lördag 27 mars 2010

Från politiken till köket - lax i påsk...

Stefan Cronberg aka Cronis var förr moderat kommunalråd i Österåker. Numera är han ofta i köket och lagar goda laxrätter. Lika bra att sätta i gång med maten till påsk. Särskilt om det ska gravas för det kräver lite tid i frysen. Man ska vara noga med just den detaljen säger Stefan och delar med sig av ett par garanterat goda recept till påskbordet.


Citrusgravad lax (med en cronisk anstrykning)

1 sida laxfilet ca 1,5 kilo (urbenad - vilket Du får göra själv)
1 dl strösocker ( just det bara 1 dl)
1 msk grovstött vitpeppar
2 citroner rivet skal (undvik det vita luddet
2 lime rivet skal
1 apelsin rivet skal (inget ludd)

Skär några tunna snitt i skinnsidan. Blanda ihop socker, salt, peppar och de rivna citruskalen.

Jag pressade sedan citronerna, limen och apelsinen. Rena hälsokicken. Två tredjedelar hällde jag i mig mot vildsvinsinfluensan. Resten droppade jag över laxen. Täck formen med folie och låt stå 2 – 2½ dygn i kylen. Vänd några gånger

OBS! Den här gången valde jag att låta laxsidan vara fryst i tre-fyra dygn innan jag satte igång gravningen. Oftast brukar jag frysa in efter gravningen. Det blir inte någon större skillnad. Kanske mer lättslicad som jag gjorde nu

Hjortrongravad lax
Laxen får en fin sötsyrlig smak av hjortronen. 


Det här behövs till 10 pers:

1 kilo laxfilé med skinn, som varit fryst minst 2 dygn

Gravning:

2 dl frysta hjortron
3/4 dl strösocker
3/4 dl salt

Gör så här:

1. Tina hjortronen. Blanda hjortron, socker och salt i en skål
2. Lägg laxen i dubbla plastpåsar. Fördela blandningen på laxen. Ställ kallt 2 dygn. Vänd laxen 2 gånger per dygn

3. Ta laxen ur plastpåsen och skrapa av blandningen. Skär laxen i tunna skivor.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: