torsdag 3 december 2009

Man ska inte behöva drabbas av Försäkringskassan...

Diskussionen om hur Försäkringskassan tillämpar sina regler tog fart igår genom den artikel som några cancerläkare skrev i DN där de menade att det är orimligt att cancersjuka personer ska behöva prövas mot hela arbetsmarknaden för att de uppnått reglernas antal dagar i sin sjukförsäkring.

Idag tar Cristina Husmark-Pehrsson bladet från munnen och säger återigen "Svårt sjuka människor ska inte tvingas jobba". Det är precis så jag har uppfattat henne hela tiden. Märkligt vad svårt det tycks vara att få det att gå in. Varje gång jag lyssnar på Husmark-Persson så hör jag hennes sympati och vilja att göra gott. Att tjänstemännen på Försäkringskassan uppenbarligen inte lyssnar på samma öra är tragiskt. De verkar ha myndighetsutövningen sittandes i ryggmärgen och jobbar utan att tänka en meter längre. Troligen är inte alla sådana men de vi kommer i kontakt med är det definitivt. Vi har våra regler säger dem. Problemet verkar vara hur de tolkas. Det är något som sitter i organisationen och det verkar sitta djupt. Man tänker på busschauffören som smäller igen dörrarna framför nosen när han står still framför rödljuset och säger att tidtabellen måste hållas. Vi har våra regler.

Till DN säger ministern att intentionerna är glasklara. "- Intentionerna är glasklara. Svårt sjuka och cancersjuka har, efter ett års sjukskrivning, möjlighet till fortsatt sjukpenning på 80 procent utan bortre parentes". Kan det vara tydligare?

Nu får hon inte som minister ha synpunkter på hur Försäkringskassan jobbar, då blir det ministerstyre och ett himla liv om den saken. Men nog kan hon ställa krav på cheferna att de ska följa hennes intentioner. Byråkrater kan vara helt hopplöst okänsliga för allt utanför det de tror sig vara satta att utföra. Vi har vår regler säger de och verkar anse att världen fullständigt går under om det inte efterföljs. Dessvärre har många svårt att se nyanserna. Det är svart eller vitt.

När man lyssnar på Cristina Husmark Persson så är det glasklart att det finns människoaspekter i hennes intentioner. Det bortses dessvärre från det och man anklagar henne för att ljuga. Jag brukar ofta påpeka problemet med fyrkantiga byråkrater och det gör även Peter Andersson idag. Det är nästan hårresande att det behövs en person som hjälper sjuka människor att komma tillrätta med sina kontakter med Försäkringskassan.

Nu tänker hon ha ett samtal med läkarna som skrev debattartikeln i DN. Det är väl alldeles utmärkt. När man lyssnar på försäkringskassans personal i detta inslag på Rapport så förstår man att det är dags att fundera lite över hur de som jobbar på FK ser på sina arbetsuppgifter. Här uttrycks det mer än tydligt att det är reglerna, det är som om man jobbar med löpande band där "saker" åker förbi.

Det verkar troligt att personalen på försäkringskassan behöver lite kompetensutveckling. Kanske att det är som på Arbetsförmedlingen, de goda avsikterna och intentionerna når inte ända ner i organisationen så att de som de facto arbetar med frågorna har en annan bild av vad de ska göra. Jag betraktar det som en uppgift för ledningen, att se en meter längre. Kanske att föra ett samtal med uppdragsgivaren rent av.

Det är också helt fantastiskt att se hur kritikerna gör allt de kan för att framställa regeringen och Cristina Husmark Pehrsson som hårda och okänsliga. Det är inte sant och det tycker jag är fullständigt uppenbart när hon uttalar sig. Sen att det även finns fyrkantspolitiker är en annan sak. Visst är det trist att det finns papegojpolitiker som bara kan säga arbetslinjen utan att fylla det begreppet med innehåll. Det är faktiskt lika trist med socialdemokrater som själva har påbörjat en förändring av sjukförsäkringen uttalar sig i förklenande ordalag om regeringens politik. Det är förstås väldigt tacksamt att spela på människors känslor, i synnerhet när det handlar om gamla och sjuka. Vi ska ta hand om er kan betyda väldigt mycket - Att ge fisk eller lära någon fiska. Det senare skapar möjligheter, det förra skapar beroende.

Att svårt sjuka människor ska få hjälp torde nu vara helt klart och försäkringskassans personal har att finna sig i det. Kanske att de rent av ska lita mer på vad praktiserande läkare anser? Lyssna på vad ministern säger. Inte bara skylla på reglerna.

Moderaterna bör kunna bli Sveriges bästa sjukvårdsparti skriver Kent Persson, han är landstingspolitiker och väl insatt i frågan. Ett problem är att moderaterna oftast förmedlar en isntrumentell syn på verksamheterna - det vore inte fel att tala lite mer om målen för övrigt. De mänskliga målen, varför man gör det man gör. För det finns såna aspekter.

Det är inte annat än tragiskt när socialdemokratiska företrädare gör allt vad de kan för att svartmåla och framställa moderater som omänskliga. Det är inte sant. Det var inte så mycket lättare förr på försäkringskassan. Det är samma personal, precis som på arbetsförmedlingen. Det finns undantag förstås. Det har aldrig någonsin gått att ta samhället för givet.

Uppdatering: Bloggen Sagor från Livbåten ger lite konkreta tips till hur man skulle kunna hantera det hela.

Uppdatering: Bloggaren den hälsosamme ekonomisten ger en bra beskrivning av problematiken, den är betydlig mindre enkel än det som framkommer i media.

Bloggar Pro/Con: Kulturbloggen, Veronica Palm har intressanta kommentarer i sitt blogginlägg, läs dem. Jan Nilsson vill kunna se sina sjuka vänner i ögonen och tar även han upp de socialdemokratiska tankarna kring hur sjukförsäkringen är som den är. Johan W menar att den som vann valet har ansvaret att ordna till så att det fungerar. Det är ett ansvar som också tas, men man ska inte behöva få en massa skit från de (socialdemokraterna) som ursprungligen ställde till det. Läs Anna Hedberg (s), hon säger saker som ingen vill höra. Det är lättare att satoppa huvudet i sanden och skylla på sittande regeringen. Förvisso oppositionens roll. Men...

Think outside the box...

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

DN

18 kommentarer:

Brutus sa...

Fascinerande med en politiker som inte har förstått att det inte är vad man säger utan vad man lagstiftar om som ska tillämpas. Det är inte alltid samma sak....särskilt inte i det här fallet.

Esse sa...

Om Husmark Persson som ansvarig minister och departementschef vill ha förändringar i den organisation hon är ytterst ansvarig för så kan hon ge tydliga direktiv i den riktning hon önskar, samt tillsätta eller avsätta Generaldirektör.

Det är dom verktyg hon har och ska utnyttja. Att gå ut i dagspressen och redovisa sina "intentioner" ger en av två bilder.

1: Antingen så bryr sig inte FK´s ledning om vad hon säger. I så fall kan och bör hon tillsätta en ledning som gör det.

2: Eller så är hon fullt medveten om hur de regler hon ålagt FK att följa tolkas och kommer att tolkas och gömmer sig bakom ministerstyresprincipen.

I vilket fall så tycker jag att det är fult att lägga ansvaret på personal som precis som överallt annars i arbetslivet förmodligen bara gör vad chefen säger åt dig inom ramarna för vad reglerna/lagstiftningen sätter för dig. Godtycke, oavsett hur moraliskt rätt det kan anses vara från en situtation till en annan fungerar inte i en rättstat.

Och vad gäller analogin med busschaufören...när han får en skriftlig varning för att han inte höll tidtabellen för att han väntade på dig när du var sen, vem tar smällen då Mary? Du eller han?

Mary X Jensen sa...

Brutus - jag förstår men för en diskussion som kan ge möjligheter till förändring. Om man bara sitter tyst och accepterar så händer det inget.

Esse - det finns busschaufförer som kalrar av att hålla dörren öppen när en resenär i princip står på fotsteget och ändå klarar sin tidtabell.

Anonym sa...

Intressant att moderater anklagar socialdemokrater för att köra med just populism och propaganda vilket är moderaterna i särklass största paradgren.

Är det inte moderaterna som gått ut med:
"Vi lyssnar inte på någon, vi har mandat".

Det vet jag själv av mina egna turer med det moderata propagandaministeriet.

"ska DU förvänta dig att....."

Jag har en mening åt de slavar som lever under den moderata nyliberala fanatismen:

"ska NI förvänta er att få någon röst av mig i nästa val, jag använder min FRIHET att lägga dom på de enda som inte direktstyrs av Timbro, nämligen Vänsterpartiet, sug på det moderata slavar och slavägare".

Moderatpropagandan har härsknat.

Anonym sa...

Jag tänkte skriva något, men Esse skrev det jag hade tänkt.

Vill bara tillägga en sak. H-P har själv sagt att skärpta regler ska betala skattesänkningarna.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_253673.svd

Ger man FK mindre pengar så måste dom minska ned på utgifterna. Detta tillsammans med nya regler (som kanske regeringen inte hade utrett hur dom skulle slå) leder till denna situation.

Men det är väl det gamla vanliga ministersvamlet som alltid har varit och alltid kommer att vara oavsett land och regering. Säger en sak till media och gör en annan. Det är dock bara konstigt att vissa tycker att det är värre att en socialdemokratisk minister gör detta än att en moderat minister gör det. Fast det kanske har att göra med att man förväntar sig att en moderat minister är mer mån om skattesänkningar än om människor.

Anonym sa...

Lennon hade en låt en gång med det intressanta budskapet om "working class hero"

”There’s room at the top they are telling you still
But first you must learn how to smile as you kill
If you want to be like the folks on the hill…”

Kajsa Warg sa...

Mary!

När jag hör Husmark Pehrsson så hör jag samma sak som du hör.

Men när jag läser lagen och reglerna, skrivna av hennes departement och taget i riksdagen, så står det helt andra saker där.

Och när man sedan lyssnar på tillämparna, så hörs det att de tillämpar det som nedskrivits och stiftats av Riksdagens majoritet.

Mary X Jensen sa...

Kajsa - vi får hopaps att de äntligen snackar ihop sig nu efter all kritik.

Anonym sa...

Så långt har det alltså gått i det här landet att Myndigheterna jagar dödssjuka människor.
Man tror sig förflyttad tillbaka till medeltiden. Sedan sitter de här "fina Damerna" och skyller på varandra om vem som egentligen tolkar bestämmelserna rätt. Båda två har lika fel. Normal anständighet är något fullkomligt främmande för dessa människor. De enda de tänker på är sina egna feta löner.
Välkommen till det nya spännande Sverige. Smeknamn: Kalla mig dinosarie om du vill

Mary X Jensen sa...

Vilka fördomar du har anonym. Kajsa behöver hjälp och jag är utförsäkrad sedan många år som hemmafru och studerande. Så jag funderar inte så mycket på sjukkassan. Jag har inget att hämta där utan tänker att jag får fixa det på annat sätt. Snäll familj i avvaktan på en vändande arbetsmarknad.

Så snacka lagom om saker du inte har en susning om.

Kajsa och jag resonerar och försöker få ihop hur det fungerar.

Sven sa...

Glöm inte vilka som införde de nya hårda reglerna... Har du en aning om hur arbetsmiljön ser ut på Försäkringskassan med med anpassningar till nya direktiv och helt horribla nya regler?

Du kanske inte ska se upp så mycket till Husmark-Persson. Var lite kritisk istället. En ministers intentioner är inget en handlläggare kan använda som arbetsbeskrivning. Förutom att plocka lite billiga poäng hos väljarna späder intentionerna bara ytterligare på Försäkringskassans dåliga rykte, i alla fall om man gör samma tolkning som du.

Magnus Carlbring sa...

"De nya moderaterna" är en bluff, så har det varit ända sedan de tillkom.

Och det är nu det kommer att bli tydligt; när lögnerna inte stämmer överens med verkligheten, då faller masken.

En minister kan förstås sitta och säga vad som helst och tycka vad som helst och låta hur medkännande och rar som helst: men när verkligheten erbjuder motstånd av det här slaget - förkrossade cancersjuka som gråter i teve - då blir ministermedömkan endast patetisk.

Det kommer att bli etter värre vid årsskiftet då mängder av människor utförsäkras och tvingas till det sociala.

Det här är inte ett rättvis samhälle som byggs, inte ett solidariskt. Det är ett samhälle där individer, en efter en, slås ut.

Endast de besuttna - de som redan har - har en egentlig chans.

Jag vill inte låta såhär krass och hård, men det som sker med de cancersjuka - de döende - nu är bara ett bevis på vad som händer när man sänkert skatter och när fördelningspolitiken blir svagare.

Värdet i att dela lika, att vara solidarisk, är utplånat. Och då slås de svagaste ut. Men det visste vi förut; det är synd att det ska ta en mandatperiod av förödelse innan det blir såhär knivskarpt.

Anonym sa...

Någon tvingar dödssjuka att arbeta. Det är ingen reklam vare sig för regeringen eller Försäkringskassan. Vem ska ta ansvar för att få slut på denna djupt inhumana och ovärdiga hantering? Regeringen eller oppositionen?

Mary X Jensen sa...

Det finns väl alla anledning för många att rannsaka sig själva i detta ärende. Kvinnan behöver ha hjälp och det är bara att ge henne den.

Anonym sa...

Men Mary det är ju Försäkringskassan som bestämt i allt för många fall att de svårt sjuka inte är sjuka trots flera läkare som kan intyga detta så hur ska du ha det egentligen.Sedan så är det ju inte konstigt att folk hänvisar till olika regler för om de bryter minsta lilla mot dessa så råkar de ju själv illa ut där allt bottnar i hur dessa politiker vinklat det hela.Du pratar ju emot dig själv !?.Fy för att vara anställd av dessa statliga organisationer efter nyår där svårt sjuka människor med kanske vårdpersonal staplar sig fram till AF,s disk för att skriva in sig !?.Hoppas du är där då med en som vanligt bra förklaring som tröst att det var ju inte riktigt så jag menade. :(

Frida

Mary X Jensen sa...

Frida jag talar inte emot mig själv. Jag tycker synd om kvinnan som drabbats. Självklart är det helt galet. Jag har ofta kritiserat regelstyrningen på FK. Men jag förstår regeringens intentioner att det behöver göras något åt sjukförsäkringen, det har inte varit bra. Det behöver justeras nu också uppenbarligen.

Man ska ändå komma ihåg att de allra flesta klarar sig utmärkt med den sjukpenning som gäller. Sen finns undantag och specialfall och det är väl mäjligt att de ska hanteras av en särskild enhet. Inte vet jag.

Här förs bara en diskussion faktiskt och det handlar int eom sant eller osant.

Kajsa Warg sa...

Jag tycker också, att när man håller en diskussion i någons rum, må så vara virtuellt ;) Så gäller även där normala samtalsregler och hyfs!

Det är trist när kommentarer framförs så otrevligt såsom vissa gör.

Och tro det eller ej, Mary, så är jag s-märkt ;) Trots detta inser jag att det finns trevliga människor i de flesta sammanhang :) Och vissa som tänker helt olika än mig, kan trots det vara kloka.

Till sakfrågan. Som i stort sett alla företeelser och regler behöver de alla anpassas med tiden. Den förra sjukförsäkringen hade också problem. Jag var sjukskriven under de reglerna också.

Men också då så tillämpades regler fel. Eller slentrianmässigt. Vad detta beror på att man inte klarar att bedöma saker har antagligen en hel massa orsaker.

Att folk fördes över till sjukersättning för att inte gå på sjukpenning kändes mer som ett sätt att spara pengar. Ersättningen blev lägre. Och ofta blev insatserna minskade.

Tanken, som man sa, var att man skulle få mer lugn och ro i läkprocessen, inte behöva omprövas varannan vecka/månad. Och att andra möjligheter till rehabilitering skulle öppnas. Framför allt i aktivitetsersättningen.

Det var orsaker till den Tillfälliga sjukersättningen. Till skillnad från den Permanenta sjukersättningen, som är svårare, kanske framför allt mentalt att ta sig ut ifrån - även om man skulle kunna.

Jag gillar de tankarna. Samtidigt så höll jag hela tiden den Tillfälliga sjukersättningen ifrån mig. För regeln var att man efter ett år skulle prövas mot den - OM man beräknades vara sjukskriven i mer än ett YTTERLIGARE år på samma nivå. Och jag var hela tiden på väg tillbaka i arbete, med varierande sysselsättninggrad.

Den andra delen där. Med YTTERLIGARE ett år. Är vad jag tror många föll på, eller inte bedömdes efter. Utan bara att de varit sjukskrivna i ett år.

Sedan så tror jag att med "respiten" för alla inblandade med den Tillfälliga sjukersättningen så ramlade behandling och rehabilitering, men också arbetsgivarens ansvar att underlätta återgången åt sidan. Och även FK kunde "ta det lugnare".

Fördelen med en Tillfällig sjukersättning är att jag som försäkrad får mer tid på mig, och utan att "hetsas" kan få läka. Att jag inte heller behöver vara orolig för att bli av med SGI eller anställning. Och att jag på ett lugnare sätt kan återgå i arbete.

Men som sagt. Jag tror inte att det främst var fel på reglerna, liksom det kanske inte heller är på vad Husmark Pehrsson säger att reglerna är i dag. (Men inte som jag och flera med mig läser och tolkar dem.) Och jag tror trots allt att intentionerna är mer välmenta än vad de faller ut som.


Hur man får en helt perfekt fungerande sjukförsäkring - har jag inte heller någon aning om. För allt kan missbrukas och misstolkas. Vare sig med flit eller utan.

När sedan många debattörer blandar begreppen, inte är pålästa, eller av politisk eller annan färgning använder fel och missvisande termer och begrepp. Eller mest är intresserade av att bara öppna munnen/pennan för påhopp och för argumenteringens sak utan att känna till vad man pratar om. Ja, det gör det inte lättare. Trots att man är både beläst och bevandrad ;)

Det sista är inte riktat till dig Mary ;) Mer t ex till skribenter i DN, SvD m fl ... ;P

Unknown sa...

Självklart så är det lagarna som skall gälla, något annat kan inte finnas på kartan för en minister eller myndighet. Om man vill ha en dos "sunt förnuft" i användandet av lagar, som nu i fallet med Försäkringskassan, så måste man skriva in detta i lagarna, så att de anställda på myndigheten kan följa dem och inte begå tjänstefel.

Ministern hade (skulle ha) kunskapen om detta innan lagen togs, eftersom det stod om just de här effekterna i många av de tunga remissinstanserna.

Jag är övertygad om att ministern i fråga är en älskvärd människa privat. Men det arbete som hon gör som lagstiftare och övervakare av myndigheter slår sönder livet för tusentals människor.

Så som minister har hon visat att hon antingen inte är kompetent för uppgiften, eller så sitter hon och ljuger svenska folket rätt upp i ansiktet i direktsändning i TV. Och bägge fallen är inte acceptabelt, eller hur Mary?

PS:
En busschauför som släpper en personer vid rött ljus begår tjänstefel och lagbrott. Om det är än så behjärtansvärt. Det har hänt förr att folk släpats med och dödats av bussar.
DS: