måndag 8 februari 2010

Föregångslandet Sverige vad är det...

Aftonbladet gör sig lite lustiga över att flera moderater har olika syn på det nyligen lanserade begrepept Föregångslandet Sverige. Det är inte så konstigt ty alla begrepp har olika innebörd för olika människor. Så är det alltid. Tolkning är svårt och det i sig kan iofs vara en anledning till att man inte ska jobba så mycket med att fylla gamla begrepp med ny innebörd. Det gäller lite varstans. Tänk socialdemokraternas vanvördiga användande av begreppet stupstock till exempel.

Alliansfritt Sverige tycker att det är humor att så många moderater tycker olika. Själv uppksattar jag det eftersom det stärker tron att vi är individer i vårt parti, såna som tänker själva och inte bara köper allt som sägs uppifrån utan tänker själva också. Ty alla begrepp har olika innebörd för oss. Det beror på vad vi själva lägger in i dem utifrån vad vi vet och kan och uppfattar.

Peter L kallar Reinfeldts politik för egoism. Då kan man fundera om vad egosim står för. Är det att i största mån försöka klara sig själv eller är det att överlämna sina bekymmer till samhället/andra att lösas? Det är lite som det halvt fyllda eller det halvt tömda glaset. Hjälp ska man få om man behöver men först ska man försöka lösa sina egna problem. För mig ligger det i grunden att på olika sätt försöka klara mig själv. Samhällets/andras hjälp är det absolut sista alternativet. Kan jag då få hjälp och stöd att bättre klara mig själv genom exempelvis att få mer pengar i plånboken så är det absolut det mest önskvärda. Är det egoism? Inte i min värld.

Föregångslandet Sverige för mig: Ett land som strävar efter att lösa problem på ett sätt som gör att andra och inte minst vi själva ser oss som förebilder och gott exempel. Ett bra land att leva i helt enkelt. Egentligen kanske det hade räckt så. Sverige - ett bra land att leva i.

Graf talar om floskeltest. Ja det gäller lika som lika då.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

embryo sa...

Tänk moderaternas vanvördiga användande av begreppet arbetarparti till exempel.

We're stealing it back.