söndag 18 oktober 2009

Det gäller att inte bli för smart...

Mycken tid har särskilt socialdemokrater ägnat åt att Fredrik Reinfeldt ska svara NEJ på frågan om moderaterna kommer att samverka med SD framöver. Jag uppfattar det som att han sagt nej, många gånger dessutom, även om han inte använt just nejordet. Det har dock Mona Sahlin gjort - ett tydligt nej till SD, flera gånger till och med. Men det börjar bestämt vackla även där om man får tro Dick Erixon. Bloggen Politikermoral påpekar att här finns ett problem för socialdemokraterna. S-bloggaren Peter Andersson vill dock fortsätta hävda att Fredrik Reinfeldt inte sagt sitt nej till samverkan med SD. Att leva som man lär är inte enkelt. Andra socialdemokrater är upprörda över att Sydsvenskan påstår att de samarbetar med SD, som i Trelleborg. Det framgår tydligt att svaret JA eller NEJ på frågan om samverkan inte går att ge. Inte för någon. Praktiken är en sak och teorin en annan. Men enligt mitt sätt att uppfatta det hela så har Fredrik Reinfeldt sagt att moderaternas mening är att arbeta tillsammans med övriga alliansen även i fortsättningen och där finns inte SD med. Är det så svårt att förstå?

Uppdatering: Fel av mig. Fredrik Reinfeldt har sagt NEJ till samarbete med SD. Läs i första kommentaren nedan, en avskrift från SVT. Nej två gånger till och med.

Sverigedemokraterna står för en människosyn som jag inte kan ställa mig bakom. Den känns oerhört omodern och inskränkt i en tid när nationsgränserna öppnas och en samverkan mellan olika kulturer snarare kan få världen att växa och skapa möjligheter till större acceptans oss emellan ökar. Mångfald är av godo. IMHO. Det bör arbetas mer på att ge kunskaper om andras sätt att vara än att skapa vattentäta skott. Av den anledningen så är moderaternas tankar kring att förmedla kunskaper om Sverige och hur det fungerar här till invandrare och flyktingar väldigt bra. Det är nästan alltid brist på kunskap som ställer till förtreten på olika sätt

På ett personligt plan uppskattar jag oerhört mycket alla möten med människor från olika kulturer, och det sker varje dag. Det skapar mervärde i livet. Svensken i sig är verkligen inte särskilt mycket bättre än någon annan, den saken är klar. Små rädda skitar i universum är vi allihop.

När jag hör SD tala så tänker jag på Alice Timander som i radio talade om när hon första gången såg en neger. Hon tillhörde den generation som använde det uttrycket utan att se det som konstigt. Han kom bara gåendes i Götgatsbacken och det var inget konstigt med det sa Alice. Det är överhuvdtaget så vi bör se på våra medmänniskor. Det är sällan så märkvärdigt med andra. Annorlunda kanske. Olikheter är en tillgång snarare än något att ta avstånd ifrån. Det är klart att vi ska leva i ett samhälle i en värld där vi kan lära av varandra. Vi svenskar är inga rikslikare på något sätt.

När SD använder Astrid Lindgren i sin argumentation trampar de snett och det rejält. Pippi Långstrumps pappa levde samman med människor från andra länder och öppnade på sätt och vis upp världen utanför småstaden för sina läsare. Astrids dotter menar att just Astrid skulle stått på barrikaderna och arbeta emot Sverigedemokraternas politik mer än någon annan.

Kent Persson mår illa av det hela. Lena Melin är inte nådig i sin kritik mot SDs retorik. Att spela på människors rädsla inför det okända är taktiken och förmodligen är partiledare Åkesson lika rädd själv för det han inte känner till. Det är mer baktåsträvande än framåtblickande. Omodernt och obehagligt. Sverige är ett land bland andra och måste ingå i ett sammanhang. Vi lever inte längre i en värld där vi kan avstå från omvärlden. Den påverkar oss och vi påverkar den. Det borde glädja oss i stället för att skrämma oss.

Sydsvenskans reporter Niklas Orrenius följer SD på twitter. Det ger ett intressant perspektiv på det som händer i realtid. Modern nyhetsrapportering. Det är spännande.

Intressant

(SvD)

Fredrik Pettersson, Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige , Universalpolitik,

12 kommentarer:

Fredrik sa...

Mary, visst har Reinfeldt faktiskt använt "nejordet". Utskrift från "Gomorron" i SVT:

SVT: "Fredrik Reinfeldt, är du beredd att leda en regering som är beroende av Sverigedemokraterna vid omröstningar?"

FR: "Nej, det säkraste sättet att ha stabilitet i Sverige, det är att rösta på nåt av de här fyra partierna..."

SVT: "...men är du beredd att samarbeta med dom [SD] för att kunna nå en...för att få resultat...?"

FR: "Nej, det är just därför jag säger det, att våra fyra partier söker, eh, fortsatt majoritetsstöd, tänker inte samarbeta med någon annan..."

[...]

FR: "... Men svaret är glasklart. Vi fyra skall samarbeta med varandra. Vi skall inte samarbeta med någon annan."

...

Vilket förstås ändå lämnar öppet för samma typ av "passivt stöd" från SD som också vänstern lämnar öppet för.

Mary sa...

Åh tack Fredrik. Jag har uppfattat hans nej hela tiden men (s)-sidan kör ju stenhårt med att han inte sagt så. Jag uppdaterar Blogginlägget.

Patrik, Ängelholm sa...

Människovärdesretoriken är intetsägande när den kommer från vänster, men helt barock när den kommer från Moderaterna.

Företrädare för ett högerparti som i alla tider inkl. nutid sett ner på de sämre bemedlade i samhället, tyckt fattiga belastat höginkomstagarnas plånböcker och som dömt människovärde efter årsinkomst, ska väl egentligen bara hålla käften i en sådan fråga.

Sverigedemokraterna står, till skillnad från det gamla Högerpartiet, upp för alla människors lika värde - oavsett årsinkomst och taxering.

Och vad beträffar "Nej"en till SD, så är de bara populism, vare sig de kommer från Reinfeldt eller Sahlin. Sossarna samarbetar på ena eller andra sättet med SD i var och varannan kommun. Om Reinfeldt hellre kastar in handduken än vid behov försöker förhandla sig till stöd av SD efter 2010, återstår förstås att se.

Mary sa...

Du missar en grej Patrik och det är att moderaterna är en organisation fylld av individer och att organisationer förändras över tid.

Patrik, Ängelholm sa...

Kanske är det så, Mary, att du missar precis samma sak vad gäller Sverigedemokraterna. Eller gäller rätten till individuell bedömning bara dem som delar din egen politiska uppfattning?

Jag kombinerade din retorik med mina argument. Moderaterna är verkligen inget parti som ska skriva andra på näsan vad gäller människors värde. Ni har ju dessutom så sent som på 90-talet haft en f.d. aktiv nazist i riksdagen, något som SD tack och lov inte kommer kunna stoltsera med efter 2010 när vi kommit in i riksdagen.

Mary sa...

Patrik - jag talar utifrån min personliga människosyn. För mig har alla lika värde. Jag tror på mångfald, jag vill ha det. Jag vill leva i en globaliserad värld, jag vill ha intryck från andra kulturer, tror att det lär mig något. Jag tror att vi alla har att lära av varandra.

Jag tror att alla partier har eller har haft sina rötägg så det är detaljer man inte kan hänga upp sig på.

Men man kan inte i en civiliserad värld med tänkande vara för dödsstraff och liknande. Jag ska säga dig att SD gör mig rädd och otrygg.

Patrik, Ängelholm sa...

Ang. första stycket.
Du rabblar självklarheter för att hävda din egen förträfflighet på bekostnad av andra. Det ger jag inte mycket för.

Ang. andra stycket.
Det låter ju bra. Och du menar förstås att medial uppmärksamhet i så måtto skall drabba alla partier lika, eller?

Ang. tredje stycket.
Jag tycker det ska vara högt i tak och att man ska få motionera även om en sådan sak som dödsstraffet på en partikongress. Dödsstraffsmotionen behandlades på SD-kongressen under dess sista dag. Voteringen slutade med 3 röster för och 120 emot. Skulle avståndstagandet blivit lika starkt i ditt M, systerparti till USA-republikanerna?

Jag ska säga dig att egoistiska högerpartier (och särskilt deras aggressiva brunstänkta ungdomsförbund) gör mig rädd och otrygg. Det är inte retorik. Det är allvar.

Mary sa...

Patrik jag känner mig inte förträfflig. När man läser andras texter ska man akta sig för att tolka in en massa saker. Det du läser och förstår utgår mer från hur du tänker än hur jag har tänkt. Så är det alltid. Alla utgår från sina egna erfarenheter och lägger över det på andra. Det som är självklart för dig är det inte för andra. Vi människor är alla olika med olika erfarenheter i bagaget och det är dem vi använder när vi upplever vår omgivning.

Jag är ingen ungdom, jag är en bra bit över 50 år. Jag har levt och jag har sett en del, det kommer med åren. Det vore väl konstigt annars?

Nu önskar jag att du slutar argumentera med mig här. Jag har inget intresse av att fortsätta eftersom du inte är konstruktiv och ifrågasätter dina egna ställningstaganden utan lägger alla fel i mitt knä. Det blir helt enkelt ointressant eftersom det inte leder framåt.

Patrik, Ängelholm sa...

Mary,

Jag svarar här eftersom du angriper mitt parti. Jag har ingen ambition att diskutera här för evigt med dig och detta blir förhoppningsvis mitt sista inlägg i denna debatt, om du inte ger mig ytterligare anledning att replikera. Men det är din blogg och är du feg nog att ta bort mig, så gör det då.

Jag menade inte att vara ohövlig med min första mening, men du borde tåla mothugg med samma sorts retorik som du själv använder.

Jag förstår att du lika lite som jag åldersmässigt platsar i ett ungdomsförbund. Jag nämnde MUF, eftersom jag replikerade på vad som skrämmer.

Riksdagspartiernas ungdomsförbund, morgondagens styrande politiker (?), skrämmer mig. Vad gäller MUF så har ni en internationell sekreterare (Rola Brentlin) som förespråkar krig för att avsätta Irans president (han må vara ett svin, men hur många oskyldiga iranier tänker Rola döda i ett sådant krig?). MUF-ordföranden Niklas Wykman är också på krigsstigen och vill skicka svensk trupp till Eritrea för att med våld frita Dawit Isaak. MUF i Värmland vill legalisera narkotika.
Vad gäller dödsstraffet, så har den moderate bloggaren Edwin Alam påstått att Dennis Wedin, ledare för MUF Västerort, är för dödsstraff. Och slutligt apropos brunstänket... vad hade MUF egentligen för sig på den där konferensen?: http://frianyheter.wordpress.com/2009/09/26/muf-anklagas-for-bajsskandal/

Känner du dig orädd och trygg med framtidens moderater?

Mary sa...

Patrik - Tycker du att jag angriper ditt parti? Mer än att jag uttrycker att jag inte gillar det ni står för. Däremot har jag inte petat i detaljer som du gör kring andra. Som jag skrev rötägg finns i andra partier.

Jag har inga som helst planer på att ta bort dig härifrån. Varför skulle jag det?

Feg har du fått om bakfoten.

Eva sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sarasvati sa...

Hej Mary!
Intressant och kul att du länkat mej till ditt inlägg här:-) JA Astrid hade nog höttat en hel del om mkt i vår tid. Men hon hade nte suttit tyst i hörnet. Å jaa, inte heller jag är sosse. Gott Nytt År! Hoppas jag vi alla får!
Mvh Sarasvati

PS håller med dej om FRA, men det är fler lagar som borde rivas upp, och göras om så de kan användas på ett mänskligare sätt. Nya sjukförsäkringslagen från samma riskdagsbeslutsdagar som FRA, det blev lite för bråttom, troroch tycker jag. Så man missade en hel del mänskligt långsiktiga konsekvenser, för människorna som ska utföra lagarna. Och för människorna som ska leva med de beslut som tas.