tisdag 9 mars 2010

Därför kommer Fredrik Reinfeldt att vinna över Mona Sahlin...

L Ö R D A G S T A N K A R
... på söndagen


I den ena rankingen efter den andra så är förtroendet för Fredrik Reinfeldt större än det är för Mona Sahlin. Detta trots att (S)-gänget leder i opinionsmätningarna. Man kan lugnt säga att övertaget är stort. Till Fredriks fördel.

Man kan fundera över detta. Med stöd av empiri så tror jag att det är ganska enkelt. Fredrik är man. Det är oavsett vad vi än säger så att män har ett övertag i samhället. Det betyder inte på något sätt att kvinnor är sämre. Men vi drivs av så många fördomar om hur det ska vara och det sitter stenhårt i oss hur vi än försöker jobba med saken.

Man märker detta i många olika sammanhang. Är man kvinna som tar magstöd och har egna tankar och idéer samt framför dem så får man känna på motstånd. Det är inte helt commes il faut... Är man ung, söt och lite oförarglig kan man säga vad man vill, då ler omgivningen lite överseende. Bakom alltihopa står dock en  man som alltid får vara den trygga att luat sig emot. Kollar man runt i sin omgivning så är det vad som förväntas, en man. Jag tycker att det här särskilt är tydligt inom arbetslivet och politiken. På hemmafronten verkar det ta sig, man har aldrig sett så många pappor med barnvagnar och skötväskor som nu

En kvinna som tar för sig blir ofta motarbetad av andra kvinnor, det utlöser någon slags rädsla hos andra att vara kraftfull i sin framtoning.. Ingen ska komma här och tro att man är något inte. Då jädrans ska man helst försvinna i mörkret. Jag tror att Mona Sahlin själv lider av det här syndromet. Hon är som hon är - men hon är också kvinna och jag tror faktiskt inte att Sverige är moget för en kvinnlig statsminister. Det låter hur knasigt som helst eller hur? Men tänk på diskussionen kring hennes handväska. Det handlade inte ett smack om henne som politiker. Det blev artiklar, blogginlägg, indignerade kommentarer som handlade om huruvida en socialdemokratisk partiledare kunde ha en så dyr handväska. Det säger en del om diskussionen här,att kvinnliga personer med makt blir diskuterade för sin handväska. Detta om empiriska kunskaper. Här finns en hämsko som nog många kommer att protestera emot nu. Men män har företräde. Vad vi än säger. Hur vi ska ändra på det vet jag faktiskt inte. I morgon är det Internationella Kvinnodagen.

I en mycket intressant krönika idag så beskriver Thomas Gür Mona Sahlin som en duktig strateg men en sämre taktiker medan Göran Persson var precis tvärtom. Det har väl inte undgått någon att Ohly har haft en del att säga till om vad gäller RUT-avdragen, han har tagit över Perssons roll menar Rolf Erikson i sin blogg. Plötsligt tog han över från Mona. Så det är inte bara för att jag anser att Fredrik Reinfeldts för en bättre politik som jag tror att han kommer att vinna (jag är moderat som bekant) utan också för att han är man. Vi lyssnar mer till dem. Det är en sorglig anledning egentligen. Uppdatering: På förekommen anledning så förstår väl ändå alla att jag håller på Fredrik Reinfeldt och tycker att han är bäst av de båda men just nu handlade det om man kontra kvinna. Hur det ser ut i samhället.

I morgon är det Internationella Kvinnodagen som blir nästa veckas bloggdebattämne- hur långt har vi kommit på 100 år? En liten bit kanske, men det är mycket kvar tills tolkningsföreträdet är jämställt mellan man och kvinna i yrkeslivet. Det smärtar att skriva detta för en person som har inställningen - flytta på er gubbar här kommer jag...

Mina krönikörskompisar skriver som vanligt blandat. Kent gillar Örebro, melodifestivalen och nygräddade våfflor - ute! Våren är snart här... Peter Soilander om förkärlek till principer. Johan talar om en människas historia, intressant. Högberg om sin utveckling som skribent och talare. Röda berget möter giraffer. Peter L funderar kring valet. Fredrik gör ett djupdyk ;-)

Uppgradering: Jag fick just en kommentar om att jag bara länkar till män här. Ja, det är sant men de är mina bloggkompisar och vi är en grupp som bestämt att skriva krönikor ihop på helgerna. Att det är killar har jag inte ens tänkt på. Jag är nog mest ihop med karlar när jag jobbar och funderar inte över det. På Facebook är 70% av mina vänner män. Hör nog ihop med min yrkeskarriär som mest har kantats av jobb där män har varit överrepresenterade. Så för mig är detta ett jämlikt fullt naturligt tillstånd. Men det ser inte så ut överallt. Det var vad jag ville beskriva ovan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

LisaFW sa...

Och du länkar bara till män i inlägget ovan. Ville bara påpeka det. ;-)

Staffan Strömbäck sa...

Och jag vill påpeka att, enligt min uppfattning
1. skriver Mary X bra inlägg,
2. är MMK en bra blogg
3. är jag helt ointresserad av om hon länkar till bloggar skrivna av män eller kvinnor.

PS Däremot finns det intressanta exempel på där genusindustrin gått väl långt. Rekommenderar Filosofiska rummet, P1, om hur den akademiska friheten är hotad. Finns att lyssna på http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=793&artikel=3482012

Maria Hagbom sa...

Hej!
Jag tycker som dig Staffan att Mary har en bra blogg och skriver om intressant saker. Men det finns massor av kvinnor som skriver minst lika bra i sina bloggar som männen som Mary länkar till. Men man kanske måste upptäcka dessa kvinnor också? För ni vill väl inte påstå i bloggsfären att inte kvinnor inte bloggar lika bra som Mary?

Mary sa...

Hörrni, intressant...

Men jag är med i det där killgänget som jag länkar till. Vi är några som kör krönikor ihop varje vecka. Har inte ens tänkt på att de är killar faktiskt. Jag är oftare med bland killar och har roligare där. I min Facebookprofil har jag 70% män och 30% kvinnor som vänner.

Jag tänker inte ens på det...

Maria Hagbom sa...

Hej Mary!
Det är just det som handlar om att osynliggöra kvinnor - att man är en i gänget med männen. Det är ju väldigt synonymt också att ni har en "killklubb" bland bloggare. Det finns massa duktiga kvinnliga bloggare Arkelsten är en, Anna König Järlmyr i debatt med Lusiano Astudillo är en annan. Själv tycker jag Louise Persson wwww.louisep.com är bäst

Hälsningar Maria

Mary sa...

Maria - vad du gör nu är just att försöka göra ner mig. Varför det? Jag är som jag är du är som du är och jag har väl aldrig ifrågasatt någon av de du nämner. Är god vän med flera av dem också. Ibland har vi ämnen som tangerar och då hamnar vi i samma sfär, ibland inte.


Du agerar precis som de kvinnor som inte tål andra som sticker ut lite. Jag jobbar bäst ihop med män av exakt just den anledningen. Då slipper man oftast det här nämligen. Du visar verkligen upp det på ett trist och mycket tydligt sätt nu.

Sätt fart och skriv ihop med andra själv och låt mig göra på mitt sätt. Det är bara att dra igång en egen blogg och ge sig in i samtalen. Lika för alla.

Samtidigt så är det så att jag inte bryr mig ett smack om det är män eller killar som debatterar. Jag jobbar ihop med människor. Sen råkar det vara flest män här. Det ska varken jag eller de lida för.

Mike sa...

Lol vem orkar med teatern längre.

Gå in på youtube och sök på reinfeldt och fra mm.

Sedan bodströmsamhälle.

Vaddå höger och vänster , hahahaha vilket jävla skämt.