lördag 20 mars 2010

Fredrik Reinfeldt kan räkna med min röst...

Fredrik Reinfeldt vinner kvinnorna i nästa val kunde man läsa i Expressen i går. Idag leder han DN/Synnovates förtroendeundersökning. Mona Sahlin får inte lika bra siffror där, inte ens hennes egna stöttar henne i hög utsträckning. Maria Wetterstrand går det dock bra för, hon ökar i popularitet..

Hon vill dessutom bryta socialdemokraternas maktmonopol och tycker att de har en konstig syn på sig själva, med såna vänner behöver man inga fiender skriver Niclas Strandh. Verkar vara en bra grund för fortsatt samarbete (NOT). Tidningen Fokus ger ett porträtt av Maria W som den framgångsrike partiledaren,  som kanske borde vara partiledarkandidaten och driva (S)-gänget till valvinst.

Jag tror dock att Bodström tar över inom kort... mina 2 cent. (kan ha fel förstås - kvinnlig intuition)

Valrörelsen har dock bara börjat. Expressen presenterar Fredrik Reinfeldt och moderaternas kvinnokupp.  Han siktar på att bli kvinnornas Fredrik. Samhället ska vara tryggt för kvinnor. Ja det är bra. Men frågan är om det inte är så att vi kvinnor vill att samhället ska vara tryggt för alla människor. Man kanske inte ska gruppera så mycket.

Nåväl, min röst får han ändå statsministern, men kanske inte på grund av detta utspel. Utan snarare för att han utstrålar lugn och sans och verkar resonabel och verkligen vill jobba för människans bästa genom att ge utymme för att var och en ska kunna skapa och styra sitt eget liv. I den meningen att samhället ska släppa kontrollen och styrningen av individens valmöjligheter. Framför allt inte behandla oss som barn. Jag gillar det, det är därför jag är moderat. Andra politiska inriktningar, läs (S)-gänget vill tvärtom - styra och ställa och begränsa individens möjligheter och på central nivå fördela resurser. Det kallas solidaritet. Där alla ska dela allt lika. Det blir aldrig rättvist det heller oavsett vad de anklagar moderaterna för. Med moderaterna får vi i alla fall chansen att göra något själva.

Apropå kvinnofrågor

Gjorde ett snabbt reflektionstest här på morgonen och frågade maken vad han anser är viktiga frågor för kvinnor. "Inte fan vet jag det" svarade han. Det är just det. Klokt svar. Hur ska han veta? När kvinnofrågor kommer på tapeten är det ofta män som framför dom. Varför inte ge kvinnorna lite talutrymme? Hur många kvinnor sitter i moderaternas innersta krets och drar upp strategierna? Vi kanske måste börja där ändå?

Fast lite mer urskiljning av det som sägs kanske ska krävas dock, det senaste i sexköpsdebatten var väl ändå att ta i. Vi kan inte ha ett samhälle där risken finns att fel personer hängs ut för moralens skull. Det skapar ett utrymme för medborgargarden, såna ska vi inte ha. Ingen vettig människa kan tycka detta. Jag antar att det kommer en förklaring till det hela förmodligen i kontexten känslostyrda uttalande. Under tiden så uttalar sig Ann Ramberg om saken i Nyhetskanalen. Medeltiden tycker hon. Håller med.

Sen är det förstås så att det är så injobbat i samhället och i oss själva att det är husbondens röst som är den självklara. Det har vi inte minst märkt nu när Ohly är den som driver (S)-gänget i olika frågor. Som RUT-diskussionen till exempel. Hushållsnära tjänster är något som Mona Sahlin har gillat tidigare och säkerligen är hon en av de kvinnor som behöver ha den tjänsten också. Men nej - alla tar hand om sin egen skit i (S)-gängets Sverige. Vad det är för skillnad på att jobba med städning på ett hotell jämfört med att utföra den i någons hem begriper jag inte. Rent jobbmässigt är det samma sak.

Alliansen

Allianskompsarna är enligt Expressen upprörda över moderaternas utspel om kvinnotrygghet. Det tror jag inte faktiskt. Det är nog mer en önskan från media att få till lite drag i debatten. Känner mig ganska övertygad om att det kommer att hållas ihop i alliansen. Ankersjö tror att Sahlin kommer att förlora i september. S-sympatisörer vill ha en annan partiledare menar Kjellberg. Det är hennes stil som blir hennes fall menar Rolf Eriksson. Kent förklarar varför Reinfeldt vinner. Jag tror han har rätt.

Fredrik i Sollentuna. Johan H Erik Laakso Peter L Andersson tror att Mona Sahlin kommer att greja valet. Ja, vi får se. Thomas Böhlmark har hittat. Förändring eller förbättring?

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Bodström eller Reinfeldt, samma sak. Den som röstar på någon av dem har stasis offer på sitt samvete.

/Bo

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja visst är det tryggt för kvinnorna när de slipper på gredlina kuvert. Enl Fredde så är det inte nödvändigt med just den färgen...
Vad sägs om Askgrått...

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/demo-crazy.html

Beelzebjörn sa...

"Nåväl, min röst får han ändå statsministern, men kanske inte på grund av detta utspel. Utan snarare för att han utstrålar lugn och sans och verkar resonabel och verkligen vill jobba för människans bästa genom att ge utymme för att var och en ska kunna skapa och styra sitt eget liv."

Eftersom du tillhör de moderater jag tycker verkar vara klokast och mest resistent mot populistiskt nonsens från båda sidor blockgränsen...

Eh... Hur tänker du nu?
Lugnet och sansen tycks ha övergivit Fredrik för länge sedan - det är väl helt uppenbart att Alliansens regering är fullkomligt livrädda för medborgarna?

Reinfilth sa...

Dina moderata karameller har nog stigit dig upp i huvudet. Pimplat vin till dom nu igen? Reinfeldt är den värsta fascisten på denna sidan andra världskriget. Och du ger denne fascist din röst??? My God. Kom igen när du har nyktrat till och förnuftet har återkommit.

Mary sa...

Reinfilth - vad är du för typ? Vadå stigit åt huvudet? Vadå pimpla vin?

Vad är det för oförskämdheter och insinuationer? Otroligt dum.

Jonas sa...

Tjaa, läs namnet på kommentatorn så räcker det nog så. Det är en sån där näthatare tror jag och knappast värt att ta på allvar.

Nåja, till saken.

Asks utspel om att offentligt hänga ut misstänkta är i mina ögon helt vansinnigt. Man kan vara misstänkt utan att ha gjort någonting, misstanke är inte lika med skuld. Att justitieministern inte vet detta är faktiskt upprörande.

Om brevbäraren lämnar ett brev som han vet betyder sexköpare så går djungeltrumman omedelbart. Att senare förklaras oskyldig i domstol gör ingenting för att tvätta bort den stämpeln i grannarnas ögon. Förutom att det är orätt att på det sättet skämma ut någon som bara är misstänkt så finns ju också risken för våldsamma galningar som "tar saken i egna händer". Att Ask vill straffa med de metoderna - uthängning och "folkets rättvisa" är upprörande.

Å andra sidan så tycks det som de allra flesta håller med om det, även moderater. Till och med de vanligen hårdföra moderaterna på SVD skriver en ledare mot den dumheten och då har det gått långt.

Därför tycker jag inte det behöver påverka valet. Detta är Beatrice Asks eget utspel och inget moderat lagförslag. Däremot bör hon avgå. Vi kan helt enkelt inte ha något förtroende för en justitieminister med de åsikterna. Ask har tummat på rättsäkerheten förut (IPRED) och det kan vi inte blunda för.

Dock, med tanke på misstänkt/skyldig så ska vi nog låta henne förklara sig först. Måhända rör det sig om lite löst funderande utan något riktigt genomtänkt allvar bakom? I så fall är det dags för henne att göra en pudel, backa och be om ursäkt samt skriva en lång debattartikel där hon talar om sin syn på rättsäkerheten och allas likhet inför lagen så vi får veta var hon står.

Juristen sa...

@Mary: På vilket sätt har Reinfeld förtjänat din röst.

Han lovade att inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration. Strax efteråt införde han FRA och Ipred. Hade inte bloggosfären funnits skulle han även ha infört datalagringsdirektivet.

Reinfeldt trumfade igenom Swift-avtalet bakom ryggen på oss och tyckte att han var smart till dess EU parlamentet gav honom en snyting.

Vi har fortfarande världens högsta skattetryck.

Sjuka kastas ut i ekonomisk misär.

Tja, jag kan fortsätta. Som tidigare aktiv Moderat sedan 1981 kan jag inte med ord beskriva min besvikelse över hur Reinfeldt på löpande band har svikit alla moderata ideal. Men han får ändå din röst. Varför?

Mary sa...

Juristen - Just de frågor du tar upp är som du vet också såna jag ogillar. Starkt. Och jag uttrycker det också.

Men FR har gjort mycket bra också och är den ende som faktiskt kan göra något åt olika saker. Har du hört vänsterblocket ens bry sig?

Bo sa...

Jag tycker det verkar som att du blundar för hur vidrig Reinfeldt är. Att anse att Asks förslag var "inte alldeles märkligt". Häpnadsväckande! Att hänga ut folk grundat på en misstanke är frånstötande för alla med intresse av ett demokratiskt och rättvist samhälle. Det intresset har inte Reinfeldt.

Mary sa...

Bo - jag blindar inte. Jag tycker inte att Fredrik Reinfeldt är vidrig.

Sen tar jag aldrig lösryckta uttalanden utan att försöka sätta in dem i ett större sammanhang, det borde flera göra.

Han sa också at vi inte ska ha någon glåpordsrättvisa. Missade du det? Han tyckte inte om hennes uttalande i sak. Det är det viktiga.

Bo sa...

Nej jag missade inte att han sa att vi inte ska ha någon glåpodsrättsvisa, men han tyckte inte att det var fel att hänga ut misstänkta. Lyssna igen. I sitt sammanhang.

När man i något sammanhang kan tycka att det är ok att hänga ut misstänkta innan de är dömda, då har man missat hur ett rättssäkert samhälle fungerar. Reinfeldt har tydligt visat med FRA, IPRED och nu senast Asks uttalande att han inte ger mycket för det.

ConnyT sa...

Ask har nu gått ut i TV4 (igår) och står fast vid sin åsikt. Det var ingen felsägning alltså. Sedan attackerar hon sina kritiker med att dom inte bryr sig om "tjejerna" om dom vill ha krav på att man är dömd innan man hängs ut. Pinsamt. Och från Fredrik/regeringen hörs inget TYDLIGT avståndstagande från dessa tokigheter. Jag tolkar det som att dom tycker hennes idéer är OK.