söndag 21 februari 2010

Har bloggare svårare att få jobb

En intressant fråga som ställs på Andreas Krohns blogg är om det blir svårare att få jobb om man bloggar. Jag tror att det kan vara så faktiskt. Det beror väl iofs på vad man bloggar om. Men som opinionsbildare så kan det nog bli mer knepigt än om man skriver om sina hundar och katter och sommarstället.

Krohn visar på en undersökning om rekrytering som gjorts och jag tycker att det är lite skrämmande att vi inte kommit längre än så här. Det är få som bryr sig om bloggandet överhuvudtaget. Medan andra är negativa. Man ska komma ihåg att rekryterare jobbar på uppdrag och vill inte ta med någon som kan bli besvärlig senare, ty det kostar dem ryktet och framtida uppdrag om det blir fel. Det okända skrämmer.

Kanske att de i vissa fall har svårt att förstå riktigt vad det innebär att blogga och bara ser det ytliga, det som skrivs. Men det finns så myckt andra egenskaper som följer med här. Att kunna föra dialog och interagera och samordna med andra är en mycket viktig kunskap för de flesta jobb idag. Det ingår också i bloggarrollen. Att man kan hantera internet på ett effektivt sätt, att man kan interagera med media, att man kan vrida opinioner, söka och få fatt på information, ha koll på omvärlden med mera. Som gammal journalist och kommunikatör så ser jag hur spännande detta är och hur hela mediabilden förändras. Inte minst på det beteendeveteskapliga planet som är mitt eget speciella intresseområde.

Jag hade personligen väldiga dubier när jag började blogga som moderat. Hade på känn att det skulle kunna ha betydelse för min framtida yrkeskarriär och då inte bara positivt. Kanske är det så också? MMK är en populär blogg, men inte har den givit mig några jobberbjudanden direkt. Trots att jag många gånger visat på intresse och sökt olika jobb. Då finns ändå både gedigen utbildning och erfarenhet.. Jag får fortsätta mitt frilansande liv verkar det som... För det som är sagt är sagt. Det är möjligt att det finns en speciell rädsla för den som inte är helt strömlinjeformad. Eller kanske för att någon kan något annat än det man själv kan och reflekterar till. Tråkigt, men jag tror att det komemr att förändras framöver. Bloggarkunskaper behövs.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Man får väl balansera sitt skrivande och trots allt visa vad man står för. Som Moderat är jag ju kritisk mot mitt parti ibland. I allmänhet har jag bra kontakt med "höjdarna" det gäller ju att få svar på frågor och ställa förslag. Mitt första intryck efter valet 2006 blev - hurra livet leker - tänk efter noga så att vi inte spänner bågen för hårt.
Alltså övergör inget i namnet av ideologisk följsamhet. Numera är ju läget inför kommande val mycket bra. Liberaler och den konservativa fungerar väl ihop.
Flera har ju kommit underfund med att det är dåligt att bryta mot lagens innehåll samtidigt som det är nyttigt att försöka förändra den lag man inte anser hålla måttet. Att medvetet glömma vad lagen fordrar ledde ju till tappade ministerposter.

Andreas Krohn sa...

På ett sätt är det också intressant att 90 % av rekryterarna inte ens kolla om kandidater har bloggar. 86 procent tycker inte att det spelar roll för möjligheten att få jobb.

De siffrorna kommer säkerligen båda att minska i framtiden. Det är väl klart att det kan spela roll om en anställd bloggar - positivt eller negativt.