lördag 7 november 2009

Valet påverkar de äldres situation...

Här har skrivits en hel del om de äldres ibland helt hopplösa situation. Min egen åldring har nyligen legat på sjukhus i en vecka utan att vi anhöriga fått veta det. Ett telefonmeddelande på min avsomnade mobiltelefon bara. Ingen uppföljning! Det är inte mindre än en skandal. Ni kan tro att arg är mitt förnamn just nu. Just den här åldringen har egna anhöriga som bryr sig, men hur ska man veta om det är fel när åldringsvården slarvar med att tala om vad som sker. Han hade inte behövt känna sig ensam på sjukhuset. Om vi fått besked om att han funnits där hade han haft besök varje dag. Jag kommer att jobba stenhårt med äldrefrågor. Jag gör det redan idag rent praktiskt. Äldre ska ha en munter och värdig ålderdom med respekt för deras individuella önskemål och behov.


Det finns flera moderater som är djupt engagerade i åldringsvården en av dem är Edvard Unsgaard som kandiderar för Stockholms Stad - det finns alla anledning att rösta fram oss som tycker att de äldre ska ha det bra. Dagens äldrevård är en skam för Sverige. IMHO. Edvard skrev ett brev till er:

Hej alla läsare av Minamoderatakarameller

Jag ska alldeles strax berätta varför ni ska kryssa Edvard Unsgaard för en bättre omsorg och sjukvård för de äldre.

Men först måste jag säga att jag nu ägnat två veckor åt att gå igenom provvalskatalogen. Och det är en fantastisk bredd som moderaterna i Stockholm stad presenterar. Jag undrar verkligen om något partis förbund någonsin presenterat en så bred lista av kandidater. Alla frågor, små som stora, täcks in. Kandidaterna är allt från mycket erfarna topppolitiker till nybörjare. Det finns unga och gamla, boenden i stadens centrum och förorter. Dessutom är det personer med många olika etniska bakgrunder. Och så många vi är som kandiderar!

Det ska bli mycket spännande att se hur väljarna i provvalet viktar sina kandidater.
Själv kandiderar jag alltså till riksdagen för en bättre äldreomsorg och en bättre sjukvård för de äldre.

Jag är 34 år och jobbar som pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt. Tidigare var jag politisk reporter på Ekot, Sveriges Radio, i sju år mellan 1999 och 2006.

När vi är yngre har vi stor valfrihet. Den friheten att välja boende och innehåll ska gälla livet ut. Mina ledord är att vi ska få leva, inte bara överleva, tills vi dör.

Bland annat vill jag att

… äldre ska ha rätt att välja hur de vill ordna sin ålderdom i stort såväl som i smått. Äldres personliga behov och rätt att göra olika val, måste tillgodoses.

... ingen som bor på ett äldreboende eller vistas på ett sjukhus ska behöva dö ensam. Nattvak ska sättas in när man ser att någon är på väg att dö

... alla över 75 år ska vid behov ha rätt till regelbundna hembesök av ett äldreteam för att gå igenom risker för fallolyckor. Dessa besök ska noga dokumenteras och följas upp, gärna i samråd med anhöriga.

… att det ska finnas en bättre tillgång till läkare och bättre samarbete mellan ansvariga huvudmän.

… alla äldre ska ha EN kontaktperson som hjälper honom eller henne rätt i vård- och omsorgsdjungeln. Det krävs rätt till en dirigent eller lots som hjälper de äldre att hitta rätt i omsorgen och som hjälper anhöriga.

Läs mer om mig på
http://www.moderaterna.net/provval/?type=rd&a=stad&k=615
Välkommen att höra av dig!
HälsarEdvard Unsgaard

edvard.unsgaard@moderat.se

3 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

"Just den här åldringen har egna anhöriga som bryr sig. " De kanske hade full koll, men naturligtvis hade det varit bra om de underrättat Dig. Så hade Du inte behvt bli arg.
De äldre i mindre städe,orter har ofta tagit egna initiativ till ,att få ut det mesta av livet. Två resurser som jag har täta kontakter med är PRO och SPF.
Pensionärspartier som av politiker betraktas som politiska organisationer. Sammantaget är det minst 15 aktiviteter , som man kan ägna sig åt. Min fru och jag insåg redan från början, att livet blir enklare om vi uppfattar de båda föreningarna som opolitiska kontakmöjligheter. Stämmer på pricken ingen talar politik i verksamheten. Bridge,Linedance,Boule,Gympa,vattengympa, mm inbjuder inte till det.
Dessutom månadsmöten med folk från kommunen(äldreombudsmannen) eller dragspel( bra för dem som hatar dragspel)
Skall man hålla på med politik så går det bra det också. Men det skall vara pensionärspolitik. Pensionärer är en lobbygrupp, som just lobbar för bättre resurser för åldringsvården och detta över alla politiska trösklar. Målen är lika men metoderna kan skilja.
När jag inte är pensionär är jag som vanlig Moderat.

Mary sa...

Omvårdnaden funkar nog rent instrumentellt. Men man måste följa upp med anhöriga...

I detta fall och flera andra jag känner till så har åldringen kommit förbi stadiet då egna val inte alltid är möjliga. Dementa personer har som bekant lite problem med minne och rumsuppfattning.

Leif Ekstedt sa...

Ja egentligen så är det väl så i alltför många fall.

För 4 år sedan upphörde pensionärsföreningen,att en gång per vecka spela kort med åldringarna. Det fungerade inte längre eftersom pensionärshemmen blev mer dödens väntrum än guldkant på tillvaron.
Det måste finnas en mellanlandning
där friska men trötta åldringar kan leva några år . Trygghetsboende. Det finnes som bostadsrätter i många kommuner. Uppsala Alliansen har beslutat,att
öka utbudet med hyreslägenheter.
Bra moderat initiativ.