lördag 12 december 2009

Det gick inte så bra i provvalet för mig...

Lördag eller söndagskrönika? Jag vet inte riktigt hur vi bestämde egentligen - min käre, alltid uppmuntrande moderata kompis Kent Persson, och de socialdemokratiska bloggarna Peter Andersson  (han ligger nu 1:a på Knuff-listan, Grattis. Men nu är det tävling Peter ;-) )och Johan Westerholm. Alla skriver vi med våra olika perspektiv. Det blir en intressant kombination, ett slags hjärnornas garnnystan... ett flerfärgat sådant.


L Ö R D A G S T A N K A R

Den här veckan har det handlat om provvalsresultat. Moderaternas Riksdagsval är klart, i alla fall vad gäller provvalet. Mitt resultat blev urkasst. Nästan sist på listan till Stockholms län så någon riksdagsplats hägrar inte. Självklart har jag funderat på varför det blev som det blev och även på provval över huvudtaget. Visserligen hade jag trott att jag skulle hamna någonstans mellan plats 25-30 men nu blev det i stället plats nummer 51 av 54.

Vissa reflektioner har jag dock gjort. Min avsikt från början var att försöka kampanja på internet. Jag har en stor bas här. Många som uppmuntrar och hejar på. Från alla läger egentligen. Mycket positiv kanal och kontakter. Jag har varit på två presentationer för min kandidatur, då tillsammans med andra kandidater. En gång i en annan förening och en gång inför M-gruppskandidater i min egen förening. Det är allt, övrig kommunikation har skett här på internet mest via min blogg. Många tycker nu att jag ska gå över till Piratpartiet för att jag delar deras farhågor om internetövervakning. Det är dock inte aktuellt. Många moderater delar mina åsikter här även om det väl mest är jag som är explicit i frågan. Jag har varit moderat sedan 1973, mycket aktiv under 1970 och 1980-talet. Jag kunde nog ha suttit i Riksdagen idag om jag inte hoppat av för att göra civil karriär. INom IT- och mediabranschen. Så jag har sett många frågor komma och gå men partiet består som min bas. Så får det förbli.

Vi var tre provvalskandidater i vår kommun. Eliza Roskowska Öberg, Johnny Munkhammar och jag själv. Eliza sitter redan i riksdagen och Johnny har en etablerad krets av unga liberaler runtomkring sig. Det gick bättre för dem båda. Jag vill inte säga att jag är sämre än dem, men snarare var deras förutsättningar bättre genom att de hade en bättre bas och passade in i det etablerade synsättet. Unga, duktiga och välutbildade. Det är inte lika lätt att vara äldre kvinna och välutbildad. Så ser det ut överallt i vårt segregerade samhälle så man är van vid just den saken.

Jag hade internet som verktyg. Det var allt. Blogg, twitter och Facebook och mina vanliga e-postlistor förstås. Ungefär så. Uppenbarligen så var det inte dessa personer som röstade i provvalet. Då hade det gått bättre för mig, den saken är klar. Detta är intressant ur flera aspekter. Dels så visar det på hur starkt fäste traditionell media fortfarande har, dels visar det på att det förenklar om man redan har en bas bland medlemmarna som ska rösta. Mina kontakter är inte områdesindelade i Stockholm NO exempelvis de finns lite varstans världen över. Så är det när man är på internet.

Nu har jag fått så många positiva omdömen från alla möjliga håll så att jag nästan är generad. Jag känner mig inte alls som en förlorare, utan mer nyfiket experimenterande. Vad ledde det till? Hur ska man göra i fortsättningen?

Jag avser iofs att köra på som vanligt. Mitt mål i livet är att delta i den politiska debatten, att bilda opinion och se vart det tar vägen, ibland blir det rätt ibland blir det fel. Tough shit... Moderat är jag i grunden och det lär hålla i sig. Mina motton är - Hur svårt kan det vara? och Det är alltid för tidigt att ge upp!.

Provval även till kommunen
Det har också varit provval i vår kommun och det resultatet blev inte så lysande för min del det heller. Men det beror säkerligen mycket på att jag inte varit så närvarande efter som jag mest hållit på med andra och mer övergripande funderingar kring vardagspolitiken. Det ska dock bli ändring på det inom kort och jag startar en lokal systerblogg till MinaModerataKarameller - den ska heta Österåkerskaramellen - Fyndigt eller hur? Avsikten med den är att få igång en debatt kring kommunalpolitiska frågor med moderata företecken och en möjlighet för mig att tala om hur jag vill formulera mina politiska hjärtefrågor.

Men först så är det nomineringsprocedurer och de kan som bekant gå hur som helst... Vad ett fåtal provvalsröstare har sagt kan förändras i ett ögonblick på nomineringsstämman. Det är inte på något sätt självklart hur det ska bli. Det vet vi alla som varit med några varv. Politik är krävande och oväntat på många sätt. Man må vara flexibel i den här branschen men samtidigt ha båda fötterna i myllan.

1 kommentar:

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag har denna artikel som avspark för ett resoneman om sd och demokratin.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/12/taktik-eller-ideologi-eller-ideologisk.html