fredag 28 maj 2010

Att inte lägga sig i allt är inte samma sak som att inte bry sig...

Samarbeta med Fredrik Reinfeldt vill Mona Sahlin gör när hon blir statsminister. No no säger han. Det går inte - vi är för långt ifrån varandra menar han. Det är väl ingen underdrift precis. Hur tänkte hon nu? Grejen är att Mona Sahlin kanske tycker att hon är närmre Fredrik Reinfeldt och moderaterna än hon är nära utrikespolitiska tyckaren Ohly som vill se till att USA stoppar pepparkaksimporten och kanske värre saker genom att kräva och bestämma var USA ska befinna sig i världen med sina styrkor.

De har problem där i den rödgröna änden. Absolut. Mona Sahlin har det inte lätt, som moderat kan jag gilla det förstås eftersom jag har en annan syn på världen och hur den ska skötas. Socialdemokraterna har nu rasat ytterligare i den senaste opinionsmätningen och den gjordes innan Ohly tog sig an utrikespolitiken säger PJ Anders Linder i sin blogg. Nåväl även moderaterna tappar en aning men är faktiskt nästan själva lika stora som socialdemokraterna. Det skiljer bara lite grann nu. Det är som jag sagt förut att det är möjligt att socialdemokraterna börjar bli lite omoderna. Det finns inte samma behov längre för politiker lägga sig i allting utan man kan låta människor fatta beslut om hur de vill leva sina egna liv. Det i sin tur betyder också att man inte belastar samhällsapparaten så att det blir resurser och utrymme för de som behöver.

Även socialdemokrater fuskar

Från (s)-håll tolkar man samma sak så här (skäms lite RM):  "Kanske finns det också en större tendens bland människor med Moderat livsssyn att fuska. Tror man inte på solidaritet och samverkan utan tror att det rättvisa samhällssystemet är att den starkaste ska vinna, då är det nog lättare att lura sig själv att fusk bara är en metod för att nå sitt syfte."

Hur kan man dra såna slutsatser? I synnerhet när det visar sig vara lika goda kåslupare i alla läger. Moderaternas så kallade valfuskande är verkligen något att ta avstånd ifrån på allla sätt.  Det är vi många som gör också, de flesta av oss. Rötägg finns överallt. Att det nu visar sig att det finns samma typ av "smarta och listiga" personer  även i socialdemokraterna, om de själva får tycka alltså är inget som förvånar. En del människor är helt skrupellösa för att komma upp på kandidatlistorna. Människor håller på med politik av olika skäl. En del arbetar för att påverka och förändra samhället. Andra för att sko sig själva, jag har hört personer i min närhet ogenerat säga att det handlar om deras egen ekonomi. De kan vara hur usla som helst men ändå drivas av sitt ego för att nå maktens boningar. Då har det blivit fel enligt mitt sätt att se.

Maktfaktorn ska man inte bortse ifrån, den ger möjligheter att påverka, men dessvärre har den en lockelse för fel sorts personer också. Det är bedrövligt i politiska sammanhang. Det spelar då verkligen ingen roll vilket parti vi talar om, den där komponenten finns överallt. Så tyvärr Johan - socialdemokrater är inte ett dugg bättre än andra. Inte tror jag att de vill agera på ett annat sätt heller, tyvärr. Jämtin stod i TV igår och sa att hon vet hur det går till och man fuskar inte i socialdemokratena.. Peter Högberg är inte heller glad för det som hänt i sitt parti förstås, tyvärr var det inte bara moderaterna som han hoppades. Ingen kan dock vara glad och nöjd inför såna här händelser. Förvisso kan man vrida på varenda sten som Johan W vill men det vanliga är dock att man lägger locken på. Uppmärksamheten hamnar på fel ställen annars. Dock är det bra att det kommer fram och att personer som tycker att det är OK att i princip kliva över lik för egen vinning försvinner från politiken och det snabbt, oavsett vilket parti de tillhör. I politik ska pulsen brinna och hjärtat slå för politik inte för hur man kan snitsa in sig själv på kandidatlistor.  Jonas Morian skriver om valfusket  i (s) på sin blogg - om tradition av mygel och tystnad. Demokratin förtjänar bättre.

Med tanke på hur få det är som röstar i provvalen så går det lätt att manipulera resultaten bara genom att i en liten grupp bestämma sig för vem man ska rösta eller inte rösta på. Det kan inte kallas fusk kanske, men det påverkar resultaten och så sitter man där med sin kandidatlista. De "smarta och listiga" vann det första inspelet. Det är synd att det är såna människor som dras till politiken. Må vara en naiv inställning från min sida men jag drivs av andra krafter. Förändring, förbättring och förvåning över hur det kan vara ställt.

Bloggar: PartistatenMartin Moberg som vill tro att det nog är värre i moderaterna i alla fall. Tyvärr skulle jag tro. Lite lustigt är det allt att allt som var så oerhört katastrofalt (vilket det är) inom moderaterna nog inte är så farligt i (S). Dessvärre så är det nog så. Alla tystnar för ingen vill såt med brallorna neddragna. Skämmas är vad alla som fixar och trixar i val ska göra. Skämmas ta me fan - för att citera någon jag inte minns namnet på.

Samtidigt som det ständigt pågår inre processer i de politiska partierna så ser det ljust ut för den borgerliga alliansen idag. Men som valarbetare får man aldrig bara luta sig tillbaka - nu gäller det att lägga i en ny växel. Det lär (S)-gänget göra för de är nog lite uppskakade nu och vill helt inte bry sig om det senaste opinionsresultatet. Stoppa huvudet i sanden kallas visst det.  Kanske att våra väljare börjar förstå och gilla att om politiker låter dem själva bestämma över sina liv och inte intervenerar och lägger sig i så betyder det inte samma sak som att man inte bryr sig om dem.

Det är på valdagen det avgörs och fram tills dess kan ingen ta det lugnt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Aftonbladet

5 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Mary

Jag påstår inte att någon är bättre eller sämre, jag driver på de mina att visa sig bättre. Korruption är som du skriver kopplad till attraktiva positioner. Och där har vi ett gemensamt intresse.

Märkligt att endast du tycks läsa in det du gör. Inte ens Antonsson uppfattar det på ditt sätt.

mvh

Johan

Mary X Jensen sa...

Nu förstår jag inte hur du menar. Vadå läser in? Och vadå Antonson? Vad har han med mina tankar att göra?

Hur läser du in vad jag skriver? Uppriktigt intresserad.

Mary X Jensen sa...

Johan - jag försöker också driva på att folk i allmänhet ska vara justare. Både (s)-people och andra mig mer närstående. De finns med i mitt resonemang.

Fredrik kontolös sa...

Jag sökte lite på nätet och det tycks som "skämmes, ta mig fan" kommer från expedition robinson år 2002 då Erold sa det. Spelar kanske mindre roll, men jag blev nyfiken.

Opinion - Är det bara jag som fullständigt tappat förtroendet för allt vad opinionsundersökning heter?

För bara någon vecka sedan hette det "Så här stort S-försprång har aldrig övervunnits, alliansen har inte en chans!" och idag heter det "Moderaterna vinner överlägset!"

I morgon är det väl kanske SD som ligger på topp? Det hela verkar väldigt slumpmässigt.

Fusk då. Makt har en otäck tendens att dra till sig den sortens människor som vill ha makt, om man så säger. Stora partier med riktig chans till vinna både statsministerposten och välbetalda jobb i riksdag, kommun och landsting drar nog åt sig mer än sin andel av dessa människor.

S har å sin sida i praktiken varit "regeringsparti" ända sedan 1930-talet, med enstaka avbrott för C och M. Det vore nästan konstigt om inte det drog åt sig maktsökare.

Jag har många gånger tänkt tanken att alla stora partier borde ha ett tiotal hundår för att rensa i de egna leden. De som stannar kvar då är de som verkligen står för ideologin.

brodeur sa...

Är snarare så att det finns en facklig/sosse mygel kultur.