vi kan inte ta den här frågan före valet. Om vi vinner så röstar vi igenom förslaget snabbt så är det glömt till nästa val igen. Efter allt trixande och fulspel från Reinfelt och company så måste man vara bra hemmablind för att ta det här utspelet som ett allvarligt försök till eftertanke.
Anders

Mary X Jensen sa...

Det finns väl ingenting som säger att frågan inte ska stötas och blötas för det. Den ingår i hela internetdiskussionen. Vem vet vilket block som vinner.

Jag kan inte misstänkliggöra alla hela tiden utan tror på utveckling i människors tankestrukturer. Det finns många moderater och alla är inte JA-sägare.

ConnyT sa...

Då får vi hoppas att alliansen i valrörelsen tydligt deklarerar hur man vill hantera datalagringen (om man vinner valet(.

Vad är oddsen på att man kommer att göra det...?!

Det är bra att ha en positiv grundsyn Mary, men det känns faktiskt mer än lovligt naivt i detta fallet tycker jag.

Så länge man inte fattat ett enda beslut som bryter av mot den nuvarande färdriktningen med ökad övervakning är i alla fall jag extremt skeptisk (och nej jag räknar INTE att skjuta upp detta till efter valet som ett sådant beslut)

Mary X Jensen sa...

Tyck vad ni vill, men jag tror stenhårt på internt arbete för förändring. Att bara vända på klacken och gå är fegt. IMHO.

Gun Svensson sa...

Ser att det finns fler som tror att det handlar om valtaktik
http://www.idg.se/2.1085/1.262717/valtaktik-for-skattemiljoner#
Jag tycker att det ligger en hel del i det som Karl Sigfrid skriver idag på Brännpunkt. Det tar jag fasta på.

ConnyT sa...

Självklart har du rätt i: "men jag tror stenhårt på internt arbete för förändring."

Det behöver inte betyda att man övertolkar ett beslut som detta.

Det känns som att du, Kent P, Johan L m.fl m.fl så gärna VILL att regeringen ska byta färdriktning så man blir alldeles till sig för minsta lilla halmstrå som ev. kan tyda på en liten justering av färdriktningen... ;)

Men jag hoppas du har rätt

Anonym sa...

Visst är det trevligt att alltid tro på möjlighet till bättring. Men riktigt så bör det inte funka i en demokrati. Om vi ska tro på att Moderaterna bättrar sig vad gäller internet och övervakning så kan vi väl lika gärna tro på att vänsterpartiet bättrar sig vad gäller ekonomisk frihet eller sverigedemokraterna vad gäller frihet från rasism ...