Centerpartiets Lena Ek gillar inte den nya lag som brittiska underhuset tagit ,vilken ger staten rätt att blockera internetsidor och att stänga av användare. Jag uppskattar att en allianspolitiker bryr sig.
Tack Lena - Stoppa nätcensuren skriver hon på sin blogg.
Enligt lagen ska användare kunna stängas av stegvis genom att man börjar med att sänka överföringshastigheten för dem. Karl Sigfrid undrar om det är förenligt med Telekompaketet.
Detta är iofs en metod som Telia använder redan idag. Vi råkade ut för det här i familjen för att vi pingade och traceroutade inom ramen för ett forskningsprojekt, vilket är mycket vanligt men tydligen förbjudet enligt den supportperson vi då var i kontakt med. Han hotade oss med att stänga av abonnemanget om vi inte genast upphörde med det hela, han var kung. Det tog flera dagar att resonera med den mannen, han var otroligt svår att diskutera med. Till slut fick vi tag i någon överordnad där som begrep något och det hela redde upp sig. Vi har förstås slutat att stå i forskningens tjänst för man vill inte bli drabbad av den där typen av supportpersonal något mer. Så vi ska kanske ta och absueanmäla Telias största kund eftersom de pingar och traceroutar oss ständigt. Här finns både loggar och korrespondens sparat. Förmodligen gör vi det inte, men vi skulle kunna. Och är det samma supportkille som då, så tar han nog ingen hänsyn utan klipper av. Skulle kunna bli intressant på Telia.
Om nu staten ska lägga sig i det här kan det bli precis hur som helst och ska ifpi och gänget sitta och kolla vilka som staten ska sätta dit sen så kan det inte bli annat än en massa problem.
Upphovsrätt
Den brittiska lagen handlar återigen om denna upphovsrätt förstås och det handlar om blockering på rätt lösa boliner. Det räcker med "troligtvis" skriver Lena Ek på sin blogg. Det är verkligen märkvärdigt att inte kopiering för eget bruk i enstaka exemplar ska kunna fungera på samma sätt på internet som för fysiska exemplar. Om man tittar på hur immaterialrätten ser ut så är det möjligt att kopiera musik-CDs till en mindre krets i enstaka exemplar. På internet verkar den lagen vara satt ur spel. Varför är det så.
Internet är bara ett nytt media varför kan inte denna användas? Handlar det om okunnighet och rädsla för något som egentligen inte finns? Min motvilja mot detta ligger på att ifpi et al vill jaga alla. Att man sätter dit gangstrar tycker jag är en helt annan sak än att mäniskor för eget bruk lyssnar på musik via internet.
Så här säger lagen idag.
Bestämmelsen om kopiering för privat bruk innebär att man som huvudregel får framställa ett eller några få exemplar av ett verk till sig själv, sin familj eller sina vänner. Detta gäller dock inte alltid. Till exempel får man inte kopiera datorprogram (särskilda regler om säkerhetskopior finns dock). Man får inte heller kopiera hela böcker annat än i undantagsfall
http://www.sweden.gov.se/sb/d/6143
Man får alltså i stor utsträckning kopiera för privat bruk; en privatkopiering som upphovsmännen inte får betalt för. För att upphovsmännen, det vill säga kompositörerna, artisterna, författarna, skådespelarna med flera, ändå ska få någon kompensation för denna kopiering, finns regler om så kallad privatkopieringsersättning (tidigare kallad kassettersättning). Det är en ersättning som går helt och hållet till upphovsmännen via deras organisationer.
http://www.sweden.gov.se/sb/d/6143/a/55365
Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk
Framställning av exemplar för privat bruk
12 § Var och en får för privat bruk framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk. Såvitt gäller litterära verk i skriftlig form får exemplarframställningen dock endast avse begränsade delar av verk eller sådana verk av begränsat omfång. Exemplaren får inte användas för andra ändamål än privat bruk.
Skulle inte detta räcka? Jag tycker det. Det handlar väl om att lära ut reglerna bara.
Vad gäller utredningen till regler kring upphovsrättsregler som presenterades i veckan så har Emma skrivit en läsvärd post som ställer saker på sin spets. Ska verkligen argumenten för lagstifitningen föras av lobbyister och vem styr media undrar hon? Läs detta. Farmor Gun reder också ut begreppen i frågan som vanligt på ett excellent sätt. Det bör också läsas förstås. En annan bloggare som tycker att detta är dumt är Zac. Han påpekar att utredaren Jan Rosén är ordförande i upphovsrättsföreningen. Är man inte enögd då undrar man försiktigt? Nästan jävig på nåt sätt? Så skulle jag i alla fall reagera. Svensk myndighetskontroll hänvisar till artiklar skrivna av moderater och uppmanar dem att höja rösten nu medan tid är. Jag försöker vända på sakernas ordning så gott jag kan och för vad det är värt.
Henrik von Sydow är moderaternas talesman i internetfrågor och han skriver så här.
(intressant)
SvD
Läs även andra bloggares åsikter om politik, upphovsrätt, ipred, internet, moderaterna, integritet
1 kommentar:
Ja, men att du, Lena, Karl Sigfrid med flera har en sund syn spelar väl ingen roll så länge Reinfeldt tycker annorlunda? I Sverige skulle partipiskan vina som den gjorde under FRA-frågan medans er käre partiledare och Ask står och skanderar för avstängning utan bevisad skuld.
Det är ju så det herrskapet gjort hittills.
Men det är fortfarande trösterikt att se att det finns någon som har vettet i behåll i M.
Skicka en kommentar