Söndra och härska är ett gammalt känt knep för att splittra upp enheter i mindre och därigenom själv få större kontroll över var och en. Det handlar om makt förstås och just nu handlar det också om att vinna valet 2010. Vi har under veckan som gått sett Mona Sahlin erbjuda samverkan med både Centerpartiet och Folkpartiet. De har dock tackat nej eftersom de inte kan tänka sig att vara med i samma gruppering som V. Sahlin använder SD som skrämselmedel, de får inte bli vågmästare menar hon. Det hela blir komplicerat förstås. Intressant också att moderaterna är fullständigt uteslutna i diskussionen precis som om de inte fanns. Där kommer väl principen inget hört, inget sett, inget sagt in - de tre aporna. Men tyvärr det är bara på låtsas, det går inte att fly, för omgivningen är desto mer medvetna om hur verkligheten ser ut.
Det är nog trots allt svårt att låtsas bort att Fredrik Reinfeldt är den popuäraste politikern ute hos den stora allmänheten. Alla partiledarmätningar visar på det. Går inte att borste från detta hur gärna man än vill som socialdemokrat. Statsministern är populärast. Det kan säkert vara svårt att svälja detta faktum för andra.
Nu säger både Centern och Folkpartiet nej tack till inviten. Båda partierna har minskat och sossebloggaren Peter Andersson ser hur "moderaterna tuggar i sig alliansvännerna". Förvisso har moderaterna tagit stort utrymme men de är också det största partiet i alliansen så det är väl helt i sin ordning på något sätt.
Det som stör mest är att Mona Sahlin hela tiden jobbar stenhårt på att sätta skräck i medborgarna och tala om hur nära undergången vi är och hur hon och socialdemokraterna kan fixa det här. Bara de kan utesluta moderaterna och själva sitta vid makten. I och för sig oppositionens uppgift, men är det bra för landet?
Det är inte så tokigt i landet Sverige, det har förvisso varit lågkonjunktur ett tag och inte bara här, men det är det då och då och nu börjar kurvan vända uppåt igen vad det verkar. Det är bra för alla. När alliansen talar om arbete så talar socialdemokraterna om bidrag. Alliansen vill att alla ska bli vinnare utifrån sina egna förutsättningar och socialdemokraterna vill att alla ska kunna leva på bidrag. Regeringen har gjort stora insatser för att få fart på arbetsmarknaden, det talas väldigt lite om det. Det kommer inte fram i bruset, tyvärr.
Mona Sahlin talar om regeringens arbetsmarknadspolitik som "satanisk" - det är ett rätt oerhört uttalande som bara kan slås av Marita Ulvskogs uttryck "statskupp" när borgarna vann valet eller när hon talade om våldtäkt på socialdemokraternas IT-system. Det är förvisso gammalt men ändå. Ibland saknar jag Ulvskogs dramatiska uttalanden. Hon kan verkligen konsten att få till replikerna så att man studsar. Hon var en bra valarbetare för alliansen.
Huvudspåret i all rapportering gäller de som ramlar mellan stolarna. Man ska inte glömma att de alltid funnits oavsett regeringsalternativ. Det handlar mer om att finna på vägar att hantera undantagen. Det finns anledning att förstå och agera utifrån att alla människors problem är olika och även om det finns reglementen så kan man ibland behöva gå utanför dem för att hantera olika situationer. Om den möjligheten och förmågan fanns skulle vi slippa skräckhistorier av den art som florerar och som tacksamt används av Mona Sahlin när hon uttrycker sig om regeringens olika satsningar. Bara formen talar hon om och bryr sig inte om innehållet.
Peter Andersson tänker till kring frågan om regeringsbildning och de senaste turerna. Vi har absolut olika ingångar i det här men det är intressant läsning trots allt. Vi behöver lyfta blicken lite, allihop. Det finns flera hundra tusen unga väljare de väljer andra frågor framför partikäbbel. De vill ha internetfrågorna på bordet. Därför finns Piratpartiet. Det är där lärdomen om unga och internetmänniskorna ska hämtas. Vill man ha unga väljare så måste man välja deras frågor och inte jobba vare sig med skrämsel eller försök att "lära dem" vad som är det rätta. Man får vända upp och ned och ut och in på sig själv helt enkelt och det är en smärtsam historia. Det vet var och en som försökt själv ochöversätter man det till en stor organisation så kan man tänka sig att det är enklare att stanna tryggt i det gamla.
Olof Ruin, professor i statskunskap analyserar och DN skriver att det snarare är MP än SD som kan få den avgörande rollen. Kanske att han har rätt. Dessvärre så hänger mycket av MP på språkröret Maria W som faktiskt enligt idag gällande regler ska lämna sin position året efter valet. Vad finns bakom henne egentligen? Vet vi det?
Partiegoismen är en trojansk häst menar Thomas Gür och förespråkar en allians mellan de borgerliga partierna. Det skulle gynna alla. Utom möjligen att man skulle förlora pengar. Men kan man öka i förtroendekapital så torde det vara värt det. Jag tror på bredd i frågorna i politiska sammanhang.
Så nej Claes det handlar inte bara om alliansens svagheter. Det är resultaten som bör göra ett parti till vinnare i nästa val inte taktiksnacket och förgörandet av andra. Övertyga väljarna istället om att ni gör ett bra jobb är även mitt tips till alla politiska partier.
Kent Persson refelekterar också över valet på sin blogg.
Bloggar: Johan W, Nemokrati, Dick Erixon,
PJAL,
Läs även andra bloggares åsikter om politik, regeringen, alliansen, fredrik reinfeldt, val2010, arbetsmarknadspolitik, moderaterna, socialdemokraterna
10 kommentarer:
Det är nog trots allt svårt att låtsas bort att Fredrik Reinfeldt är den popuäraste politikern ute hos den stora allmänheten.
Är det så? Eller begränsat till dem som har fast telefon? Kanske ett val mellan pest och kolera?
Hos mig vänder det sig i magen när jag tänker på denne vidriga stasiispirerade fascist.
...och vi på vår sida slänger ut krokar till Miljöpartiet för att splittra den rödgröna sidan. Det är nog dessutom ett troligare alternativ, det finns många exempel på mycket framgångsrika samarbeten runt om i Sverige mellan alliansen och mp, t.ex. i örebro.
Mary
Två kommentarer:
När Mona Sahlin kastar ut en krok är det att söndra, men när samma krok med annat mål är det inte det. Mycket märklig retorik.
Att de jobbskapande åtgärderna frösvinner i bruset beror nog mest på att inga jobb, förutom hushållsnära tjänster (som till 50% finansieras med skattemedel)samt jobbcoacher har skapats i någon större omfattning.
Bättre än så här kan du, det vet jag.
mvh
Johan
Alla är lika goda kålsupare. Tyvärr. Men just i detta inlägg handlar det om Mona Sahlins erbjudande till FP och C. Som avvisats.
Johan - att det inte skapats jobb vet du vad det beror på. Lågkonjunktur. Att hushållsnära tjänster blivit riktiga vita jobb är väl jättebra ändå.
Jag är riktigt nöjd med detta inlägg.
Mary
2007 tog regeringen åt sig hela äran för alla nya jobb och såväl stats- som finansministern sade att den globala högkonjunkturen endast hade marginell inverkan.
2009 är det bara någon annans fel.
Som sagt, bättre kan du. Hur skall ni ha det?
Mvh
Johan
Frågar man någon som satsar på, att bli moderat riksdagsman är det naturligt, att anse det viktigaste är att vårt parti blir störst och vackrast. Priset kan bli högt.
Valallians är ett säkert kort.
Men Johan - du har inte läst hela mitt inlägg?
Leif - jag har varit moderat sedan 1973!!! I med och motgång alltså.
Att kurvan "går upp" stämmer väl inte riktigt. Massarbetslösheten är konstant - och i växande. De senaste siffrorna från både England och Frankrike är knappast uppmuntrande. Så länge bankernas bidragsberoende tillåts fortsätta kanske siffrorna ser något så när hyfsade ut, men som sagt, de är uppsminkade med hjälp av de enorma räddningspaketen. När allt är utsupet finns problemen i realekonomin kvar - och med dem även massarbetslösheten. Det är då det blir en riktigt farlig situation - vad beträffar högerextremismen. För då finns knappast pengar kvar till ersättningssystemen. Då ökar också risken för inflation. I och med utvidgningen kommer östeuropas ofantliga ekonomiska kris att göra sig gällande på samma sätt som den gjorde när Tysklands enande. Det är risk för exakt samma scenario som på 30-talet. Och det enda som kan hjälpa upp är att skapa jobb i offentlig sektor, för att upprätthålla konsumtionen och hålla de ekonomiska hjulen igång. Därför måste vänstern mobilisera. Och det gör den knappast med (M)ona vid rodret.
Jomenvisst. Bra atgt Folkpartiet slagit ifrån sig också, jag var lite orolig ett tag. För fan, rögröneriet börjar lika ett mentalt kalhygge, det spårar ur i utarmad monomani, de kommer aldrig med något nytt, de bara ältar och ältar och ältar samma schabloner om och om igen som ett jävla tuggummi. Och det här med Sverigedemokraterna har blivit ren besatthet, en gökunge som tränger ut allt annat, en gas som fyller ut den tomma skallens insida. Det här är OSUNT, helt klart. Hellre Alliansen då, med alla sina stora brister.
- Peter Ingestad
Mona Sahlin virrar omkring som en yr höna
Nu har hon helt på egen hand halverat Socialdemokratiska partiet och måste hitta någon att samarbeta med innan hon hel utradderat partiet .
Först ville Mona Sahlin regera med MP därefter med MP och Vp och nu med Mp,VP,C och FP
Skälet till att det finns olika partier är att det existerar helt motsatta uppfattningar mellan dem i de flesta större frågorna och de kan omöligen komma överens,
Dessa tre alternativ skulle alla ha olika politiska program så det enda hon ar ute efter är en position for sig själv, vilken politik som skulle föras vilket är grunden för ett partis existens är helt betydelselös för henne bara hon får sitta i en regering.
Mona Sahlin är beredd att komma överens med samliga eftersom hon liksom pastor Jansson "inte har någon bestämmd uppfattning om någonting."och alltid håller med den hon för tillfället talar med.
Att ett parti skall vinna röster på sitt politiska program har hon inte fattat hon tror att hon själv är den klart lysande stjärnan och röstmagneten som alla vill samarbeta med ,att förhållandet är det rakt motsatta fattar hon heller inte.
Efter tre år som ledare har hon fortfarande inte presenterat någon politik . Har hon ingen uppfattning och är det anledningen till att hon endast kommer med enfaldigt dagispladder när hon yttrar sig eller förstår hon inte bättre och försöker dölja detta
Hon säger att hon brukar sitta på toaletten och läsa Fantomen.
efter att ha sett resultatet av hennes politiska ledarskap under tre år inser man att det är det bästa hon kan göra,
Skicka en kommentar