tisdag 30 mars 2010

Varför startar inte kvinnor egna företag...

Styrelserna är mansbastioner skriver DN idag och man funderar varför. Visst är det så att det väljs i de egna leden och där finns det mest män så är det av tradition. Ska detta brytas med kvotering av kvinnor in i styrelser? Inte enligt min åsikt. Börjar man kvotera in kvinnor så kommer alla kvinnor att betraktas som inkvoterade oavsett om de är det eller inte och finessen med det hela får fel effekt. Dessutom skulle det var aväldigt fel och konstigt att moderater tycker att man ska gå in och styra med vem och vilka privata företag ska jobba tillsammans med. Däremot kan man se till att de statliga företagen och styrelserna jobbar in många kvinnor i styrelserna.
Det hela sitter djupare än i själva valet till styrelseledamot. Jga har tidigare beskrivit hur jag själv blev hämtad av kvinnorna på en middag när jag stannade kvar bland männen och diskuterade. Det betraktades som fel nämligen. Möjligheten att lära känna män som möjligen skulle kunna välja in oss i styrelser för att de genom samtal får veta att vi också kan en hel del, förstör vi själva för varandra. Som kvinna gäller det att hålla sig på sin plats och det är inte alltid männen som  är skyldiga till den synen. Kvinnorna är nog så bra på att hålla tillbaka varandra. Så länge vi beter oss på det här sättet så har vi ingen chans.

En variant kan vara att kvinnor börjar starta egna företag. Varför gör vi inte det? Kompetensen finns och den ska inte underskattas.

Till alla valberedningar - jag är en duktig kvinna och intresserad av en styrelseplats som ger bra betalt. Ingen kvotplats, det är möjligheten att påverka jag är intresserad av. Jag känner fler kompetenta kvinnor.

Uppdatering: Får medhåll av Moderaten Lotta som menar att vi måste kasta janten överbord..

.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

totte sa...

Så det är straffbart att kvotera in män och invandrare i utbildningar vid lika meriter(öka möjligheten marginellt för den underrepresenterade gruppen) men helt ok att kvotera in kvinnor i styrelser utan meriter för att ha jämn könsfördelning?
är inte det könsdiskriminering?
En röst på rött = en röst på minskad jämställdhet? När hände det här? trodde det skulle vara tvärtom?

riktigt spännande hur man kan gå till val på en fråga man precis uttalat sig negativt om. Så länge sedan var ju inte lund att man helt glömt det.
jämställdhet är bra men för att den ska funka så måste den gälla alla. ett kön kan inte vara jämställdare än det andra.