Skapade sanningar
Socialdemokraterna är dessutom duktiga på att skapa sanningar som att det är regeringen som bär ansvar för finanskrisen. Här kan jag tycka att vi själva är särdeles väluppfostrade och bara tar emot. Konjunkturer kan dock vara som en säck med ärtor, blir hålet bara tillräckligt stort så störtar ärtorna ut. Då går det fort.
Sjukförsäkringen är en annan fråga som man kan läsa spaltmeter om hur regeringen driver människor mot ättestupan. Så är det inte. PJ Anders Linder skriver att antalet nya förtidspensionärer har sjunkit från 6000 i månaden till 1700. Det i sin tur betyder att allt fler människor har fått hjälp att komma ur den konserverande situation som en förtidspension kan innebära. De egna möjligheterna att skaffa ett bättre liv blir helt beroende och har bromsats av ett bidragssystem som självklart inte kan ge lika mycket som ett heltidsarbete gör.
Vi hade i Sverige en av världens friskaste befolkningar och samtidigt också världens mest sjukskrivna och förtidspensionerade folk. Det går liksom inte ihop. Jag anser det vara rent skamligt att sätta upp grupperna ""de som har arbete" och de som är sjukskrivna mot varandra.
Uppdatering: Det finns en annan sida och syn på sjukskrivningar som beskrivs i denna artikel, det kan vara bra att läsa båda. Jag har själv tagit fasta på att det är bra att den som är sjuk får hjälp att bli bra genom bland annat rehabilitering. Men någonstans verkar det fattas en pusselbit.
Reinfeldt har mest förtroende
Samtidigt som Fredrik Reinfeldt som person leder rejält över Mona Sahlin när det gäller förtroende att styra landet så går socialdemokraterna går framåt i opinionsmätningarna just nu. De ska förstås inte underskattas. Mona Sahlin är en driven politiker oavsett hur man försöker driva hennes tillkortakommanden till sin spets. Det är en av de saker jag inte gillar med politik, att det alltid hamnar hos personen. Som om politiker vore ett annat slags väsen än vi andra. De är bara som vi fast de har fått förtroendeuppdrag och har sina roller utifrån det. Det är önskvärt att vi försöker lyfta oss över detta.
Den bortglömda frågan
Det blir nog trots allt sakfrågorna som kommer att gälla framöver. För att bli en vinnare i nästa val ska man dessutom se till frågor som bara nämns lite överseende som om de inte hade betydelse, internetfrågorna. SIFO-undersökningen visar att 280 000 väljare fler väljer den rödgröna konstellationen. Det finns ungefär 500 000 förstagångsväljare och väldigt många av dem har röstat utifrån sin vilja till ett fritt flödande internet. De vill inte bli automatövervakade bara för att det går och de tycker att Ipredlagen med flera inskränker för mycket i deras privatliv. Här värnas om yttrandefrihet, demokrati och grundlagar. Det går inte att fuska bort de här frågorna och låtsas som om de inte finns eller har någon betydelse. Läser just i skrivande stund på twitter att SD vill ta bort Ipredlagen. Det börjar bli dags att utreda betydelsen av den lagen väldigt snabbt nu.
Moderaterna har gjort en analys av Europavalet och där nämns inte internetfrågornas betydelse i princip alls. Det blir för mig bekymmersamt. Som valförrättare fick jag insikten att de unga väljarna som kom till vallokalen var stolta och viftade med sina piratpartivalsedlar. Det var den högen med valsedlar vi fick fylla på oftast i vallokalen. Det finns en kraft i detta politiska intresse som man inte ska bortse ifrån. För via internet går det att mobilisera kraft snabbt och effektivt. Piratpartiet tog sig till EU-parlamentet med en plats, kanske blir det två nu med Lissabonfördraget.
Som tur är har vi lite tid kvar till valet och tills dess kommer vi alla som är intresserade av politik att sitta vid våra tangentbord och tycka olika om det hela och ge partierna råd om hur de ska förfara. Men en sak som inte ska underskattas är socialdemokraternas senaste rekryteringar. Nya kommunikationschefen Karin Pettersson som lämnar jobbet som chefredaktör på tidningen Fokus är både knivskarp och mycket trevlig. Sen kommer Anna-Greta Leijon och Ingvar Carlsson tillbaka och Krogvig. De är sannerligen rutinerade allesammans. Det kan bli svettigt. Men kan de internet?
(SvD) (Aftonbladet)
4 kommentarer:
Jag får allt oftare intrycket att det saknas en idédebatt i Sverige. Oppositionen argumenterar just nu högljutt med doktriner och Alliansen argumenterar i bästa fall med obsoleta patentlösningar. I sämsta fall håller de bara tyst och tar emot. Inget av blocken verkar befinna sig i verkligheten. Internetfrågorna är en sak. Ta också friskoledebatten, där oppositionen har tagit sig tolkningsföreträde. De enda som bemött Jämtin och Östros är DNs och SvDs ledarsida. Jag har inte hört ett smack från Alliansen. Hallå! Är det någon hemma?!
Håller med. Mycket internverkstad.
Mycket bra skrivet!
Det är väl en sak att det röda laget sitter och skapar en massa "sanningar", det värsta är ju att folk tror på det =)
Ett gammalt ordspråk är att "nyheter som man vill höra, tror man gärna". Det spelar inte så stor roll om det är sant eller inte. Det viktiga (i Sverige) är att budskapet är "allt åt alla, hela tiden, utan ansvar". Allt för att skapa den ultimata "rättvisan".
Ett fritt internet är för övrigt helt livsfarligt! Då kan ju folk börja skaffa sig en egen uppfattning om saker och ting, som sanningar. Folk kan organisera sig och skapa egna kanaler för informationen. Skapa egna fredliga ickekorrumperade forum som politikerna och etablerad media inte kommer åt. Folk kommer att börja göra som dom vill, och blir omöjliga att kontrollera av det politiska etablissemanget. Det som EU försöker få igenom nu i olika former av censur av nätet är bara "kastrerade varianter" av det vi ser på Kuba och i Iran. Dom kommer inte att ge sig förrän det är igenom så det är bara att vänja sig =)
"PJ Anders Linder skriver att antalet nya förtidspensionärer har sjunkit från 6000 i månaden till 1700. Det i sin tur betyder att allt fler människor har fått hjälp att komma ur den konserverande situation som en förtidspension kan innebära."
Och vad har hänt med dem? Har de jobb? Är de utförsäkrade och hänvisade till socialen?
Om detta inte redovisas tycker jag att du borde vara försiktig med hur detta skall tolkas och inte ta allt till intäkt för att Allians lyckas med allt de företar sig.
Skicka en kommentar