onsdag 13 januari 2010

Att sätta stopp för kränkningar av andra...

Det talas mycket om näthatet som sprids med vindens hastighet för det är vad det handlar om på internet. Det mesta som flödar runt är positivt, men ibland tar det andra uttryck. Alla människor är inte snälla och de som tidigare spred rykten och stoppade elaka lappar i väskan kan idag sprida sina elakheter snabbt via olika vägar på internet. Det är naturligtvis inte verktygens fel utan hur de används som är problemet. Det går knappast att sluta sälja en kofot bara för att den också kan användas till att göra inbrott.

Arenan för att vara elak mot andra har blivit större med internet och alla dess möjligheter att publicera både förtal och bilder av olika slag i syfte att skada andra. Alla är kanske inte medvetna om att det som de publicerar kan ses av i princip alla på internet och hamna i rampljuset på ett sätt man inte tänkt sig från början.

Inom moderaterna har det talats en del om möjligheterna att komma åt det här problemet. Ett exempel är tjejen som råkade ut för att hennes fd kille lagt ut nakenbilder på henne på nätet.

Riksdagsmannen Henrik von Sydow säger så här  "Näthat, mobbing och kränkningar förekommer i allt för mångas människors vardag och verklighet. Trakasserierna är starkt destruktiva, som med tyngd lägger sig på människors frihet och möjlighet att växa.

Vi vill införa ett generellt och skadeståndsgrundande skydd mot grova kränkningar av den personliga integriteten. Reformen tar sikte på när enskilda kränker andra enskilda. Det liknar förslag som tidigare först fram av såväl Datainspektionen som Justitiekansler. Massmedier - med särskila etiska koder och tryckfrihetsrättsliga ställning - omfattas inte av Moderaternas förslaget. Det behövs ett generellt och skadeståndsgrundande skydd mot grova kränkningar – alltför många rättsfall ger exempel på att samhället i den digitala nätmiljön saknar ett fungerande skydd för att ingripa mot övergrepp. Det skulle vara en reform där vår rättsordning ger ett bättre skydd mot att enskilda kränker andra människors personliga integritet. Det måste kosta att kränka – annars kommer kränkningarna fortsätta. Moderaterna ska verka för ett skadeståndsgrundande skydd mot grova kränkningar av den personliga integriteten. ".

Det behövs ett generellt skydd som i sig är teknikneutralt säger Henrik von Sydow vidare, en skyddsregel som betonar att rättsväsendet ska vända sig mot förtal var det än inträder - också i den digitala miljön. Noteras bör att det handlar om grova kränkningar av enskilda. Det är viktigt att inte blanda ihop detta med yttrandefriheten. Det är en annan sak.

Jag skrev tidigare en bloggpost om mobbning med exempel på hur den som drabbas av kränkingar av olika slag upplevde sin situation. Det är inte rolig läsning och det vore bra om det gick att stävja dessa elakheter innan de startar. Genom att helt enkelt låta det kosta.

Henrik von Sydows blogg

SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Mikael sa...

Hej!

Visst bör vi sätta stopp för kränkningar av andra. När man har med teknik och nya teknologier så är det extra svårt. För vi vet inte säkert hur ny teknik och nya teknologier kommer att utvecklas och vilka nya vägar för kränkande kommentarer och annat förnedrande beteende som kommer att växa fram.

Just att ha lagar och regleringar som är teknikneutrala är ju en väg, men frågan är hur det går att reglera teknik och teknologier då det lätt går att flytta en server utomlands eller att använda en server som idag finns utanför Sverige , vilket gör att svensk lag blir tandlös i värsta fall.

Sedan handlar det ju också om hur man upplever vad som är en "kränkning".

Jag skulle kunna ta en del exempel som jag vet många tycker är kränkningar på grund av effekten av det hela. Tex om man tar ett beslut som medför att många råkar väldigt illa ut ekonomiskt, så upplever de som drabbas av beslutet att de utsatts för en mycket allvarlig "kränkning".

Så här behövs nog en rejäl utredning som grund och då gärna en opolitisk utredning där vanligt folk får ta hand om saken. Detta för att vi behöver uppenbart få in fler perspektiv och då behöver vi låta vanligt folk komma till tals.

Mvh

Mikael

Anonym sa...

Jag tycker definitivt det är moderaterna som höjt upp hatstämnigen i Landet. Sjuka som utförsäkras, unga som lurats gå ur a-kassa och behandlas illa av arbetsförmedlöing och av sittande regim .
Moderaterna med Reinfeldt i spetsen har genom spektakulära ordval lurat folket.
Välfärden har stärkts säger han. Då menar han för löntagarna för övriga struntar han i.
Man får det smahälle man skapar och det är kapitalismen som ju mer de får ju mer får vi ett samhälle i kaos.
Man förnedrar pensionärer genom att de inte får någon skattesänkning. Utan skattesänknigen gäller mest för de som har mest och har det bäst.

Att ni moderater är idioter råder ingen tvekan empatiska idioter
Husmark är trydligen blåst på ett hus i Thaland. Var det dit sjukas pengar skulle gå. Eller var det dit hon skulle smita när kritiken mot sjukförsäkringslagen kritiseras än hårdare.
Den sista idioten är förmmodligen inte född än.