tisdag 27 april 2010

Ge mig dina pengar så fördelar jag...

Det är valtider och då jäddrans ska här spenderas. Miljarder ska det vara, ingen småpotatis här inte. Oppositionen vädrar morgonluft och tar sats rejält. Pang du är död säger de till alliansen, tror jag. I opinionssiffrorna ligger de lite före också. Så all anledning till leende partiledare i (S)-gänget idag. Man räknar med många nya jobb inom offentlig sektor. Fast man vet inte riktigt. Ingen kan lova exakt. Inte ens oppositionen. Eva Westerberg tänker som jag, vad är det för jobb som skapas och hänvisar till rapporten Byråkratexplosionen, som handlar om hur kommuner och landsting använder ökade resurser. Det är intressant läsning. Nora4you påminner om Parkinsons lag - tänkvärt det också.

Läser i AB att oppositionsledarna menar att regeringen har försämrat för möjligheterna att planera personalförsörjningen i kommunerna. Är det inte kommunalt självstyre som gäller?  Vem ska betala kalaset undrar Kent Persson. Landstingsrådet Andersson räknar och får inte ihop det hela. Ta igen på gungorna det som förloras på karusellerna.

Att nå bättre välfärd kan göras på annat sätt. Genom att minska skatten för den som jbbar så att de kan spendera och därmed ökar efterfrågan och utbud och sysselsättning vilket ger mer skatteintäkter vilket ökar välfärden. Då får den som jobbat ihop pengarna själv avgöra var de ska användas. Vem vill bli av med Jobbskatteavdraget? Jag tror inte på det där med att ta från de rika och ge till de fattiga enligt en av staten bestämd mall, där de ska bestämma vem som ska få och vad och varför. Jag tror på att ge alla möjligheter att skaffa egna medel genom jobb. Arbetslinjen är bättre än bidragslinjen. Det är min övertygelse. Att många jobbar är också ett sätt att få in mer pengar till statskassan. Ett konstaterande i all sin enkelhet.

Det märkligaste mitt i denna valrörelse är som vanligt hur Sverige i princip är uppdelat i två läger som är ungefär lika stora. Några procents övervikt gör förvisso att det ena laget vinner. Men säger det nåt om hur väljarna vill ha det?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Nu skärps valkampen säger Peter L. Jajamensan Peter, den borgerliga regeringen kommer nog snart med motbud. Krassman vad menar du med passiv jobbpolitik? Är arbetslinjen passiv tycker du? Välfärden räddad av de gröna skriver Peter Högberg. Hur menar du då? Välfärden måste väl ändå bygga på jobb som inte bara genereras av skattemedel? Nu är det guldmedalj tror Johan W. Nåja. Den feta damen har ännu inte stämt upp i sång.




SvD

9 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Mary

Den minnesgode kan återkalla motsvarande från Alliansen i valrörelsen 2006. Jag citerar dåvarande oppositionsledaren fritt ur minnet:

”Vad än regeringen kommer med för utspel så kommer vi att övertrumfa detta”

Hans namn? Fredrik Reinfeldt.

Med ett snett leende och mvh

Johan

Johan Westerholm sa...

Mary

Det är i och för sig Peter du utmanar men för sakens skull:

Vi har idag, i den djupaste svacka sedan kriget, färre omställningsåtgärder som till exempel yrkesutbildning än någonsin tidigare. Regeringen skar medvetet bort merpartren aav aktiva åtgärder under 2007-2008 och vi är långt ifrån de talen som skulle krävas trots att vi sett denna med en negativ utveckling av sysselsättningsgraden sedan 2008.

Regeringen har endast satsat på utbudssidan i sina åtgärder. Det är till och med så att såväl stats- som finansministrar vitsordar detta.

Det finns idag inte några substantiella åtgärder som ökat efterfrågan om vi bortser från RUT som skapat kanske 3 000 jobb.

3 000 jobb för att mota en arbetslöshet som i förra veckan uppgick till 488 000 är därmed, enligt ditt sätt att se det, en aktiv och fullt ut godkänd arbetsmarknadspolitik.

Det är för dåligt enlig mitt sätt att se det men det är väl det som är politik, vi tycker olika.

mvh

Johan

Anonym sa...

Ja du - Johan....

...jag hade också lett snett, eller grimaserat av smärta (ser väl ganska snarlikt ut i ansiktet) om jag varit socialdemokrat....

Vem tror på fullt allvar att Tobbleronemooona, en kommunistkonduktör och två trädkramare kan leda det här landet framåt....

...och gud förbjude att Thomas Östros får hand om landets finanser...

Nej - verkligheten kommer att sprnga ikapp och när undersköterskan och industriarbetaren väl inser att det kommer att kosta någon tusenlapp i månaden i skattehöjning per månad att rösta på denna embarmeliga samling bakåtsträvare går nog den egna plånbokens hälsa före...

Mary X Jensen sa...

Arbetsmarknaden är på gång Johan. Vi är på väg in i en ny högkonjunktur. Centralstyrning är inte nödvändig. Ibland reglerar det sig av sig självt.

Jag är säker på att regeringen kommer med motbud.

Ja poltik är att tycka, ibland olika.

Lars-Erick Forsgren sa...

I grova drag kan jag hålla med Mary. Även om det finns invändningar emot både Alliansens jobbpolitik - och de rödgrönas urskiljninglösa penninghantering.

Vill göra en möjligen oväntat jämförelse.
Vad är farligast för Sverige som nation? Är det nätattacker emot grannländer och terrorhot (som Per G i SvDs blogg skriver)?
Eller är det ekonomiskt ansvarslösa politiker OCH giriga finansmän och bankdirektörer.

Trots terrorattacker emot USA och t ex Spanien består de som nationer. Men de finansiella hoten är enorma, hotar både Grekland, Storbritannien och USA. Bankrutterade nationer - det är ett reellt hot. Vad förmår all världens FRA-lagar emot detta?????

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary, för att återgå till din rubrik. Det är ju numera inte bara fråga om att fördela "mina" pengar som en del politiker vill. De vill också se till att jag ska ta på mig den skuldbörda som deras generösa valfläsk orsakar.

Krassman sa...

@Mary
Jo vad er passiva jobbpoltik är skall jag gärna förtydliga för dig. Det viktigast6e i ert jobbskapande är enligt ditt parti jobbskatteavdraget. Detta är inte en aktiv åtgärd för att få fler i arbet5e utan bygger på en förväntad effekt av att sänka skatten. Du får gärna hänvisa till hur många arbetstillfällen som jobbskatteavdraget givit, och uppge källan tack.

Ett annat exempel är den, av din borgerliga regering införda, jobbgarantin för ungdomar. Den förutsätter tre månader av jobbsökande innan man från AF har möjlighet till aktiva insatser. Återigen passivitet som gör att man skjuter problemet framför sig. Ett problem som enligt SCB berör 26,8 procent av våra unga mellan 15-24 år.

För att inte glömma ytterligare ett exempel på er havererade jobblinje så vill jag ta upp "lyftet". Över 120 000 praktikplatser skulle tas fram av din regering, hälften inom offentligheten. Detta har nu reducerats till 10 000 platser, luktar fiasko lång väg Mary.

Mary X Jensen sa...

Tack ska du ha Krassman. Jag tror på människors egen förmåga att fixa sina liv. Utan inblandning av staten. Jag ver med när det stora IT-lyftet gjordes av (S). I princip ingen fick jobb,,,

Krassman sa...

@Mary
Två fel gör inte ett rätt Mary. Er jobbpolitik är passiv, that it.