lördag 7 november 2009

Förnya valrörelsen... engagemang kräver öppenhet

Uppdatering: På förekommen anledning så vill jag påpeka att denna text är skriven ur ett metaperspektiv och alltså inte specifikt handlar om någon speciell förening utan mer om att tiderna förändrats och att det är av stor vikt att politiska partier och valrörelser också gör det. Att titta på hur Piratpartiet byggt upp sin organisation kan vara klokt.


Valrörelsen har startat och det pågår organiserade aktiviteter inom de olika partierna. Riksorganisationerna anordnar träffar för de som på lokal nivå ska leda de olika aktiviteterna. Dessvärre så missar man ofta att det finns många som vill jobba men av olika, inte alltid rationella skäl, får vara med. Det finns duktiga personer som har både erfarenhet och vilja att driva politik och valrörelse runt om i Sverige men de får inte chansen att utnyttja sin kompetens. De kanske inte heller vill göra det inom den traditionella organisationen. Det är nya tider nu och det traditionella sättet måste utmanas. Det är dags att riva ner hierarkier och jobba på bred nivå. För saken inte för personen.

För att få fart på politiken inom partierna och slippa de lokala bromsklossarna som kan finnas och som inte vill släppa fram de villiga aktiva på planen av olika personliga skäl så tycker jag att man ska starta en "virtuell förening" där den som är engagerad verkligen får utrymme. Se Piratpartiets EU-kampanj som förebild. De hade till och med årsmötet online.

Lokalföreningar har begränsningar som är helt onödiga idag, det i sin tur låser ute många bra krafter på grund av brist på "people management" - det blir dessvärre mer klubbar för inbördes beundran än för övergripande politiskt engagemang. Det kan förstås låta hårt att uttala sig så men de flesta som varit med i någon förening vet vad jag talar om här. Det gäller inte endast politiska föreningar utan överallt, idrottsföreningar inte minst. De mest aktiva gör gärna verksamheten till "min" förening i stället för "vår" förening där alla medlemmar får utrymme. Själva sakfrågan försvinner, många avstår från att delta överhuvudtaget av den anledningen. Man finner detta fenomen överallt. Det viktiga är att ta sig en funderare över formerna och utveckla dem.

En förening fyller inte samma heltäckande funktion idag som igår, vi har andra kontaktnät och former för vårt sociala liv. Dessutom är det trist om ett så viktigt arbete som valrörelse och politik ska fastna på olika personfrågor. Sådant som att någon kan bli "ledsen" om de inte får behålla sin gamla roll exempelvis. Det är möjligt att vi inte helt kan undvika detta och därför är det extra viktigt att det finns alternativ. Var man på sin plats och i en valrörelse är det viktigt att man får göra det man är bäst på för att få ut det mesta av hela organisationen. Vi ska vinna val nu och det ska vara lustfyllt.

Lokalföreningar fyller förstås sin funktion för vissa de också, men det är väl ingenting som säger att man inte kan spela på flera planhalvor. Alla engagerade måsta tas tillvara IMHO. Det är synd att det inte är så idag. Jag träffar på för många som känner att de inte får vara med fastän att de väldigt gärna vill, de vet inte hur de ska få komma med. Jag menar att vill man ha engagerade människor så måste de släppas fram, eller hur?

Så sätt igång en förening som inte är låst vid kommungränser, många vill ha en större lokal - internet exempelvis. Borde jag starta en själv rent av? Nej, någon annan får göra det. Men visst skulle det vara lockande att även en sådan virtuell förening har mandat att rösta fram egna kandidater?

Moderata internetfolket... Jag gillar det och kör vidare här på min blogg.

Allianskompisarna i Centerpartiet gillade min blogg. Själva har de en webbskola som finns anledning att ta en titt på.

Uppdatering: Ängelholmsmoderaterna har tappat många medlemmar enligt HD och förklaringen är nog inte att yngre personer är ointresserade av samhällsfrågor utan snarare att de vill agera på annat sätt. Moderna människor kräver öppenhet, regelbunden information och interaktivitet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Visst har du rätt, Mary. Politisk verksamhet i den gamla formen blir alltmer av inavel för en krympande grupp medlemmar. Du har beskrivit det bra.
Det farliga är ju att så få är aktiva - därmed blir de varken representativa för partiets egana sympatisörer/medlemmar eller väljare.

Staffan Strömbäck sa...

Håller med dig, Mary.

Vilket liv sa...

Instämmer helt. Föreningsliv med sina stelbenta ramar kan få vem som helst att inte vilja engagera sig.