söndag 28 februari 2010

Den som har jobb får också del av välfärdssystemet...

Många fd. svartjobbare kan idag jobba vitt. De som anlitar dem har nämligen råd att betala numera. Tidigare var det bara de som var riktigt välbeställda som hade råd. Idag har i princip vilken barnfamilj som helst möjlighet att ta hjälp för att klara livspusslet. Att få hjälp med städning och liknande är guld värt, det vet varenda småbarnsförälder som ständigt kämpar för att få tiden att gå ihop. Det handlar om att hämta och lämna barn på dagis och aktiviteter, köpa mat, laga mat och inte minst hinna med jobbet förstås. Som kvinna får man ligga i för att bli jämställd med mannen på arbetsmarknaden. Som familj får man jobba hårt för att hinna med. Här är det guld värt att få hjälp med delar av vardagsslitet till en rimlig och möjlig penning dessutom. Förstår inte varför detta är så upprörande. Jämställdhetssatsningen gäller inte bara föräldraledighet utan livet i sin helhet. Jämställdhetsminister Nyamko skriver på millan att (S) är skyldig städerskorna besked om de får behålla sina jobb eller ej.

Att jobba vitt är en fördel för alla. Inte minst när den som arbetar hamnar i situationer - som att man blir sjuk till exempel. Den dag man står där och råkat ut för en olycka så finns tillgång till välfärdssystemen, det gör det inte för den som jobbar svart. Inte heller för den som anlitar svart arbetskraft. Sjukpenningsgrundande inkomst är inte att förakta.

Att det tillkommit arbetstillfällen tack vare de nya avdragen går inte att ifrågasätta. Även om socialdemokraterna et al gör allt för att puinktera möjligheten nu, med alla möjliga olika argument från att kalla det pigavdrag för rika till att själva vilja ha avdragen kvar men i likhet med vanlig politisk klåfingrighet begränsa till vissa grupper.

Just att kalla det pigavdrag visar hur man själv ser ner på den typen av jobb, att jobba hemma hos andra är fult i synnerhet om det handlar om typ städning. Var och en ska ta hand om sin egen skit. Det där är lite obehagligt på nåt sätt. De flesta av oss som är vuxna har väl någon gång under arbetslivet haft olika typer av jobb. Själv satt jag på en damfrisering när jag var 14 och slätade ut små papperslappar på 5x5 cm för att användas till nästa permanent, samt sopade upp hår från golvet. En jul sålde jag nylonnattlinnen i kulörta färger med svart spetskrage för 9:90 på Tempo vid Hötorget. Rykande åtgång på julaftonskvällen. Hur kul på en skala? Men det var ett jobb. Man ska sätta allt i perspektiv och inte vara så snobbig som jag faktiskt kan tycka att många inom (S)-kretsen kan vara. Allt har sin tid. Fredrik Antonsson påpekar att bara för att städning är något som oftast utförs av kvinnor så ska det inte nedvärderas.

Ett annat typiskt s-argument är att staten betalar för att rika ska få det städat. Det är just det där att sätta upp de rika mot de andra som luktar unket. När är man rik? Ja, ganska långt ner på inkomstskalan om man ska räkna med Sahlins teknik. Ty om höga skatter bara ska tas ut av de rika så blir det inte så mycket till statskassan tyvärr. De är inte så många nämligen. Och en tia från 2 miljoner blir mer i skattekistan än en hundring från några tusental. Detta har Bosse Ringholm uttryckt ett antal gånger. Så man ska inte låta lura sig av argumentet att det bara är de rika som fått fördelar. Ty även en sjuksköterska har fått hjälp av jobbskatteavdrag och skattesänkningar som alliansregeringen genomfört. En månadslön extra om året ungefär. Vill hon bli av med den pengen, knappast.

Dessutom har vi inte råd att säga nej till något jobb oavsett. Det har varit ett himla liv de senaste dagarna kring att statliga myndigheter ska ta emot praktikanter. Undrar varför? Nog kan det vara lite bökigt med praktikanter men med tanke på hur många tjänstemän klagar på arbetsbördan så borde det vara tacksamt med lite extrahjälp. Var är det mer naturligt att staten lägger sig i ordningen än på sina egna myndigheter? Det finns en trögrörlighet både här och där som vi behöver komma åt.

Centerns Magnus Andersson är inne på ett RIT-avdrag också. Det vill säga att man i hemmen också till ett rimligt pris skulle kunna få hjälp med sina IT-problem. Många unga människor skulle kunna starta eget då. Oppositionen har tappat greppet här skriver Ankersjö och vågar väl inte riktigt säga nej men heller inte odelat ja till dessa möjligheter till jobb som det ger.

Mona Sahlin vägrar att diskutera frågan med Maud Olofsson i Agenda ikväll och skickar en riksdagsman i stället. Tycker att det är lite konstigt. Båda är partiledare. Hon är feg säger Maud Olofsson till Expressen. Kanske - det brukar hetta till när dessa båda möts. Nu får Maud Olofsson träffa unge hetsporren Astudillo i Agenda stället.

Att Fredrik Reinfeldt skickar ministrar för att tala med Mona Sahlin är inte så konstigt, han är statsminister! Ett snäpp över att vara en wannabe-dito som Mona Sahlin faktiskt är idag. Först efter valet vet vi mer exakt hur det kommer att förhålla sig. Mona Sahlin brukar säga till Fredrik Reinfeldt att det är han som regerar nu när kniviga frågor kommer upp som hon inte vill svara på. Just det brukar jag tänka. Det är han som är statsminister och du som är i opposition. Fram med alternativen i stället för att tramsa nu. RUT-avdraget är ett problem för oppositionen den saken är tydlig.


SvD

Följ Aftonbladets Johanna Melén som i bloggform följer i Fredrik Reinfeldts spår under valrörelsen. Riktigt underhållande.

S-Bloggar mot alliansen: Johan W Peter L Andersson  Annarkia Krassman Esbati Mobergs Alliansfritt Sverige

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Det är uppenbart att moralen är dålig bland medborgare som har råd att vara ärliga. Staten måste subventionera deras tjänster för att dom ska göra rätt för sig. Vilket får till effekt att det inte finns pengar för att subventionera tjänsterna till sådana som verkligen har behoven (gamla och handikappade) men som inte har råd. DET hade också skapat jobben så det argumentet håller inte.

Mary X Jensen sa...

De handikappade och gamla får hjälp på annat sätt det vet du med. De är heller inte lika många.

Mary X Jensen sa...

De gamla och handikappades vård är ingen tjänst som köps. Den tjänsten finansieras av skattebetalare. Nettoinbetalare de som jobbar utanför det offentliga systemet.

Dessutom är det så att det finns en person i andra änden. Inte bara köpare utan säljare också. Mycket av verksamheten har varit svart därför att både köpare och säljare velat ha det så.

Dessutom är det så att även den som köper hushållsnära tjänster betalar skatt och bidrar både på så sätt och genom att använda redan skattade nettopengar för att betala tjänsten.

Anonym sa...

Varför allla dessa krångliga pekpinnemetoder? Det enklaste vore väl om föräldrarna fick lika lång tid och att sedan de föräldrapar som bor tillsammans får lov att fritt fördela dagarna mellan varandra.

doublecorona sa...

Men...var det inte så att man INTE skulle kvotera??? Män ska inte kvoteras till utbildningar eller jobb, invandrare ska inte kvoteras till jobb, etc, etc. Varför ska allt som gäller kvinnor hela tiden kvoteras. Logik...?