söndag 11 oktober 2009

Vad säger Ericsson...

Läser i DN om att det återigen är på gång att datorinnehavare ska betala TV-avgift. Så fort SVT börjar sända över internet blir det aktuellt. De flesta familjer betalar TV-avgift redan idag så oss berör det inte. TV-avgiften börjar bli lika omodern som upphovsrätten. Den passar inte i tider av modern teknik. Det kanske inte heter eller handlar om TV längre? Eller hur?

Att företag som använder datorer till sin bokföring, fakturering, marknadsföring med mera ska betala TV-avgift för att de möjligen kan titta på TV-program i sin PC är väl också det ett typiskt uttryck för den siffernisse som sett nya möjligheter till intäkter här. Radiotjänst har räknat ut att de kan förlora 80 miljoner kronor i intäkter om det blir så att ett företag som licenstagare bara ska behöva betala en enda licens. Förslaget som ligger för de större företagen är att de bara ska behöva betala licens för var tionde dator. Men varför det och vad säger Ericsson för att inte tala om andra stora företag? Varenda anställd har i princip en dator idag. Det blir massor av pengar. Byråkraterna gnuggar händerna och någonstans glömdes det där med innehåll i begreppet Public Service bort. Plötsligt förändrades det och man ingår i gruppen Public Control istället. För att man skulle spärra datorn så att det inte går att titta på program ligger iofs helt i linje med det kontrollsamhälle vi med hög fart är på väg in i just nu. Allt som är möjligt att kontrollera ska kontrolleras till vilket pris som helst.

"– Myndigheter och företag kan i dag vidta en åtgärd som gör att apparaten inte blir avgiftspliktig. På en tv kan det till exempel vara att plombera antennuttaget. Men hur det ska gå till på datorn vet jag inte, säger Charlotta Elenius."

Svaret ovan är lite signifikativt för de flesta som vill begänsa datoranvändandet. De vet inte riktigt hur det ska gå till. Följdaktligen vet de inte heller vad i övrigt som påverkas. Rent tekniskt. Det är rent om inte livsfarligt så i alla fall väldigt otäckt att det lämnas förslag där konsekvensbilden är begränsad till fördelen för den egna plånboken.

Tyvärr är just den avgiften en av de mer suspekta enligt min mening. Har man en gång kommit i garnen hos Rikab så är det i princip rent hopplöst att ta sig ur detta. Min egen son flyttade hem och skulle avsäga sig TV-avgiften. Det var i praktiken omöjligt och de avkrävde honom mitt personnummer som bevis för att TV-avgiften betalades där han nu tillfälligt skulle bo. När min far flyttade till äldreboendet som betalade en TV-licens som skulle gälla alla krånglade de också. och ifrågasatte situationen.

Nej - lägg ner Rikab och låt TV-avgiften ingå i skatten. TV-licens är omodernt.

Uppdatering: Varje mobiltelefon kan också beläggas med TV-licens. Dra ner rullgardinen och låtsas som om ni inte finns. Thank you.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag anser att SVT bara skall ha en enda publik kanal, där samhällsinformation sänds. Mindre nöjesprogram och sport i denna kanal. Därutöver kan de köra kodade kanaler precis som alla andra TV-bolag för att finansiera dessa.

Elker sa...

Bra skrivet! Jag håller med dig till fullo i det du skriver.

Anonym sa...

Du har partikamrater som tycker tvärtom. Partistyrelsen tycker licens är bra eftersom det gör SVT "politiskt oberoende". Andra partikamrater anklagar SVT att vara vänstervridet. Radiotjänst har alltså inte hjälpt mot vänstervridningen under de 12 år vänstern satt vid makten.