lördag 6 februari 2010

Jag är kvinna och jag är på...

Fredrik Reinfeldt talade idag inför närmare 800 moderater och dagens budskap är att valet som kommer gäller kvinnorna. Valfläsk OK, men jag köper det rätt upp och ned. Kvinnor behöver få mer i plånboken för att bli jämställda så är det bara. En början är att alla får bättre ekonomi med jobbskatteavdrag och lägre skatter. Det är bara positivt. Att statsministen plockar in gravida Birgitta Ohlsson i regeringen är också ett sätt att visa att här tros det på kvinnan . En annan punkt är att se till att rättsskipningen skärps så att man verkligen kan få rätt mot illdådare utan att vara livrädd. Det behövs mer hjälp och stöd här sa Reinfeldt. JAg gillar honom när han säger så där.

I vårt i övrigt instrumentellt inriktade parti behövs det verkligen lite mer erkänsla av kvinnans rätt och utrymme i samhället den saken är klar. Tydliga besked från partiledningen är nödvändigt. Det är bra att det kommer så här inför stor publik.

Sen tar det tyvärr längre tid innan det når fram på lokalföreningsnivå där nomineringskommitéer bestående av äldre män röstar bort kvinnor med stark röst. De drar sig inte ens för att ge sig på kvinnornas barn när de inte klarar av att argumentera emot. Det är skamlöst, rent skamlöst...

Man ska veta att kvinnor i moderaterna ofta är kompetenta och starka och har en egen tydlig politisk agenda, med starkt rättspatos och önskan om att driva igenom sin politik med kraft. Men i lönndom smids ränker och inga metoder tycks för låga att ta till av vissa äldre män som har egna avsikter för att driva bort starka kvinnor. De gubbsen måste vi få bort. Sen kan vi med glöd jobba för de moderna nya moderaterna med män som likt statsministern vågar säga ja tack till kvinnors rätt till utrymme i samhället. Han bjuder upp till dans menar Kent, det är ju bra.

Men om vi samtidigt ska tillåta patriarker styra nomineringskommitéerna i kommunerna kommer vi inte vidare. Vi måste också bli ett starkt parti där kvinnor jobbar jämsides med män och på samma villkor. Då först blir det trovärdigt med jämställdhet och tyvärr är vi inte där än. Dags att fundera över lokalföreningens roll, den bör omprövas i likhet med allt annat i samhället.

Att bedriva engagemang och politisk verksamhet som exempelvis jag gör här på bloggen  - med torgmöten med 700-1000 personer varje dag renderar en plats 20 på fullmäktigelistan i kommunen! Det är bara så kass... Andra mycket mycket skickliga kvinnliga politiker åker ännu längre ner på listan och en del kvinnliga toppolitiker vill de ha bort. Detta sker på lokalnivå!!!  Det här partiet behöver kompetensutvecklas. Då först når vi upp till jämställdhetskraven och kan börja locka kvinnor.

Livbåten har skrivit en intressant grej om hur vi faktiskt behöver tänka lite längre än näsan räcker. Det är precis vad jag tycker ska gälla den nomineringskommitée vi just nu har inför våra ögon just nu. De förstör mer än de förstår. Men å andra sidan så är det väl som min gamla svärfar sa - man ska inte släppa fram kvinnor för mycket för då blir bara skitjobben kvar till oss mån. Tänk på den du. Det är nog dessvärre fler än han som har den inställningen.

Min egen jämställdhetsdevis är - flytta på er gubbar här kommer jag (retar säkert många). Står ni kvar så går jag runt er, bara så att ni vet. Det finns andra ställen att agera på och erbjudande finns. Men jag är moderat i själen och tycker nog att det är bra synd att man ska behöva slåss mot män i det egna partiet när man helst vill jobba för att vinna val. Det är dock den dystra verkligheten. Jag vill slåss för politiken inte för mig själv.

Bloggar: Alliansfritt Sverige, jo skattesänkningsr gillas visst. Rosenrasande undrar om kvinnor säljer sin själ. Det tror jag knappast. Vi som andra gillar mer pengar i plånboken.

Kent reflekterar kring val och valallianser.

(Aftonbladet) (SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Mikael Lundgren sa...

Mer i plånboken för kvinnor => jämnställt. Kruxet är ju att skattesänkningarna gynnar även män...

Min första tanke var... högre skatt för män! De tjänser i genomsnitt mer och därför borde de kunna bära lite högre skattesatser. Dessutom ställer män troligen till mer skada i samhället (flest brott, flest bilolyckor, mer droger etc etc), därmed borde det tom kunna motiveras att öka uttaget av skatt på män.

OBS ovanstende är sarkastikst menat, men tror att det finns säkert många på vänsterkanten som skulle kunan tänka sig ett sådant resonemang... :-(

Mary sa...

Det skulle jag också tro att det finns de som kan tänka sig. Högre skatt för män. Hahaha... Inte jag dock.

Anonym sa...

Det är väl ingenting nytt? Gudrun Schyman förespråkar faktiskt en mansskatt...