lördag 14 november 2009

Vellinge Vellinge ...

När människor är trängda kan allt hända. Jag har tidigare här försökt föra någon slags resonemang kring vad som egentligen kan ha hänt i Vellinge, genom att föra fram lite olika tankar och möjliga scenarion kring detta. Funderingar som jag haft helt enkelt. Några har tyckt att jag försökt försvara moderaterna. Lite rätt är kanske det, i alla fall om vi ser till att det finns en hel del moderater som inte på något sätt delar Vellingemoderaternas agerande och uttalanden i just denna fråga.

Men när man som jag försöker resonera fritt kring varför det blev som det blev så uppstår problem. Jag gjorde mina antaganden utifrån de rubriker och artiklar jag läst i olika tidningar. Det visade sig inte vara så klokt, som akademiker borde jag ha koll på att det är dumt att vara så ytlig. Särskilt som det inte uppfattades som just resonemang utan som sanningar, att det var mina ställningstaganden jag beskrev istället för frågor jag ställde, många kommenterade det. Sa att jag skyllde på socialdemokrater och deras fulspel för att dra moderater i smutsen och framställa dem som riktiga flåbusar. De lyckades de senare ganska bra med själva när enskilda vellingebor och kommunalrådet fick komma till tals. Samtidigt har det mesta dragits ur ett sammanhang och nya har skapats. Det är det verkligt jobbiga när man försöker diskutera en het potatis som flyktingbarn. Det fastnar i detaljer liksom, man bara trampar på, som i gyttja. Det ena efter det andra kommer fram i ljuset och så förfäras vi över det, var sak för sig och vi tappar sammanhanget.

När Peter Andersson berättar om en Vellingebo som tänkte köpa de gamla lokalerna för att inga flyktingar skulle kunna flytta in blir det svart komik av det hela (om det nu stämmer). Det börjar då likna den scen i filmen Änglagård när storbondefrun (Viveka Seldahl) stegar in, tar sats och anklagar den nytillkomna (Helena Bergström) för både det ena och det andra. Det är en fullständigt fantastisk vettlös scen som visar på främlingsrädslan i sitt allra krankaste sken. Det är inte så man vill vara faktiskt. När man sedan läser om vilka konflikter som blåser upp och hur allt polariseras så blir det som att kolla på en film. Till och med Säpo tycks bli inblandade.

Det handlar om barnen

De ensamkommande barnen kommer hit på olika premisser det vet man. Men oavsett så är det fortfarande barn som har upplevt saker som vi aldrig har varit i närheten av, och kanske just av den anledningen inte riktigt förstår. När jag hör människor berätta om hur barnen beräknande kommer hit bara för att deras familjer också ska få komma hit och leva på socialbidrag och hur de fuskar och bluffar och det ena med det andra kan jag må lite illa. Det är till syvende och sist människor som vill ha ett drägligt liv det handlar om. Vi borde kunna erbjuda det här, på vissa premisser. Men den människosyn som flyktingar framkallar hos enskilda är förfärande. Visst finns det problem, men såna är till för att lösas. Det är liksom Pia Kinhult säger - självklart att vi måste ta hand om barnen. Någon säger att barnen mår bäst hos sina föräldrar och vill av den anledningen skicka hem dom. Det finns olika typer av problematik kring det också naturligtvis. Exempelvis att föräldrar betalar till människosmugglare för att kunna skicka sina barn i säkerhet och om det inte lyckats för att barnen blir hemsända igen så hamnar dessa familjer i än en större kaos än tidigare. De blir ansatta av kriminella ligor som int elägger många strån i kors. Är det så vi vill hjälpa? Nej, inte den som tänker ett steg längre skulle jag tro.

Det är dock viktigt för oss andra mer humanistiskt inställda moderater att också få göra oss hörda. Moderaten Kent Persson skriver i SvD att det finns fler kommuner som ska skämmas på grund av sin syn på flyktingbarnen och att han inte tänker acceptera att moderaterna driver någon annan idé än den som står för att vi ska ha "Ett samhälle för alla eller ett samhälle för några. För mig är det självklart att Moderaterna är det parti som både står och verkar för att Sverige ska vara ett land där man kan förverkliga sina livs drömmar och att Sverige ska vara ett öppet och tolerant land." Jag står helt bakom det Kent Persson skriver - det är viktigt att vi moderater står upp för såna värden. Som Magdalena Andersson också skriver "Mitt moderata parti är ett varmt, generöst och inkännande parti som bryr sig om människor. Framförallt om barn. I mitt parti står humanismen högt på dagordningen. I mitt parti är människors värde viktigt och i mitt parti ifrågasätts inte vårt gemensamma ansvar."

Moderaterna och regeringen har en given politik kring de här frågorna säger Per Schlingmann i en kommentar till Sydsvenskan. Han är just nu utsatt för blåslampa att gå ut och hålla diskussioner med Vellingemoderaterna i media. Han vill inte göra det, är det så konstigt? Det är väl ganska självklart att det kommer att ske en intern diskussion. Att Pär Nuder fick läsa om sin förflyttning/avgång i tidningen är inte samma sak som att alla partier använder den metoden att förmedla sig med sina partikamrater. Men nog framförs det intern kritik, Kent Persson och jag är inte de enda moderater som tar ställning mot främlingsfientliga yttringar. Det känns bra, mycket bra. Det är trist om alla Vellingebor blir dömda som främlingshatare nu, för så är det inte.

Migrationsminister Tobias Billström skriver tillsammans med Fredrick Federley (c) och Lars Gustafsson (kd) på Brännpunkt att öppenhet och humanitet ska gå hand i hand med ordning och reda. Det är rätt tänkt.

Detta ska inte behöva bli en ny valstugeaffär som Henrik Brors funderar kring. På sätt och vis är det bra att problemet kommer upp till ytan nu för då har vi alla möjligheter att lösa det. Inga problem är omöjliga. Det gäller att lyfta blicken bara och inte fastna i kvicksanden. Jag är övertygad om att vi kommer att greja det.


Bloggar JJ´n och Bloggar.se/Vellinge


SvD

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Velingebo sa...

Visst har du rätt i att det vore trist om alla Vellingebor blev dömda som främlingsfientliga. Jag håller med. Jag bor numera själv i Vellinge, och vet att här finns goda krafter också. Men tyvärr är sanningen den att rasismen och främlingshatet är både utbrett och socialt accepterat i min hemkommun. En stor del av befolkningen hymlar inte med att de röstar moderat för att slippa invandrare. Detta är en effekt av först Göran Holms och nu Lars-Ingvar Ljungamns sätt att vansköta den mänskliga aspekten av Vellinge kommun. Så länge ekonomin är god slår de sig för bröstet och utropar sin egen storhet som politiska ledare. Deras ohyggligt osmakliga inställning till invandrare har tyvärr spritt sig till stora delar av befolkningen. Så ja du, tyvärr finns det faktiskt fler rasister i Vellinge än på andra håll, och ja, i spetsen för detta går dina partikamrater.

Vad vill jag nu ha sagt med detta? Jo, att det hjälper inte hur många moderater ni är runt om i landet som går man ur huse för att ta avstånd från Ljungmans och Carina Larssons främslingsfientlighet. Inte så länge ni ger Ljungman fortsatt förtroende som ordförande för Skånemoderaterna och som ordförande i er valberedning. För tro mig, det kanske var första gången han var öppet rasistisk offentligt den här gången, men så här på hemmaplan har hans rasism aldrig varit någonting han dolt.

vänliga hälsningar

Vellingebo som skulle vilja tro på Moderateran

Anonym sa...

Vellingebo:

Det vore en ytterst osmaklig demokratisk ordning om övriga landet lade sig i Skånemoderaternas interna och egna organisation. Det är alla medlemmar i Skåne som tillsammans röstar och beslutar om vilka som ska företräda förbundet där. Och att det skulle vara ett generellt problem med uppenbar rasism bland just moderater i Skåne faller på sin egen orimlighet.

Snarare skulle man kunna fundera kring alla ni skåningars rasism med tanke på SDs starka ställning etc. Men för det verkligen diskussionen framåt? Är det ens möjligt att tala i sådana termer? Nej, det tycker jag inte. Lika lite som man kan tala om det inom enbart Moderaterna i Skåne.