Citrusgravad lax (med en cronisk anstrykning)
1 sida laxfilet ca 1,5 kilo (urbenad - vilket Du får göra själv)
1 dl strösocker ( just det bara 1 dl)
1 msk grovstött vitpeppar
2 citroner rivet skal (undvik det vita luddet
2 lime rivet skal
1 apelsin rivet skal (inget ludd)
Skär några tunna snitt i skinnsidan. Blanda ihop socker, salt, peppar och de rivna citruskalen.
Jag pressade sedan citronerna, limen och apelsinen. Rena hälsokicken. Två tredjedelar hällde jag i mig mot vildsvinsinfluensan. Resten droppade jag över laxen. Täck formen med folie och låt stå 2 – 2½ dygn i kylen. Vänd några gånger
OBS! Den här gången valde jag att låta laxsidan vara fryst i tre-fyra dygn innan jag satte igång gravningen. Oftast brukar jag frysa in efter gravningen. Det blir inte någon större skillnad. Kanske mer lättslicad som jag gjorde nu
Hjortrongravad lax
Laxen får en fin sötsyrlig smak av hjortronen.
1 kilo laxfilé med skinn, som varit fryst minst 2 dygn
Gravning:
2 dl frysta hjortron
3/4 dl strösocker
3/4 dl salt
Gör så här:
1. Tina hjortronen. Blanda hjortron, socker och salt i en skål
2. Lägg laxen i dubbla plastpåsar. Fördela blandningen på laxen. Ställ kallt 2 dygn. Vänd laxen 2 gånger per dygn
3. Ta laxen ur plastpåsen och skrapa av blandningen. Skär laxen i tunna skivor.
Läs även andra bloggares åsikter om lax, recept, påsk, gravad lax
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar