onsdag 11 november 2009

Vellinge på tapeten hela dagen idag...

Jag skrev tidigare idag om Vellinge och frågade hur många av dem som nu klagade själva skulle ta hand om ett flyktingbarn. Det var mest för att jag ville få fram att det finns problem med detta och att det är att göra det för enkelt för sig att skylla allt på moderaterna i allmänhet. När det nu gäller moderater i synnerhet - de i Vellinge. Det finns moderater som inte delar Vellingemoderaternas uppfattning. Den texten blev nog inte så bra. Jag inser det nu med tanke på hur den har uppfattats.

Så därför lite kortare och koncisare - Jag skäms. Jag är inte sån och det är inte alla andra moderater heller. Bara så att det blir klart. Kollektiv bestraffning är inte en bra lösning. Därför blev jag ilsken som moderat när jag blev anklagad för att stå bakom den här typen av i mitt tycke kortsynthet. Det gör jag inte. Jag står helt bakom det Kent Persson skriver på sin blogg idag.

I Vellinge har man lagt ut följande text på hemsidan. Man häpnar.

Peter J Olsson skriver på Kvällsposten att kommunalt flyktingveto inte fungerar. Han tar också upp att det finns bra saker med Vellinge men att man i detta fall trampat rejält snett.

Det finns problem med att ta hand om ensamma barn man ska inte sticka under stol med det. Men problem är till för att lösas eller hur? Det handlar om barn som är väldigt utsatta. Det finns också fördelar med inflyttning.

Mitt förslag är att det görs en rejäl utbildningssatsning så att alla förstår att man inte behöver vara rädd för kulturskillnader. Det kan snarare berika. Börja i Vellinge. Människor som håller fast i sargen behöver hjälp för att komma loss. Det saknas mycket kunskap rent allmänt om hur människor i olika kulturer fungerar. Genom sådan kunskap kan vi få saker och ting att flyta lättare.

Sorgligt att Vellingemoderaterna lägger en trist unken filt över oss andra. Ty detta slår tillbaka. Ulf Bjereld ger sin syn här. Andreas Ekström förmedlar sitt avstånd här. Att s-bloggar är kritiska kan man lätt förstå den här gången, men jag hoppas att de förstår att det handlar om specifika personer. Alla tycker inte lika. Respekten för det tycks inte vara så stor dock. Nivån på kommentarerna talar tyvärr sitt eget trista språk. Ingerö har tänkt till och funderar kring problematiken med invandring och flyktingmottagning. Det ger en del att tänka på.

En annan viktig fråga som alltid ska ställas när man har med barn att göra är förstås var de kommer in i sammanhanget. Var kommer barnen in menar Sydsvenskan och lägger in brasklappen att Malmö har gjort detta i fräckhet mot Vellinge. Man vet aldrig med politik. Det kan vara bra ruttet. Tyvärr. Kjellberg presenterar en lista över de 102 kommuner som har en överenskommelse om att ta hand om barnen. (jag saknar iofs Österåker där) och påvisar att det är 188 kommuner i Sverige som inte tar emot flyktingbarn. Så Vellinge är kanske inte extremt förutom i sitt uttryckssätt då. Nästan ingenting är vad det ser ut att vara.

Om det blev så mycket kortare vet jag inte - men viktigt att uttrycka.

Bloggat: Peter Andersson - vi delar inte uppfattning om slutsatserna, nej.

27 kommentarer:

Anonym sa...

"Mitt förslag är att det görs en rejäl utbildningssatsning så att alla förstår att man inte behöver vara rädd för kulturskillnader."

Ja vilken bra idé - utbilda bort flyktingproblemen!

Några fler bra naiva ideér?

Någon sa att det bara är inom politiken man kan strunta i om kartan och verklighet stämmer överens.

Ja eller hur Mary?

Lp sa...

Nån som vet hur barnen kommer till Sverige, vem betalar resan?

Peter Strobl sa...

Mary, att du och Kent står på samma fot hedrar er.
Men det hindrar inte att andra /även på din blogg gör kommentarer i ren förvåning över det som händer i Vellinge.

Du kandiderar till riksdagen, och som sådan måste du ha lite skinn på näsan och samtidigt förstå att det handlar inte om en våt moralisk filt som med flit läggs över moderaterna.
Det är en undran över men vad tycker ni egentligen?

Var är de andra moderata bloggarnas avståndstagande?
Varför går inte ngn i Moderaternas partiledning ut och markerar det här är inte acceptabelt?

Och, hur kan en person med dessa unkna åsikter sitta som ordförande i Moderaternas valberedning??

Hur är det möjligt Mary?

Anonym sa...

Men VARFÖR skall man skicka flyktingar till Kommuner som inte vill ha dem?

Hur bra blir resultatet av detta tror ni?

Kommunen skall agera enligt medborgarna i Kommunens önskemål. Det är deras jobb och skyldighet.
Uppebarligen vill medborgarna inte ha fler flyktingar!

Varför skall då staten tvinga dem att ta emot fler flyktingar än de anser sig vilja eller kunna ta emot?

Vad är staten annnat än folkets representanter? De skall agera i enlighet med folkviljan!

Jag trodde att det var kyrka och stat som skiljts åt. Var det kanske folket och staten?

Kraxpelax sa...

Jag ställer INTE upp i skallet på Vellinge kommun. Jag tycker tvärtom att de är modiga. Kommunal demokrati betyder kommunal demokrati, och så enkelt är det. Från det ena till det andra:

Om sionismens tyranni

- Peter Ingestad, Solna

Mary sa...

1) Jag kan inte svara för andra bara för mig själv.

2) Med utbildningsinsatser så menar jag inte du vill förstå. Mer att det är bra för alla att lära sig om andra kulturer. På ett mer abstrakt plan. Med kunskap tar man bort en del rädslor för det okända. Det är ofta de problem som sitter inne i människan. Det underlättar att ha kunskap. Det är inte på något sätt naivt. Naivt är att tro att man kan allting bäst själv.

Om man ska tvinga kommuner att ta emot flyktingar är en svårare fråga. Jag menar att det behövs mer kunskap.

Jag har inget inflytande över nomineringsgrupper. Moderaterna är en stor organisation och jag tror knappast att Vellingemannen fått uppdraget på grund av sina åsikter om flyktingbarn.

Björn Fridén sa...

Att tala om specifika personer verkar inte så relevant här, nu handlar det om en hel moderatstyrd kommun. Att man går mot partilinjen är förvisso tydligt, men partiledningen låter det ju också ske.

Det börjar bli läge för partiordföranden att ta de sina i örat.

Peter Strobl sa...

Mary, men frågan kvarstår. Dina argument är lite ihåliga. Du representerar de facto ett politiskt parti. Du kandiderar för detta politiska parti inför provvalet med sikte på Riksdagen 2010.
Det förpliktigar. Det är för enkelt att svara, jag kan bara svara för mig själv.

Stör det dig inte att du representerar ett parti som sitter med regeringsansvar, där ordföranden i detta partis valberedning har dessa unkna åsikter?

Hansa sa...

Det var ett riktigt dumt förslag; att utbilda oss fåvitska att förstå främmande kulturer. Rena löjan och det hoppas jag att du inser Mary.

utlandssvensk sa...

Mary, etersom du helt instämmer i det som Kent skrev idag vill jag gärna ställa samma fråga till dig som jag har ställt till honom:

Kent skriver;
”Ett land eller en kommun som väljer att isolera sig mot sin omvärld och som väljer att inte vilja vara solidariska är ett land eller en kommun utan framtid.”

Jag tolkar detta som att om ett land för en asylpolitik som motsvarar den SD förespråkar har detta land ingen framtid.

Om man anser detta bör man uppenbarligen arbeta för att Sverige lämnar EU snarast eftersom i princip samtliga EU länder har en asylpolitik som motsvarar den SD vill införa.

Ett litet exempel från EUs folkrikaste land, Tyskland:
” the Lower House of the German Parliament (Bundestag) agreed to the “asylum compromise” in 1993, which made applying for political asylum in Germany considerably more difficult. ”
”In 2005, the Federal Ministry for Migration and Refugees (BAMF) took 48,102 decisions on asylum cases. The share of persons granted full asylum reached the historic low of 0.9%”

(http://focus-migration.de/Germany.1509.0.html?&L=1)

Jag har full respekt för att Kent (och Mary) står för sina åsikter. Men det kanske snart är dags att inse att om man tar katergoriskt avstånd från SD pga. ”människosyn” finns det ingen som helst moralisk möjlighet att sammarbeta med övriga Europa.

Min fråga: När kommer ett kraftfullt fördömmande av samtliga andra EU länders asylpolitik från Moderaterna.

Esse sa...

Det är så gott som uteslutande i de moderatstyrda kommunerna som den här typen av åsikter flyter upp med jämna mellanrum. Oftast brukar det inte vara så tydligt som i Vellinge dock. Välbeställda,inskränkta moderater som vill vara i fred i sitt välbeställda inskränkta samhälle.

Jag gynnas av Alliansens politik och kommer förmodligen fortsätta gynnas av den. Men jag kan inte förmå mig att rösta på M för det är som att man kan ana nåt ruttet under ytan som bara skymtar fram då och då. Det känns inte rätt helt enkelt, på ett nästan instinktivt sätt. Man ryggar tillbaka. Tyvärr.

Sen tycker jag i och för sig att det är bra att du tar avstånd från sådana här åsikter. Hoppas att någon lämplig M-minister gör det samma.

Anonym sa...

Om flyktingbarn placeras i Vellinge måste det finnas resurser att övervaka dem, så att de inte på felaktiga grunder placeras i särskola och får sina framtider förstörda. Det har hänt förr i Vellinge att man felbedömt barn- och ungdomar. Man kan misstänka att förståelsen för flyktingars skolresultat och beteende kommer att vara ännu lägre än för de svenska barn, som tidigare på felaktiga grunder placerats i särskola i just Vellinge.

Mary sa...

Om man inte förstår att kunskap är nyckeln till förståelse för sin omvärld så är det ett problem i sig. Utbildning och information ger kunskap som ökar förståelsen för det mesta. Det är inte obekant för någon tänkande person.

Jag kan inte personligen svara för hur partiledningen agerar. Förmodligen kommer det ett förtydligande från dem så småningom.

Jag kan bara stå för mitt eget och jag är ingen bekväm ja-sägare, det vet nog alla vid det här laget. Men jag har heller inget mandat att tala om för partiledningen hur den ska agera. Så går det inte till i andra partier heller.

Jag ställer mig inte bakom främlingsfientlighet och jag anser att det är tydliggjort nu.

På vilket sätt förtroendeuppdragen är utdelade kan jag inte heller svara för, men det troliga är att det görs en helhetsbedömning - alla har väl både goda och dåliga sidor?

Ja, jag retades med Mona Sahlin. Det hör till... inte alltid trevligt men del av hennes roll som partiledare. Just det är ingen skillnad mellan partiledarna - (m)-ministrar får stå på skamtaburetten hela tiden.

Mary sa...

Kanske vi kan vara överens om också att det inte är någon idé att sända barn till ställen där de inte är välkomna.

Anonym sa...

Inskränta skåningar upphör aldrig att förvåna
Till de som inte önskar barnen i komunen. Om era barn drabbas av ngt traumatisk upplevelse och behöver spicalvård i sthlm. Då kommer jag att så på barikaderna och skrika, VI VILL INTE HA INSKRÄNKTA BÖNDERS BARN I STOCKHOLM -ÅK HEM / Tragisk människosyn. Född skåning bor i stockholm människor som ni får mig att skämas för mitt ursprung...

Leif Ekstedt sa...

Vellingemoderaterna är ett internt problem för Moderaterna.
Moderpartiet borde under det kommande valet avstå från ,att placera vellingemoderater på någon annan lista än den kommunala.
Annars är risken uppenbar, att vi får en SD influerad person som tar sig vägen in i länets och eventuellt Riksdagens plenisal.

Peter Strobl sa...

Mary, så den dåliga sidan hos nämnde kommunalordföranden i Vellinge var känt när han tillsattes som ordförande för Moderaternas valberedning?

Mary sa...

Peter S - du vet att jag inte kan svara på den frågan och heller inte har ansvar för den, eller hur? Så varför ställer du den om inte för att förklena mig? Trist härskarteknik.

Magnus Ahlkvist sa...

Mary: Det är klart att du kan svara på Peter S fråga. Jag kan göra det. Alla som följt Vellingemoderaterna på avstånd kan svara på frågan. Det var känt hos både Moderaterna och hos den breda allmänheten att Ljungman är flyktingmotståndare.
Trots det är Ljungman sittande ordförande för Skånemoderaterna och ordförande för rikspartiets valberedning. Det senare valdes han till trots att han enligt stämmhoandlingarna till Arbetsstämma 2009 inte ens var föreslagen att ingå i valberedningen.

Det hände så sent som för 2½ månad sedan.

Inom moderatpartiet har alltså flyktingmotståndaren Ljungman ett riktigt starkt stöd. Därför är frågorna om vad Moderaterna EGENTLIGEN tycker helt relevant.

För ni kan väl inte på allvar resonera så att "Ljungman är flyktingmotståndare, men han är en duktig karl på en massa andra sätt, så vi har överseende med att hans människosyn skiljer sig helt från den vi försöker förmedla"?

embryo sa...

att människor är såhär cyniska och raljanta och snåla och egoistiska: allrahelst när det handlar om barn

barn

barn från krigsområden

ta bara emot dem och ge dem allt de någonsin behöver

LeoB sa...

@Mary:

Förslaget att utbilda är bra, men jag tror inte att det räcker att prata om kulturskillnader. Handlar det inte om att förstå olika livsvillkor?

Rikedomarna i Vellinge handlar inte om enbart hårt arbete utan också om gynsamma levnadsvillkor, tur helt enkelt (om man nu vill vara rik). Den som inte får en gynsam start i livet kanske ger upp. Det kan ju för den människan se ut som om arbete inte lönar sig. Det kanske t o m är helt rätt för de som har en svår start. Kanske de då får intrycket att de som fått det bättre alltid fått det helt gratis? Och de som fått det bättre kanske tror att det är bara deras arbete som gjort att de fått det bättre?

Om man ser det på det här sättet tror jag inte att attityden till flyktingar är skild från attityden till andra människor i allmänhet. Så en utbildning måste handla om att förstå andra människor. Och sig själv och varför man ser ned på andra.

LeoB sa...

@Mary:

... glömde säga att en utbildning inte får handla om hur man ska tänka. Det funkar aldrig, det blir bara värre.

Det måste handla om insikt. Man måste uppleva hur andra tänker och hur man själv tänker. Mentalisering. (Sånt som många kallar flum.)

Beelzebjörn sa...

Efter att ha klickat länken till Vellinges hemsida...

Jag saknar ord.

Iaf ord jag vill publicera i ditt kommentarsfält, av hänsyn till dig ;)

Mary sa...

Magnus A - jag har redan uttryckt vad jag tycker om främlingsfrihet, elelr har du inte fattat det. Jag kan inte påverka nomineringskommitténs och andras val ens i min egen förening. Där kan jag reservera mig förstås, men inte på RO-nivå. Det kan nog inte alla gräsrötter hos er heller.


Leo: Jag menar utbildning som nya insikter och kunskap. Inte som att lära någon hur man ska tycka. Det är förkastligt.

Peter sa...

Jag bor i Vellinge och tycker att det är en riktig skitkommun där alla bara tänker på sig själv. Moderaterna har styrt och ställt med egen majoritet alldeles för länge här. Precis som med allting annat är det bra med konkurrens. Det är inte heller någon slump att SD inte finns representerade här för den biten sköter Vellingemoderaterna om helt själva.

Lars-Erick Forsgren sa...

Nog är det märkligt att moderaterna, som vill arbeta bort sin högerstämpel i dessa frågor i st verkar gå allt mer åt höger, och då i den värsta bemärkelsen.

Måste säga att jag aldrig tidigare i någon nämvärd grad stött på den syn på flyktingar som nu alltmer verkar breda ut sig hos de "nya moderaterna" sedan några få år. (Utom hos Vellinge-modsen då, där det länge varit en skamlig människosyn på både flyktingar och invandrare.)

Men heder åt Mary att hon står emot och kämpar för en humanistisk människosyn.

Pastor Bentonit sa...

@Lars-Erick: Tyvärr, det kan bli såhär:

-SD kommer in i riksdagen (jmf Danmak och Norge). Ev vågmästare. Alfons Reinfeldt sitter därmed kvar, och har fortfarande inget att säga (han verkar i det tysta).

FP får ytterligare genomslag för sin betongsosseliberalism (du vet vad jag menar, med furir - jaja, major då - Björklund vid rodret). Oy vey.

Centern fortsätter att skicka ut en och annan gråtande libertarian innan de förbjuder privat kommunikation. Mangrant.

Förklara för mig - gammal kommunist - varför detta gäng skulle stå för någon som helst frihet?