söndag 13 december 2009

Är det bara tuff valtaktik från (s) sida...

Läser i Expressen om hur socialdemokraterna mörkar i sin skuggbudget när det gäller utförsäkringar. Har de bara låtsats att de är deltagande under den senaste debatten? Låter de nu sittande regering ta hela smällen och framstå som okänsliga idioter medan de själva egentligen tänker göra likadant som de nu klandrar andra för?

Man ställer sig frågan när man läst det här.

Luras dom? Vad säger du Peter? Man får bestämt kolla in kvällens Agenda. Peter svarar snabbt här - jag håller inte med. Men vad trodde ni.


Uppdatering: Nu har det varit debatt i Agenda om sjukförsäkringen. Mellan Mona Sahlin och Cristina Husmark Pehrsson. Mona vinner på politisk erfarenhet men inte på innehåll. Båda vill hjälpa de som är sjuka att komma vidare och Mona Sahlin kunde/ville inte svara på frågan om det finns tidsbegränsning även i (s)-budgeten. För övrigt saäger de samma sak. Det handlar om att hjälpa dem som är sjukpensionerade att komma vidare i livet. Där är Cristina Husmark Pehrson hederligare tycker jag. Mona spelar det politiska spelet här. Det gick att utlysa ur ögonen på henne. Som jag sagt politik vore bättre utan politiker kan man tycka. Det är ett spel. Många politiker skulle vinna på att inte vara så himla strategiska utan visa mer av sin personlighet, tala lite mer ur hjärtat. Nu försökte Mona visa känslor och Husmark Pehrson var mer instrumentell. Båda klarade sig så där. Det blev ganska jämnt lopp faktiskt, men Husmark Pehrson vann dock. IMHO.

Just den här sjukförsäkringsdebatten har varit en av de dummaste på sistone tycker ledarskribenten Dahlberg i Expressen och påvisar en del fakta som kommer bort i snacket när vågorna går höga. Det handlar mest om vem som känner empati eller inte. Jag har skrivit det förut - socialdemokraterna har inget monopol på medmänsklighet. Kjellberg har gjort en intressant betraktelse kring detta och menar att empati inte har med politisk färg att göra. Precis just så. Det vore bra om politiker blev lite mer eldiga tycker jag. Det kanske inte är möjligt med det svenska kynnelaget. Man kan dock alltid hoppas.

Fler bloggar: Peter L Andersson  - Dick Erixon

Uppdatering 2: Smålandsposten skriver om hur många ärenden FK får påbackning på. Det var intressant, man kan undra vem som ska be vem om ursäkt här? Cristina Husmark Pehrsson är en bra minister,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Peter Andersson sa...

hej och godmorgon här också :-)

Mer av fakta som komplement till tidigare mer retoriskt svar. ang..budgetfusket...

Hos Johan ulvenlöv finns en postning nu.
http://www.s-buzz.se/2009/12/har-ar-var-skuggbudget.html

Förslagen har funnits lite överallt på nätet, inklusive på partiets hemsida och riksdagens hemsida.Inklusive tabeller. (http://www.slideshare.net/socialdemokraterna/budgetmotion-jobben-frst).
www.riksdagen.se: I riksdagens betänkande (ex. 2009/10 SfU1) Och för att ta den centrala "linjen": '

(i) Är man sjuk ska man få sjukpenning. (ii) Människor ska få hjälp att komma tillbaka i arbetslivet. Därför har vi i vårt budgetalternativ resurser till rehabilitering, utbildning och introduktionsjobb." Det är inget mörkande.

/peter

Mikael sa...

The Politicans don´t get it!

Detta som en liten hänvisning till vad Joe Biden sa i valrörelsen inför Presidentvalet i USA när det gäller motståndarkandidaten John McCain.

Där han sa "John does not know" how a normal american life looks like.

Det är lite samma sak med våra politiker här i Sverige.

"Fredrik Reinfeldt förstår inte hur vanliga människor har det".

"Anders Borg och S-O Littorin har ingen aning om hur de arbetslösas situation ser ut och hur dåligt de bemöts överallt och hur människor i deras situation kränks på arbetsförmedlingen och kränks av socialtjänsten" dit alliansen tvingar alltfler unga , unga vuxna, ensamstående mammor och nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade arbetslösa akademiker.

Det är dags att lyssna på dessa grupper och sluta "glida ovanpå".

Politikerna har så himla "fett" betalt att de har en egen gräddfil överallt.

Därför behövs det förändring

Mvh

Mikael

Maria sa...

När man diskuterar fusk med FK:s pengar måste man dela det i tre faktorer: FK:s otydliga regler, dålig kontroll och oärlig folk. Man kan bara påverka de två första - folkets ärlighet kommer att ändras därefter. Moderaterna står för tydliga regler och bra kontroll och det påverkar folket i rätt riktning. Flera går i arbete genom att de inte kan fuska längre och har tydliga krav på sig. Socialdemokraterna kan inte göra mera eller bättre än moderater men fortsätter att påstå att det inte existerar oärliga människor, bara "svårt sjuka" och "utsatta". Visst finns de men inte i samma antal som vi ser idag i FK statistik. Mer kontroll och tydliga regler vinner i längden.

Jan Bruun Andersen sa...

Maria skriver:

> När man diskuterar fusk med FK:s pengar måste man dela det i tre faktorer:

Du glömde en 4:a faktor: Ansvarsflykt.

Har du läst om hur FK har kastad millioner av kronor (och tid) i sjön på misslyckade IT-projekt? Vem tar ansvaret för det? Någon chef blir omplacerad, blir gömt i någon annan förvaltning till alla har glömt saken och vupti är vedkommande tillbaka i en liknande position.