Infrastrukturministern är i USA och diskuterar ACTA. Där slår hon fast några viktiga saker som är värda att påpeka. Den svenska regeringen vill se öppenhet i förhandlingarna så att alla intresserade kan ta del och lämna synpunkter. Hon menar att det är olyckligt med stängd process eftersom de uppstår ryktesspridning i onödan. Sannerligen har hon rätt i det.
Sverige motsätter sig också att internetleverantörer ska ges ökat ansvar för material som flyter genom näten. Rättsskyddet för internetanvändarna måste vara starkt och eventuella förslag om att stänga av internetanvändare är oacceptabel för Sverige.
Skönt att Torstensson et al tagit till sig av kritiken som förts kring ACTA och nu tar ställning emot de värsta avarterna. Moderaten Karl Sigfrid har kämpat hårt för detta och inte alltid i medvind. Men skam den som ger sig. Grattis Karl!
Kulturnyheterna gör en grej av att Åsa Torstensson inte läst avtalet (vem kunde läsa detta?)men Karl Sigfrid tar henne i försvar och menar att hon vet tillräckligt. Hur som helst beskeden verkar tydliga. Det tar sig.
Läs mer här
HAX Farmor Gun - vann DAX-bloggens första pris. Alltid intressant.
(SvD)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, ACTA, Torstensson, internet, regeringen
7 kommentarer:
Hur kan du påstå att "den svenska regeringen vill se öppenhet i förhandlingarna" när en stor del av de hemliga förhandlingarna pågått under Sveriges tid som ordföreandeland i EU?
Om Moderaterna faktiskt ville ha öppna ACTA-förhandlingar så skulle dokumenten vara offentliga. Här finns knappast någon möjlighet att skylla på någon annan!
Rasmus - det Torstensson nu gör pekar väl på att det är just öppenhet man är ute efter. Äntligen så har man ändå ändrat fokus. Man kan inte fortsätta vara arg när något ändras till det mer positiva.
Om man läser hela DN:s artikel så ser man att hon inte får något positivt svar."Några löften fick Torstensson dock inte. I stället påminde Peter Cowhey om att transparens visserligen är viktigt, men att parterna också måste lita på varandra i en förhandlingssituation.
Förhandlingarna sker på sitt sätt. Kontentan av hans svar var att det i vissa situationer inte går att öppna upp förhandlingarna."
Dessutom var hon ju inte där som officiell förhandlare i frågan. Det är nog snarast ett försök att få positiv publicitet genom att ge sken av att ha gjort någonting.
/annan
Annan: Man ska inte underskatta informell påverkan. Det är bra att nå´t görs.
Det är absolut ett steg i rätt riktning. Tyvärr är det ett steg från "alliansen är ond och ska så förbli" till "alliansen är ond men det finns personer i den som tycker det vore bra om den var god".
Det är bra, men tills Torstensson och Reinfeldt kan peka på reella resultat i form av verkligt öppna förhandlingar så är det, tyvärr, ett spel för gallerierna.
Håller med Rasmus, det är bara resultat som räknas. Det räcker inte att visa intentioner, speciellt om man medvetet visar intentionen med tilräckligt lite kraft så att man inte får som man ber om. Med det vill jag säga att det är troligt att alliansen vill att ACTA går igenom precis som upphovsrättsindustrin vill, men man vill gärna kunna säga till väljarna att man inte ville ha det så men nu måste. Lika trovärdigt som "vi skall inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration". Hela frågan om internet, teknikförbud, upphovsrätt o.s.v. måste utredas öppet från grunden. Innan repressiva lagar och avtal cementeras.
Jag är alltid optimist. Tycker att det börjar röra på sig åt rätt håll. Nu har TPB killarna fått prövningsrätt i alla fall. Vad det slutar vet vi inte. Men det är i alla fall ett tecken på att man inte tycker att allt är solklart.
Skicka en kommentar