torsdag 15 april 2010

Att inte lova guld och gröna skogar är ansvarsfullt...

När Anders Borg idag presenterade vårproppen så var han positiv. Regeringen och han själv inte minst har klarat av en finanskris som varit av stora mått. Han talade tidigare om att samla i ladorna för att ha till ogynnsamma tider. Nu kanske de är över eftersom konjunkturen tycks vända och de verkar också jobbmarknaden göra på ett oväntat bra sätt. Det kommer att gynna oss alla eftersom det också kommer in mer i statskassan av den anledningen.

Det var intressant att lyssna på debatten idag. Alla i oppositionen klagade förstås, det är deras jobb i oh för sig. Men de talade naturligtvis om det vanliga att ta från de fattiga och ge till de rika, själva tycker de som bekant att det ska vara tvärtom. De vill inte kännas vid att en sjuksköterska fått en månadslön extra per år med hjälp av skattesänkningar. Det är samma sjuksköterska som de själva vill höja skatten för nu eftersom hon ramlar inom ramen för höginkomsttagare vid en (S)-gängsregering.

Det är inte någon glädjebudget med massa luftslott som Anders Borg presenterar, däremot en stabil utan överdrivna löften på förbättringar just nu. Men det finns ljusning för pensionärer trots allt även om det inte enligt vissa av dem räcker. Mona Sahlin hade möte med en pensionärsgrupp utanför riksdagshuset under debatten. Ja, det är valtider. Vad hon lovade dem har inte framgått ännu. Det slår mig att alla har förväntningar på mer hela tiden. Det är en intressant fundering faktiskt. Varför är det så? Men förmodligen blir det mer av den varan till höstens val, det hör liksom till. Blir ekonomin bättre så kan man säkerligen räkna med att det kommer fler löften om konjunktruppgången håller i sig. Trots allt är det nog som Anders Brors säger "Samtliga partier hoppas nog att Anders Borg får rätt i sin optimistiska prognos".

Det är ansvarsfullt att inte lova guld och gröna skogar innan man säkert vet att det går. Det måste man verkligen uppskatta finansminsitern för. Han fick utstå en del märkliga diskussioner idag. Om hur fel RUT är förstås och det handlade mycket om att rasta hundar på Lidingö och städa hos damerna på Östermalm. Hellre vill man att skattesubventionerna skulle gå till städning av skolor och offentlig verksamhet. Alltså mer pengar till offentlig sektor som faktiskt bara blir en rundgång i systemet. Privat verksamhet bär upp landet det är lätt att glömma det uppenbarligen. Thomas Östros säger att jobbfrågan sätts i centrum, ja men det är väl även vad den borgerliga regeringen vill?  Att alla ska kunna jobba?  Att skattesänkningar ger mer pengar i plånboken innebär att mer kan spenderas vilket ökar efterfrågan och fler jobb skapas. Östros kom igen nu, du har läst bra mycket mer nationalekonomi än jag med mina 5 poäng i ämnet. Men allt handlar om politik förstås.

Nya grejen är att barn ska få en hjälpande hand. Det är på gränsen alltså. Vem vill inte att barn ska ha det bra? Det är väl ändå inbyggt i att föräldrar har jobb att barnen får det bättre. Jag frågar igen - Vem vill inte att barnen ska ha det bra? Är det barnen som poppar upp som det nya vapnet för socialdemokraterna att sätta emot nu när man börjat inse att klassamhället i sin klassiska form har rämnat? Man kan undra. Det görs mycket bra för barnen just nu påpekar Mats Gerdau. Det satsas på skolan, bättre ekonomi för flerbarnsfamiljerna, sommarjobb med mera och sommarskola för den som behöver. Finansministern har också lovat mer pengar till ensamstående föräldrar och det gör man inte om det inte kommer nåt säger Lena Melin.


Egoism eller solidaritet frågar Mats Engström. Den där dikotomin ställs vi ständigt inför. Min frågeställning är då. Är det egoism att klara sig själv och de sina, att få möjlighet till det? Jag tycker att det är solidariskt att inte behöva ta i anspråk det andra behöver. Alla ska inte behöva belasta det staliga maskineriet enligt min mening, Så olika kan det vara.

Dagens uppsving vill jag ge till Östros trots allt. Inte för att jag håller med honom men idag brann han i talarstolen långt bort från sitt vanliga mer tråkiga jag. Fast det gjorde allt Anders Borg också och han har fördel hos mig.

Kent Persson  Bloggarna/KAS Tokmoderaten Moderata Perspektiv Ankersjö Johan W Högberg Peter L

Expressen


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Mary!

Kloka ord du skriver. Det är verkligen ansvarsfullt att inte lova guld och gröna skogar.

Något att fundera över är "Vad händer med de som anstränger sig och söker jobb men som inte får några jobb och som varken har A-Kassa eller något försörjningsstöd?".

Detta är en allvarligt menad fråga, därför att vi ser att allt fler av de som utexamineras från olika akademiska utbildningsprogram från våra universitet och högskolor hamnar ofrivilligt i denna situation på grund av det borttagna studerandevillkoret.

Just långtidsarbetslösheten bland just gruppen arbetslösa akademiker är en mycket allvarlig situation. Detta framkommer i SACO rapporten "Unga akademikers arbetslöshet och etableringsproblem". Det som är intressant i denna rapport är att man slår fast att det inte är korttidsarbetslöshet bland dessa utan att många är långtidsarbetslösa i flera år efter examen oavsätt hur aktiva de är med att söka jobb.

Då forskningen visar på att just långtidsarbetslöshet och social och ekonomisk exkludering är en av huvudorsakerna till att alltfler unga hittar till olika högerextrema organisationer och partier.

Detta framkommer i den intressanta boken "Från Gatan In I Parlamenten: Om Extremhögerns väg mot politisk makt".

Boken är skriven av
Christoph Andersson.

Därför måste allt göras för att dessa unga arbetslösa akademiker får den hjälp som Arbetsförmedling tyvärr säger att de inte kan ge dem därför att det inte ingår i deras uppdrag.

En lösning som många av dessa arbetslösa akademiker efterlyser är förutom jobb, möjligheten till att få ett riktat stöd för att kunna marknadsföra sin kompetens och sina kunskaper på plats i de nationer där de har hittat att det finns lämplig jobb för dem, nämligen i Australien, Kanada och Amerika.

Därför borde vi gå dem till mötes, detta därför att då får de lättare jobb och vi lättar på trycket på kommunernas socialtjänst, och vi lättar också på trycket hos Kronofogden. Detta då alltfler ärenden (en majoritet av ärendena) hos Kronofogden handlar just om arbetslösa akademiker som inte får jobb och som har hamnat hos Kronofogden på grund av att CSN inte tar hänsyn till dessa individers ekonomiska livssituation.

Mvh

Mikael