lördag 9 januari 2010

Mobbning är en styggelse...

Lilla Stina mobbas på Facebook. Det är förfärligt. Nu menar jag inte just användningen av Facebook eller mobiltelefoner utan handlingen i sig. Mobbningen. Det är alltid svårt att veta exakt när mobbningssituationer uppstår. Men nog går det att märka sånt för en uppmärksam vuxen. Framförallt borde föräldrar vara lite mer vaksamma på vad ungarna gör eller hur de agerar. Det gäller både de som mobbar och för den mobbade.

Ingen ska säga att det är en enkel uppgift men det ingår absolut i föräldrarollen att ta det ansvaret. Varför man ofta lägger bort ansvaret på andra är svårt att förstå. Även vuxna i skolan tar fram formulär 1B och kryssar i de åtgärder som vidtagits. Alltför ofta handlar det om att diskutera med de som mobbar och mindre att ge den som mobbas stöd. Ofta ger man upp och börjar lägga skulden på den mobbade eftersom den är som den är. I ett eget exempel från den utbildningsnämnd jag är ledamot av hände detta, man började till och med ifrågasätta den förtvivlade föräldern som i sin tur också blev utsatt för skällsord när han dök upp i skolan. Formuläret var ikryssat och mer kunde man inte göra. Det är inte acceptabelt.

Kan bara säga att detta gör mig heligt förbannad. Moderaternas Henrik von Sydow föreslår nu att man ska kunna söka skadetånd för såna här kränkande händelser och det gäller inte bara om man blivit utsatt för kränkning på nätet utan rent allmänt. Att kränka annan ska kosta.

Det är också viktigt att man ska se upp med att skylla allt på internet och att mobbningen frodas där för det är fel. Mobbningen finns överallt och med olika metoder. Det är beteendet, hur man hanterar det som är det viktiga. Hur vi förhåller oss till varandra. Det är hatandet man ska hata säger Göran på Livbåten. Det var inte bättre före internet på något sätt. Människor kan vara så fruktansvärt gemena mot varandra. Det måste man sätta stopp för tidigt i åldrarna och inte låta dem utveckla. Det finns tyvärr en acceptans för utslagning, ja det har till och med skapats underhållning av det genom Robinson och andra liknande program som har många tittare.

Jag har fått lov att hänvisa till ett par blogginlägg här för att ge en bild av hur en mobbad person kan uppleva sin situation. Det är gräsligt och jag vill verkligen uppmana föräldrar som bara har en aning om att era ungar mobbar någon annan att ta itu med det direkt och bestämt. Sånt beteende måste stävjas. Det kan säkert vara synd om de som mobbar också, men det är inte hos dem man ska lägga all uppmärksamhet. Mobbning är ett relationsdrama som andra utomstående inte bara kan strutsa med och låtsas som om det inte finns bara för att det är jobbigt. Det gäller att agera, att vara stark och tydlig.

Läs om Scabbe här

och

Läs om Anders här

och

Läs om Mikaels erfarenheter härdet finns många liknande historier, tyvärr.

Ingen ska behöva ha det som de här två killarna har haft det. Vi vuxna måste ta ansvar för att det inte sker. Har barnen inga egna vuxna får vi andra ta vid. Kent Persson hänvisar till en undersökning som visar hur barn som varit utsatta får lida för det hela livet.

Dessvärre så kan vuxna vara minst lika dumma mot varandra. Då får chef och ledare ta itu med saken. I alltför hög grad blundar vi. Det är inte försvarbart. Vi måste tänka mer på varandra.

Uppdatering: Läs Livåtens inlägg om mobbning på Facebook här .

På förekommen anledning vill jag påpeka att den här artikeln är skriven för att det är viktigt att uppmärksamma mobbning som företeelse. Flera tycks tro att det handlar om mig. Men så är det inte, däremot försvarar jag gärna dom som blir utsatta.

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

11 kommentarer:

embryo sa...

"Det är också viktigt att man ska se upp med att skylla allt på internet och att mobbningen frodas där för det är fel. Mobbningen finns överallt och med olika metoder."

Nätet är ett försräckligt instrument, när det används för mobbning. Trots allt är det ändå så att den anonymitet som nätet erbjuder, gör det lättare för mobbarna. Det finns mycket som sägs här ute som folk aldrig skulle våga säga direkt i ansiktet på någon annan.

Även mobiltelefonerna mellan ungar har den verkan, tyvärr. De förstår inte styrkan i ett sms; några ord eller en bild kan förstöra oerhört mycket. Men i ett verkligt möte skulle inget av det ske.

Urban Sundström sa...

Hej ! Trevligt att du har en Pusha-knapp. Nu har jag Pushat detta på: http://www.pusha.se/mobbning-ar-en-styggelse

Min Digga-historik: http://www.pusha.se/medlemmar/sunurb01/postat

Hälsn. Urban

Mary sa...

Urban jag har haft en puschaknapp från begynnelsen men glömmer att använda den. Ska förbätttra mig, promise.

Mary sa...

Embryo - jag har varit med före internet. Sätt mycket av det här på lektionerna. Mobbningen var lika hemsk då. Neddragna byxor, uthällda skolväskor, sönderskurna kläder, doppad med huvudet i toaletten, nedslagen på hemvägen, alla vänder sig om när man kommer. Viskandet. Sist uttagen till brännbollslaget, inte bjuden på kalaset. Alla sticker i förväg. Skrattas åt på lektionerna. Gömda ytterkläder. Det finns hur många hemska exempel som helst.

Internet är inte det hemskaste.

Kjell sa...

Nej det ska gudarna veta att det inte var bra förr. Men lite annorlunda var det nog på min tid. På skolgården fanns det alltid lärare under rasterna som såg till att bråk och mobbing stoppades. De flesta föräldrar tog sitt ansvar och försökte lära sina barn hyfs. Vuxna tordes säga till utan att få ett slag på käften. Jag växte upp i en liten landsortsstad där alla kände alla och ingen kunde vara anonym.
Jag tycker att samhället har blivit hårdare och inte minst den s k underhållningen som går ut på att mobba och förnedra varandra i laget. Om ungdomar inte får lära sig att det är fel ja då får vi det samhälle som vi förtjänar

Anonym sa...

Varför mobbar ni moderater sjuka, arbetslösa, ja t.o.m pensionärer,
Det är ju ni som är ena riktiga kräk och sätter ribban i samhället.
Med ett socialistiskt samhälle så är soclidariteten det viktiga och att regler finns.
Men med anarkister som Borg i makt och människofientlig typ som Reinfeldt Littorin och Husmark så får vi ett samhälle där hatet breder ut sig.
Moderater de ska skickas ytill Gällibare för att borra skut 15tim/dygn så de lär sig jobba och veta hut , vatten och bröd skulle de få i mat och ett rejält blåställ så vi ser var vi har dessa moderatparasiter.

Mary sa...

Det är alltid lika intressant att läsa dessa hatkommentarer. Inte handlar de om sak heller. Alltid anonyma är de också. Svårt att stå upp för elakheterna. Det är synd om människan.

Anonym sa...

Finns ingen anledning att vara snäll mot moderater. De är samhällets parasiter.
Jag avskyr moderater. så enkelt är det.
De skapar medvetet orättvisa i Samhället och tar för sig allt de hinner.
Egoister och empatilösa är de.
De har gjort så mycket ont mot sjuka, mot pensionärer, mot arbetslösa, mot unga mot fattiga.
socialbidragen har ökat med 20% och det lär enbart öka i gengäld har miljonärer fått nån miljon till.
Bort med dem skicka dem i omloppsbana runt Jorden med rymndminister Maud O.

Mary sa...

Ja du anonym. Det var en uppvisning i fördomsfullhet utan jämförelse. Korkat och inskränkt.Men naturligtvis enklast att skylla allt man ogillar på en grupp.

embryo sa...

Men Mary, jag fattar inte. Du länkar till en artikel om en tjej som har blivit svårt närmobbad - och afk om jag förstår hennes sitiation rätt - samtidigt som du menar att det var värre förut?

Jag vet också vad mobbning är, och har varit.

Jag vet inte vad som gör mest ont: att bli jagad och slagen på en skolgård eller att bli jagad och slagen med ord på nätet.

Men jag vet att om man inte tar det här på allvar, hur den anonymiserande tekniken och de dolda orden och budskapen kan såra för livet, då får vi ett ännu gräsligare nät. Det ska inte vara en sopstation, det ska vara ett öppet rum.

embryo sa...

edit: nätmobbad/situation