lördag 30 januari 2010

Öppenheten på internet har sin egen logik...

Många av oss som jobbar mycket på och med internet uppskattar den öppenhet som finns här. De tankar som kan flöda. Tankar och kompetens av olika slag från olika håll dessutom. Man upptäcker att det finns mer som förenar än tvärtom. Det oerhörda kunskapsmassa som kommer alla till del. Om man vill så deltar man i ett enda stort ständigt pågående grupparbete. Allt är kanske inte positivt men det beror mycket på vad man väljer att koncentrera sig på. Det som sker i lönndom är inte heller bra. Där sker det väldigt mycket blir man ganska ofta varse.

Man upptäcker också att det finns en annan sorts människor. De som helt enkelt inte vill ha öppenhet och transperens. De som inte vill att andra ska ska veta något. De som har en egen agenda och blir irriterade för att andra vet saker. De vill inte ha någon debatt kring vad de gör. De är ganska många, tyvärr.

De politiska partierna håller nu (eventuellt) på att bygga upp strategier kring sin närvaro på internet. Det går mer eller mindre bra. Anledningen är att många tror att man bara kan föra över sin vanliga taktik och göra om det till internetstrategier. Det finns ett problem med den saken. Det går inte. Internet har sin egen logik som bygger på nävaro, tillit, kommunikation och öppenhet. Det är inte bara att kopiera sitt flygblad, sin broschyr med givet budskap och lägga ut det på internet och sedan betrakta sig som digital. På internet får man räkna med att bli ifrågasatt av andra. Interaktionen, dialogen och samtalet med andra bygger nya världar som kanske inte ser ut som man tänkt sig från början. Det är inte kontrollerbart.

Detta kan vara en smärtsam historia för många, att tvingas tänka i andra banor. Oftast plockar man ju in nya saker lite försiktigt i sitt liv och nöjer sig med det. Egentligen vill man inte ändra det har ju fungerat så bra förut och man fastnar i det trygga, i det man har kontroll över. Piaget kallar det ackomodation. I nästa steg har man assimilerat och förändrar sin livssyn till det hela, när det gäller internet så handlar det om att integrera det i hela livsstilen. Många av oss har gjort det och ser det som den naturligaste sak i världen att vara ständigt uppkopplade mot internet. Andra ser på det med skeptiska ögon och betraktar med skepsis det som pågår. Det är inte på riktigt anser dom. Välkommen till internetverkligheten säger jag.

En av de riktigt fantastiska sakerna med internetnärvaro är just kontakten med andra och då menar jag kontakter även med de som inte tillhör samma gäng. Därför är det så kul och så spännande att ha kontakter och debatt även med människor från andra partier, man får testa och pröva sina egna åsikter, får nya insikter osv. Ibland är man helt överens med och ibland är det verkligen tvärs om men en viss respekt finns i dialogen i alla fall. Det är bra. Vi internetmedborgare tycker att det är fullständigt självklart att man går in genom öppna dörrar och säger hej, tar kanske en kopp kaffe eller frågar hur vädret är. Som det var förr, innan man behövde anlita almanackan för varje aktivitet. Inget konstigt med det.

Bloggen Alliansfritt Sverige har tydligen tagit sig för att ge sig in i Centerpartiets öppna nät vilket har indignerat de senare mycket. Om det är så att man ser att det är fiender som kommer in så vill man förstås skydda sig mot det. Men å andra sidan så bygger internret på en total öppenhet och transperens och vill man inte ha det så får man bygga in sig bakom en brandvägg. Flera partier funderar antagligen över detta nu. Å ena sidan vill man vara öppen, modern och hänga med och å andra sidan vill man vara hemlig och styra information till rätt målgrupp. Lycka till...

Personligen är jag övertygad om att det är öppenheten som kommer att råda framöver. Lär av Piratpartiet, de lyckades mobilisera så många på internet att det räckte till TVÅ platser i EU-parlamentet. Moderaterna har FYRA! De som negligerar Piratpartiet och internet borde fundera över hur de gör för att engagera politiskt aktiva. Hemma i lokalföreningarna flyttas engagerade människor som pjäser, stoppas av personliga groll och kvar blir en liten sluten klick. Andra stängs ute. Vad gör det för demokratin? Än så länge kan det tyckas vara långt från gräsrötterna, men ungdomsväljarna är fler än någonsin och kunnigare också. Det parti som förstår det kommer att ta hem spelet.

Det ska bli mycket spännande att se vad som händer via internet i detta val.

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Widham sa...

Mary: Här visar du verkligen varför du är en så omtyckt och länkad bloggare. Det kan vara så svårt att förklara det här med att vi hjälps åt att tänka, att förstå och att utvecklas. Oavsett om vi är överens eller inte. Men du lyckas!

Scary Devil Monastery sa...

Väl rutet Mary, och instämmer med föregående talare.

Det är det som är det otroliga med internet. Man kan själv välja graden av öppenhet. Sällskap som vill vara privata kan bygga ett eget intranät med valfri grad av öppenhet och restriktioner. Utvecklingar som I2P, Skype, och de diverse olika IM-tjänster som finns har lagt till nya dimensioner på hur folk umgås.

Aldrig förr i mänsklighetens historia har vi kommit så pass nära att bygga in hela den fria världens befolkning i vad som måste ses som ett och samma forum där geografisk distans blivit helt irrelevant.

Något värt att värna om. Synd bara att merparten av ditt parti inte har förstått underverket, men för att citera ett av dina senare inlägg här, "Det mesta är självjusterande i vår herres hage".
Vi får hoppas att MUFarna tar över M när sittande infiltratörer ifrån S pensioneras bort. Och att de tar med sig litet mera Bohman till partipolitiken.