måndag 16 november 2009

Dags att rikta om ljuset och fundera på HUR...

Uppdatering: Som svar på frågan - Solna bjuder Vellingemoderater att se hur de hanterar flyktingfrågorna.

Det är dags för gemensam problemlösning nu. På internet är vi bra på grupparbeten. Låt oss nyttja den möjligheten även när det gäller ensamkommande flyktingbarn. Det handlar om människor som behöver hjälp. Låt oss söka svar på frågorna som bör ställas. Att vi ska hjälpa står utom allt tvivel enligt min och många andras syn.

Hur ska vi ta emot ensamkommande flyktingbarn?
Hur ska det fungera praktiskt?
Finns det bra exempel?

Om vi är överens om att vi är humanister, att vi har medkänsla för andra människor och vill hjälpa dem så kanske vi kan komma på lite nya idéer tillsammans hur vi ska hantera de ensamkommande flyktingbarnen.

Det är väl ändå inte helt otänkbart att hanteringen blivit aningens för instrumentell och utgår från antal och pengar. Hur gör andra? Vi behöver en människoinriktad syn. Det behövs mer beteendevetenskap överallt i samhället den saken är klar.

Låt oss inte fastna i de låsningar som har uppstått i samband med Vellingebornas agerande när det gäller flyktingbarnen. Det har varit känslor igång och då blir det gärna polariserat i vi och dom och alla andra är idioter. Allt som sagts har inte varit kul att höra. Men låt oss gå vidare och fundera kring hur vi ska lösa problemet och då inte problem som negativt utan problem som något man konstruktivt kan lösa.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann skickade igår ut ett brev till moderata kommunpolitiker där han uppmanar alla att skärpa till sig och visa medkänsla. Vellingemoderaternas Ljungman ger svar på det brevet och förklarar sig och sina ståndpunkter. Låt oss ta det på allvar och utan att förvränga det han skriver ha det som utgångspunkt i fortsatta diskussioner.

Hur ska vi på bästa sätt ta emot ensamkommande flyktingbarn? Finns det andra lösningar än förläggningar till exempel? I Danderyd har man placerat barn i familjehem och det verkar fungera ganska bra. Är flyktingförläggning verkligen ett bra alternativ? Kan man tänka sig att bygga upp en bas av familjer som kan tänka sig att ta emot barn så att de kan placeras i familj direkt i stället för att passera förläggningsalternativet? Hur ska vi själva få insikter kring vilka situationer dessa barn och ungdomar har upplevt för att öka förståelsen för att de behöver hjälp? Hur ska vi hjälpa dem att anpassa sig, för det går åt båda hållen om det ska fungera.

PS. Att söka lösningar istället för att bråka är mer konstruktivt än att ge varandra olika epitet av den art som gjort att jag stenhårt har modererat kommentarerna här på bloggen det senaste dygnet. Man förvånas över vilka starka känslor som brutit ut och det som skrivits i inläggen har fått mig att lyfta på ögonbrynet mer än en gång. DS.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , Kent Persson,

9 kommentarer:

Kajsa Bergman Fällén sa...

Familjehem borde helt klart vara bättre än olika former av boenden med anställd personal. Men det är svårt att hitta familjehem, ganska krångligt att bli det - man ska utredas och svara på en massa frågor som nuddar sexlivet och gud vet vad och dessutom är det ett stort åtagande som kanske är svårt att genomföra om man ska fortsätta jobba heltid och sådär, vilket ju är normen idag. Och för detta får man en ganska usel ersättning, vilket kanske är bra på sätt och vis och dåligt på ett annat.

Lättare då med boenden, även om jag tror att det inte blir särskilt mycket billigare i praktiken. Därmed inte sagt att det är det bästa alternativet...

Anonym sa...

Meningslöst att kommentera, efersom du aktiverat kommentarsgranskningen kommer enbart inlägg som passar dig att visas ändå.

Är du för censur Mary?

Mary sa...

Anonym jag är inte för censur. Har haft kommentarsgranskningen på för att de kommentarer som dök upp inte var av arten att de kan publiceras enligt mina priciper

"Hej - jag gillar inte hets mot folkgrupp, rasistiska uttalanden eller andra dumheter - de kommer aldrig med som kommentarer... För övrigt är det högt i tak, man behöver inte tycka likadant, det blir för trist. "

Det finns ingen anledning ett ge utrymme för oförskämdheter och hat- och ondskefulla kommentarer på olika personer.

Jag är inte för censur - men det här är min blogg där jag sätter villkoren. Inte sant. Helst bör man inte vara anonym heller.

Peter Malmgren sa...

Ett bra blogginlägg med bra poänger. Att vi ska hjälpas åt måste ändå vara det viktigaste. Låt oss fokusera på detta.

Anonym sa...

Självklart är det din blogg och du gör vad du vill.

Men kan du förstå att det föder en viss misstänksamhet en enbart inlägg som "passar dig" publiceras?

Skulle ju inte vara mycket till diskussionsforum om alla tycker som du!

Vilken ansvar har du för de inlägg som publiceras tycker du?

Nej anonymitet är ju inget som Alliansen gillar - det har de ju visat med önskvärd tydlighet.

Mary sa...

Anonym - varför är du anonym?
Som regel är den här bloggens kommentarsfält helt öppet. Men när det kommer in kommentarer där någon hasplar ur sig precis vad som helst om andra tar jag bort dem. De fyller ingen funktion i diskussionen. Om jag kallade dig jävla svin och liknande (nu gör jag absolut inte det) - skulle det leda debatten vidare tycker du?

Bra diskussionshöjd vill jag ha. Ja, jag tyker att jag har ett ansvar för vad som publiceras här.

Petter Johansson sa...

Det är en fin tanke Mary! Till att börja med tycker jag att du ska försöka få med dig dina partikamrater. Känns som om alltför många av dem väljer att vara tysta ...

Moderaterna kan aldrig vara trovärdiga i invandrar- och flyktingfrågor så länge ni har kvar Lars-Ingvar Ljungman som förbundsordförande och ordförande i vaöberedningen. Herregud, uteslut karln ur partiet! Vad i hela friden ska ni ha honom till? Om det inte är så att ni trots allt är väldigt måna om hans främlingsfientliga väljare och är rädda att förlora dem. Jösses, när han stirrade in i tv-kameran och sa "Nej här vill vi inte ha dem" trodde jag att jag skulle smälla av! Jag trodde inte folk som Ljungman varit välkomna i svensk politik sedan 30-talet.

Uteslut Ljungman och återta er trovärdighet!

Petter Johansson

Anonym sa...

Mary:
Tack för att du inte kallar mig jävla svin.... :-)
Det är inget språkbruk jag själv heller skulle använda.

Du frågar varför jag är anonym - därför att kan kan vara det. Du har egentligen själv svarat på frågan - ett namn fyller ingen funktion.

Inte väger väl mina argument tyngre eller lättare om jag heter Anders Andersson eller Bengt Bengtsson?

Jan Sandred sa...

Den som inte vågar stå för sina åsikter ska heller inte ha några. Anonymitet är ett fegt sätt att gömma sig bakom.