torsdag 15 april 2010

Oavsiktligt fick vi en krisfilm om hur man inte ska göra...

När Andes Borg idag höll presskonferens om vårpropositionen uppstod det en lustig situation som inte hade med ekonomin att göra precis. Det börja de ringa - brandlarmet gick. På twitter upptäckte vi direkt att det var ett brandlarm förstås. Långt innan någon i lokalen gjorde det kunde man se på webbsändningen från Expressen.se där jag satt och häckade för att lyssna. Att följa på twitter är alltid kul för där ligger allting före.

Det intressanta med den här situationen var att ingen gick ut. Alla stannade kvar och funderade på hur man skulle stänga av larmet. Ingen reagerade på att det faktiskt kunde vara på allvar. Ingen tog ut ministern direkt. Varför inte det? Det kunde faktiskt ha brunnit och uppstått en för alla livsfalrig situation.

Jag minns när jag jobbade på Digital Equipment. Där fanns en stor branddörr som då och då avdelade kontoren. Vi ringde till växeln och frågade om det brann någonstans. Hur ska vi kunna veta det svarade dom där. Gå för fan ut, det är meningen med brandlarm. Det kan vara allvar. Ungefär så som det gick till på den här presskonferen, i stället för att ta larmet på allvar så undrade man hur det skulle gå att stänga av.

Den här presskonferensen kommer att gå till historien och jag tycker att man ska använda situationen och filmen från den som avskräckande exempel i utbildningssyfte över hur man inte ska göra. Alla väntade på instruktioner. Det var vuxna självständiga personer där som borde kunna ha reagerat på ett snabbt sätt. Det kunde ha varit farligt.

Nu visade det sig att brann i någon annan byggnad i närheten. Man kan då fråga hur bra det larmet var kalibrerat om det började ringa på del ställe. Nu får de allt se över larmsystemet den saken är klar. Är det allvar nästa gång så kan det gå precis hur som helst.

Jo då. Jag ska skriva om budgeten också. Lyssnar nu på debatten. Det lät positivt i alla fall det jag hörde...

Uppdatering: Aftonbladet har filmen.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: