onsdag 25 november 2009

Så var det det där med julskinkan igen då...

På 80-talet skrev Eric Fichtelius om hur dåligt julgrisarna hade det, hur stressade de var och hur äckligt i största allmänhet det var att äta skinka. Jag anammade denna fasa och min familj fick ingen julskinka det året. Faktum är att det var då vi startade med att ha alternativ julmat på olika sätt. Det kan bli en italiensk jul, det kan bli oxfiléjul eller vad som faller på. Mellan varven blir det förstås traditionellt med sill och allt det andra...

I år är det tydligen dags igen. De vidriga bilder som visas på grisarnas förhållanden och omständigheter går bara inte att låta bli att hänga upp sig på. Det vänder sig i magen. Återigen blir det svårt att förstå hur människor fungerar när de kan låta djur leva hur som helst.

Skinkan får vara i alla fall för min del i år. Andra i familjen är lite mindre nogräknade vad det verkar, det har framkommit efter rundfråga vid frukostbordet. OK - de får fixa sin skinka själva, jag vill inte ha me´t att göra.

Men vad ska man äta numera? Kyckling är läskigt, lax är läskigt, och nu fläskkött igen... Hjälp?

Uppdatering: Allt är inte så illa. Läs här vad som skrivs. Jag är sedan tidigare kund hos Skebo Kött och de har verkligen bra varor där. Så jag kanske ska ta och åka dit. Tack för tipset,

Det finns alternativ! All svensk grisproduktion är inte förkastlig. De grisuppfödare som lever upp till KRAVs regler driver redan idag en sund verksamhet. Och jag kan både sälja och äta julskinka från KRAV-certifierade gårdar, likt till exempel Åsbergby gård utanför Knivsta som driver en föredömlig grisuppfödning. Skebo Kött, där jag jobbar, är ett slakteri i Skebobruk, Roslagen som bara säljer kött från KRAV och eko-certifierade gårdar i Roslagen.

Läs gärna mer på www.skebokott.se eller kom ut och besök vår egen gård och gårdsslakteri så får du själv bilda dig en uppfattning om alternativet till de skräckrubriker vi sett i tidningarna.

Varmt välkommenPär-Eric Karlsson
Skebo Kött
www.skebokott.se(SvD) (DN)

Bloggar: JJ´n, Heja Abbe,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

12 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Mary

Håller med dig tyvärr. Inte för din politiska position utan mer för djuren som far illa. Satsar på alternativt julbord i år, eller kan man plåga risnudlar?

Mvh

Johan

Cornucopia? sa...

Folk är tydligen väldigt lättmanipulerade och saknar förmågan till källkritik. Det blir förstås extra allvarligt om man dessutom är politiker och så lättvindigt faller för en aktivistorganisations manipulationer.

Anonym sa...

Han tjänade stora pengar på att utnyttja grisarna. Han och hela familjen är moderater och hans behandling av grisarna hör samman med nyliberalismen i den moderata partikulturen och ideologin där vinstintresset alltid kommer vinna hos några.

Då räcker det inte med att man sätter sig och ojojar och skakar på huvudet vid sidan om och tänker på vad man SJÄLV ska äta. MAn måste tänka i ett större perspektiv, utanför sig själv, utanför individen. Därför krävs starkare lagar och regleringar, en stat utan ett vinsintresse utan med djurskydd och allas bästa i centrum som kan se till att detta följs. Dvs, man kan inte som Moderaterna och alliansen har gjort - lagt ner djurskyddmyndigheterna.

Anonym sa...

Vore inte marsipangrisar en lagom kompromiss?

el persson

Lars-Erick Forsgren sa...

Det där med marsipangrisar var i alla fall en kul kommentar.

Självfallet får det inte gå till som i den senaste (trol inte sista) matskandalen.
Men mat måste man ha, och en vegetarisk jul,... nääää, det går ju inte.

Vinstintresset är knappast partibundet, finns i praktiken hos sympatisörer hos ALLA partier.
För den som har låg inkomst går det inte heller att köpa hur dyrt som helst! Medelsvensson med jobb (och uppåt) de kan kosta på sig lyxen med ekologiskt etc. Och känna sig heliga. Men, men...

Olösligt?

Lars-Erick Forsgren sa...

Johan. Du, det där med risnudlar var lite "kul" också. Men inte så trevligt för den som äter ris minst en ggn om dagen året runt, plus olika varianter av nudlar. Så nog vore det skönt med lite omväxling till julen... med lite julmat.

Och när kommer varningen för julmust?

Pär-Eric Karlsson sa...

Det finns alternativ! All svensk grisproduktion är inte förkastlig.

De grisuppfödare som lever upp till KRAVs regler driver redan idag en sund verksamhet. Och jag kan både sälja och äta julskinka från KRAV-certifierade gårdar, likt till exempel Åsbergby gård utanför Knivsta som driver en föredömlig grisuppfödning.

Skebo Kött, där jag jobbar, är ett slakteri i Skebobruk, Roslagen som bara säljer kött från KRAV och eko-certifierade gårdar i Roslagen. Läs gärna mer på www.skebokott.se eller kom ut och besök vår egen gård och gårdsslakteri så får du själv bilda dig en uppfattning om alternativet till de skräckrubriker vi sett i tidningarna.

Varmt välkommen

Pär-Eric Karlsson
Skebo Kött
www.skebokott.se

Morfargunnar sa...

@Mary: Är det inte FRA så är det taskig grishållning. Bloggat idag om detta i Norrtelje Tidning. Vad tror du om att hitta en skinka från vildsvin. Menar faktiskt allvar.

@Per-Eric Karlsson: Kan du garantera att dina grisar har haft ett fint liv så är det inte långt från Norrtälje till Skebobruk. Jag kommer.

embryo sa...

man kan ju bita sej i tummen

Anonym sa...

Man kanske ska starta upp Djurskyddsmyndigheten igen som Alliansen lade ner så fort dom kom till makten. Jordbruksmyndigheten har ju inte tid med tanke på alla andra påbud som EU kommer med.
Man kan inte lägga ned något och hoppas att folk jobbar snabbare på en annan myndighet utan extra resurser.
/Daniel A.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Det där vanliga grisköttet smakar ju rent ut sagt illa. Jag vet inte vad de matar grisarna med men jag kan i alla fall knappt äta det, tycker att det har en äcklig bi-smak. Vi köper inte mycket fläskkött hem men när vi gör det blir det KRAV-kött. Enorm skillnad inte minst för grisarnas skull då förstås utan också för smakens.

Krav-julskinka har vi köpt i många år, har aldrig varit svårt att få tag på eller särskilt mycket dyrare än den vanliga.

berinder sa...

Skebo kött? Kanske ska vara glad att man inte hyr kommunalt utan privat... http://www.skebo.nu/