söndag 6 december 2009

Politiska och personliga adventstankar...

Johan Westerholm förväntar sig att jag ska skriva en krönika idag. Det är jul snart så jag ska vara lite snäll och följsam idag. Kanske att jag får en julklapp då. Man vet aldrig. Jag ska till och med slå till och bli lite mer personlig än vanligt.

Johan tar upp en viktig sak idag. Det handlar om hur vi beter oss emot varandra i den politiska skottlinjen. Bara för att man tillhör en annan politisk inriktning så behöver man inte försöka göra sig allt för löjlig på andras bekostnad och kräkas på sina motståndare genom att kränka dem för allt vad det går. Malin Siwe tar upp exempel och Johan W tar sin ansats i detta och funderar kring sitt eget skrivande på bloggen. Han baserar oftast sina skriverier på fakta och undviker personlig pajkastning. Jag tror att det är bra och ser själv heller ingen mening med att ge mig på politiker personligen och tycker heller inte att det självklara är att generalisera kring grupper. Jag har vänner och bekanta i alla politiska fält. Det skapar möjligheter för vidare perspektiv. Visst kan det vara kul att retas lite när Thomas Bodström läser julsaga. Just för att han är socialdemokrat och tillhör så att säga motståndarlägret. Men att därtill ge honom en massa personlig nedsättande epitet är mig helt främmande. För den delen så har vi en del egna exempel av skojig art i vårt eget parti. Så är det.

Inte dumma personer men kanske obegripliga åsikter

Man ska se upp med att kalla andra dumma för att de inte tycker som man själv. Det är helt enkelt onödigt. Däremot tycker jag att det är helt fritt att förkasta handlingar och åsikter av olika slag och tycka till om hur de framförs. När Östros upprepar sitt mantra "det är för mycket, det är för sent" inför alla förslag regeringen kommer med är det lätt att falla till föga och kanske vara lite tarvlig. Men det känns inte aktuellt att kalla honom för korkad. För det är han inte. Det är inte statsministern heller och jag tycker ibland att det blir väl mycket att se honom avbildas i stasiuniform och liknande och kallas det ena och det andra. Förvisso är jag inte nöjd med vissa beslut och då närmast FRA-lagen, inte obekant för någon antar jag. Men jag tycker inte att det är anledning att dra på när det gäller hans person i övrigt. Det finns nyanser. Alltid. Men det är klart ibland så rinner det över och man tar i. Men det tillhör å andra sidan det politiska spelet. Som politiker får man tåla en del. Sannerligen. Men hellre sak än person.

Provvalet

En annan sak som jag nu funderar på är förstås hur det kommer att gå i provvalet. Efter den 10:e december vet jag min position på kandidatlistan. Då blir det till att ta ställning till nästa steg i processen. Kommer jag inte på en bra placering så vill jag ha ett bättre chefsjobb inom moderaterna säger min provvalskandiderande kompis Erica Leijonroos. Det vill jag också ha. För vilken annan arbetsplats kan man vara så explicit moderat på? Jag söker nu jobb/uppdrag med ljus och lykta efter ett antal år som ofrivillig hemmafru. Men min familjesituation har varit tuff. Mina två barn kunde ha slitits ifrån mig i dödshotande sjukdomar, båda två. Så jag har vetat vad jag heter och känner lite hur det stockar sig i halsen när jag skriver detta trots att faran är över. Det senaste året har mest handlat om att försöka ordna ett drägligt liv för min gamle far som hamnade på demensboendet. En nödvändighet men också oerhört smärtande på många olika sätt. Jag har arbetat hårt för att de gamla som fortfarande har lite av sitt sociala liv kvar skulle få mer tid till sånt. Vanligt vardagsumgänge helt enkelt. Nu får han inte ta del av detta tyvärr eftersom han gick bort alldeles nyss. Begravningen är nästa vecka. Det är naturligtvis mycket sorgligt förstås även om man vet att det är livets gång.

Jag vill ha jobb...

Jag tänker ta ledigt ett tag över julen men sen är jag redo igen för att anta nya utmaningar på jobb området. Hej moderaterna! Eller någon annan som behöver en beteendevetande kommunikationsexpert med internet och sociala medier som hemvist. Kolla in min Linkedinprofil här så kan ni se min bredd och erfarenhet. Jag har god vana att jobba som chef/ledare och är van att arbeta med helhetsperspektiv och strategier, i ledningsgrupper. Har ett grundmurat och stort nätverk inom media- och IT-området

Johan - du har den häftigaste adventsljusstake jag har sett. Kent skrev sin helgkrönika i går. Peter A skrev sin idag. Kent och jag är moderater och Johan och Peter är socialdemokrater. Det går bra ändå och vi sopar på varandra rejält ibland, men med respekt för sakdebatten. Jag tror att det är viktigt för att visa att politiker är människor som alla andra.

Tokmoderaten i Sumpan har fått till julkrönikan om Mona Sahlin. Ta inte illa upp bara, för den är lite rolig och kärleksfull på nåt sätt.

Uppdatering: Här kommer en välfylld söndagskrönika från Kent P.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Mary

Det här var en av dina absolut bästa postningar. Det får mig att stanna upp ytterligare vilket kan behövas ibland. Du ska få en julklapp, det är du förtjänt av.

Men varför inte söka jobb som krönikör? Den här var mycket bättre än många jag läst i drakarna....

:D

Mvh

Johan

Åsa Magnusson sa...

Tycker också det var bra skrivet.

Det är viktigt att stanna upp och skilja sak/person och utöver det ändå ibland fundera på hur sakkritiken uppfattas, gäller inte bara politik utan även andra områden där det finns engagemang.

Utanför ämnet gillar jag din linkedinpresentation. Har sett den några gånger förr. Önskar dig lycka till med att hitta ett nytt jobb direkt efter årsskiftet.

Lars-Erick Forsgren sa...

En av fördelarna med att diskutera politik i bloggvärlden är att det verkar vara lättare att hålla sig till sak än i den debatt som förs i gammelmedia. I vart fall tycks det mig vara så. Ju äldre jag blir, desto mera intressant är det att diskutera sakfrågorna.

Tokmoderaten sa...

Fint skrivet Mary. Och tänkvärt...
Men jag är ju som jag är, och kommer fortsätta med mitt bloggande som innebär att kalla Östros för galning, Tolgfors för knähund och så vidare.

Men jag vill inte vara elak, bara vara rolig och lite sjuk såsär i största allmänhet - och jag hoppas att fler ser det som du sett. Att bakom förolämpningar och elakheter finns en humor som faktiskt kan vara lite kärleksfull på något konstigt sätt.

Hursomhelst, Johans förslag om krönikör borde du ta åt dig och analysera ifall provvalet inte blir den framgång som vi hoppas...