söndag 22 november 2009

I mötet med medmänniskan...

Det slutar aldrig att förvåna hur vi människor beter oss mot varandra. En del är rent jävliga och andra överbeskyddande till dumhet. Var finns det förnuftiga? Det där som gör att vi stoppar upp och tänker efter lite.

Att någon överhuvudtaget kan få för sig att tutta eld på ett ställe som kan ställa till fara för andra människors liv övergår mitt förstånd. Hur kan man göra så och vet vi att någon har gjort det eller är det andra omständigheter som råder. Polisen säger dock att lövhögar inte självantänder den här årstiden. Ruggigt är väl bara förnamnet. Kent hoppas att vi inte får en situation liknande den som hade på 90-talet då det ofta brann utanför flyktingförläggningar.

Man vet dock aldrig utifrån tidningsrubriker vad som egentligen har hänt, men de har den effekten på oss att vi genast börjar trigga igång och reagera utifrån våra egna tankar kring vad vi tror och anser om det som hänt. Om man nu betänker att debatten kring Vellinge och främlingsfientligheten har stått för rubrikerna den senaste veckorna så är det givet att alla händelser kring detta blir självantändande annars skulle jag förstås inte skriva om detta nu.

Vi sätter genast igång och letar efter syndabockar och tolkar det som sägs. I en söndagskrönika idag beskrivs makten i Vellinge och man ska förstå varför det är som det är. Jag kan tycka att det är att göra det hela lite för enkelt för sig. Alla människor i Vellinge är knappast såna som bara gör som de blir tillsagda och tycker likadant som kommunalrådet. Så är det aldrig, inte någonstans även om det naturligtvis är det enklaste - att placera alla i samma påse.

Som moderat kan jag inte säga att jag är imponerad av det som sagts och hur det agerats kring de ensamkommande flyktingarna av lokala företrädare. Däremot har jag krasst konstaterat att man aldrig slutar förvåna sig över människors väldigt korta perspektiv. Hur våra fördomar styr oss så starkt och vilka ruskiga konsekvenser det kan få.

Undrar ibland hur det skulle se ut om vi möttes människa mot människa i stället för grupp mot grupp. Alla vet hur de andra är och beter sig och agerar utifrån något slags kollektivt fåntratteri. Trots att vi innerst inne vet att det nog finns fler sätt att se på saken.

Moderaterna har talat om svenskkontrakt för att hjälpa inflyttande människor att komma till rätta med livet i det nya landet. Folkpartiets landsmöte bestämde att det inte ska krävas någon medborgarkurs för den som kommer hit. Förslagen röstas ned och indignerade röster skallar över nejden. Jag funderar mycket över vad det är i innebörden av dessa begrepp som är så viktiga att ta avstånd ifrån? Det blir som i diskussionen kring betygens vara eller icke vara. Det måste ligga något i själva värderingen av begreppen där vi inte begriper oss på varandra. Därav polariseringen. Vad kan det annars vara som gör att man inte vill ge sina nyinflyttade medmänniskor verktyg så att livet fungerar?

Är det bättre att lämna människor åt sitt öde i främmande land än att hjälpa dem att komma tillrätta med hur det fungerar i det svenska samhället. Det får man heller inte nämna vid ord förstås. Att det skulle vara annorlunda här - men jag vill utan att blinka påstå att det är annorlunda här än i krigshärjade länder. Är det fel att de som kommer hit som flyktingar får veta det. Jag skulle vara väldigt tacksam själv. Kunskap ger nämligen makt och underlättar livet i största allmänhet. För alla. Det måste vara bättre att få veta hur det fungerar än att leva i ovisshet. Eller hur? Det är bara när vi sätter grupper mot varandra som problem uppstår. Sällan när vi träffas öga mot öga. Vi borde sträva mer efter såna möten. Mentorskap kanske är ett sätt att gå. Så att vi kommer närmare varandra som människor. Man mot man kanske rent av är hemligheten? DN bjuder på nyttiga frågor och svar kring ensamkommande flyktingbarn.

(s)-bloggande Peter Andersson ser skulden hos alliansen. Tyvärr så ligger detta nog djupare än så och kan inte förklaras med partitillhörighet. Hur gärna man än vill. Sagor från Livbåten tycker att vi borde skärpa till oss. Kan inte annat än hålla med. Det är på tiden att vi börjar se människorna i grupperna och betrakta oss som individer och inte som grupper där alla är lika.

Vi behöver bli ett människovänligare samhälle rent allmänt.


AB Expressen SvD

intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Erik sa...

Länge sen jag läste nån blogg med ett sånt otroligt ordbajsande. Vad är det du vill ha sagt? Eller vill du bara synas? Det påminnner ju lite om moderaternas invandringspolitik överhuvudtaget. Man får helt enkelt aldrig veta vad den går ut på? Hur ställer ni moderater er till att ni sakta men säkert kommer bidra till att svenska folket blir minoritet i sitt egna land? För min del blir det aldrig mer moderaterna. Någonsin.

Mikael sa...

Hej!

Det var jättebra att du tog upp det här med "I möte med medmänniskan".

Det finns så mycket som är bra med vårt samhälle, men det finns också problem som man måste våga se.

Det är viktigt att våga välkomna människor från andra länder som behöver skydd av olika anledningar.

Många flyr från krig eller politisk förföljelse, och vi som aldrig har varit med om krig på hemmaplan har svårt att föreställa oss vad det är dessa människor har varit med om. Därför är det extra viktigt att vara en god medmänniska och hjälpa de som behöver hjälp. Vi har en sjukvård av hög kvalitet med många olika specialister inom olika områden.

I Vissa fall så är det vård och stöd de behöver när de varit med om något förfärligt. Vi kan ge dem denna hjälp.

Då jag själv bott utomlands under delar av min uppväxt så förstår jag vad det innebär att komma nya till ett främmande land där man inte kan språket eller känner någon där. Detta har gjort att jag också satsat på en internationell profil på min utbildning med bland annat Freds- och konfliktvetenskap och statsvetenskap.

Många behöver få känna sig trygga, bli sedda och accepterade för hur han/hon är, och vad han/hon kan för något. Utbildning eller annat språk behöver inte vara ett hinder utan kan vara till en stor fördel. De kan tillföra kunskaper som vi själva inte besitter. Tex skulle de kunna fungera utmärkt i rollen som Omvärldsbevakare. Vi skulle ha stor nytta av de som kan andra språk och kulturer tex när det gäller företagskontakter mellan olika länder i världen. De skulle också kunna hjälpa tex Svenska Utrikesdepartementet med att bevaka sina forna hemländer då de kan språket och kulturen och på så vis kan få tillgång till information som vi andra inte har tillgång till.

Så det är mycket märkligt att en del är så negativa till flyktingbarnen. Vissa av dem är unga pojkar eller unga vuxna, men låt oss släppa in dem i vår gemenskap. Alla förlorar på främlingsfientlighet och främlingsrädsla. Dessa personer utgör inget hot mot någon, däremot kan de bidra till vårat samhälle bara vi ger dem den möjligheten.

Jag har själv studerat vid mångkulturella högskolor och har sett med egna ögon att människor faktiskt kan jobba tillsammans oavsätt var i världen de kommer ifrån. De spelar ingen roll om du är född i Sverige eller inte. Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna, eller vilken religion man har. Högskolor som Södertörns Högskola och Malmö Högskola är lysande exempel på hur bra det fungerar att arbeta tillsammans oavsätt var man kommer ifrån. Det spelar ingen som helst roll om man är född i Europa, Sydamerika, Nordamerika, Mellanöstern, Asien, Afrika eller någon annanstans.

Jag tror på internationellt och globalt samarbete för att lösa de stora problem vi står inför, tex kilmathotet. Klimatet erkänner inga gränser, och därför behövs globala lösningar.

Således håller jag helt med dig om att de som ägnar sig åt hets mot folkgrupp eller de som ägnar sig åt rasistiska uttalanden skadar vårt samhälle jättemycket.

I en global värld så måste vi stå tillsammans och samverka för att hitta de långsiktiga lösningar som behövs för att alla skall få det bättre och för att bekämpa rasism, diskriminering och social exkludering.

Låt oss välkomna människor till vårt land med en öppen famn. Låt oss dela med oss av tryggheten, för ingen skall behöva utsättas för krig eller andra våldsamma konflikter.

Ämnet Freds- och konfliktvetenskap kan verkligen hjälpa oss att förstå de konflikter som finns i olika regioner och världsdelar, men ämnet kan också träna människor i konflikthantering, konfliktlösning och medling. De som har examen inom det här ämnet är också experter på det här med återuppbyggnad efter en konflikt. Så det är konstigt att vi idag har massarbetslöshet bland de med examen och mycket goda kunskaper i freds- och konfliktvetenskap.

Om vi bara blir bättre på att vara medmänniskor och att ta tillvara kunskaper som människor besitter, oavsätt från vilket land de kommer så skulle vi kunna skapa en mycket fredligare värld.

Mvh

Mikael

Mary sa...

Erik - ordbajseri. Vad menar du med det? Begriper du inte att man måste diskutera och reflektera kring viktiga saker? Världen är inte svart/vit. Även om det är det enklaste för vissa.

Mikael: Du förstod ju vad jag skrev. Det är viktigt att vi får igång människosynen.

Anonym sa...

Du är så väldigt, väldigt dum. Jag tycker att du borde fundera över skälen till att du bloggar. Eriks fråga är befogad. Vill du bara synas? Inte ett enda av dina inlägg innehåller något av värde -- det enda du gör är att rapa upp en massa stupida floskler och tillfoga till dessa att "moderaterna är bra".


Kalle

Mary sa...

Kalle du är också så väldigt väldigt dum som säger som du gör. Begränsad kognition kanske, att inte förstå att människor är olika. Det är inte nödvändigt att gilla allt andra säger.

Du behöver faktiskt inte läsa min blogg. Det finns säkert annat som intresserar dig mer - gå dit istället.

Anonym sa...

Tack för att du visar att jag har rätt. Du är så pass dum att du tror att "det finns säkert annat" är ett bra svar på varför din blogg är så otroligt korkad.

Varför kan du inte bara nöja dig med att klaga över höga skatter och flyktingbarn över en kopp kaffe med dina förståndshandikappade moderatkompisar? Varför förnedra dig offentligt?

Kalle.

Mary sa...

Ditt inlägg är självmarkerande...

Anonym sa...

Ordet du förgäves letade efter i din dumma, dumma hjärna är _självrefererande_. Men moderater och ordkunskap ...

Kalle

Ceasar Andersson sa...

De som ställer upp på den politik vi idag har inom asyl & flyktingpolitiken har grovt misskött det arv för Sveriges väl som våra förfäder lämnade efter sig.

Medlöpare är ett bra ord för att betona de som bara flummar med - samtidigt som socialbidrag för utrikes födda är extremt talande, våldsstatistik inklusive våldtäkter är talande.. etc etc.