torsdag 6 maj 2010

Dags för lite lust och glädje och ett vuxet tilltal i politiken...

Politik är oerhört allvarligt, eller hur? Det påverkar i hög grad våra liv. Kvinnliga och manliga politiker talar med lite nedtonad aningen mörk röst om alla problem som står framför oss och löften till förbättring för olika grupper. Den ena kan få men inte den andra. Höga skatter är man tvungen att vara för om man är socialdemokrat och lägre skatter ska det vara om man är borgerlig. Du är dum och jag är bra. Det är farligt och det är inte farligt. Sjuk eller frisk. Jobb eller bidrag. Svart eller vitt. Eget tänkande eller omhändertagande. Bil eller häst. Mitt ansvar eller nån annans. Det handlar om alternativen. Självklart gör det det. Men måste det vara så inriktat på den andres tilkortakommanden? Hur vore det att försöka övertyga med sin egen övertygelse om att man verkligen tror på det man själv vill göra. Att tala som vuxen till annan vuxen helt enkelt. Det saknas i den politiska debatten.

Tilltalet som används till andra partier blir i det närmaste infantilt. Det är lite småbarnsligt att bli sur för Tobleronepoltik när man samtidigt tillåter sånger på egen scen om hur man ska hänga sittande regeringStaffan Danielsson reagerar starkt på sin blogg. Det är anmärkningsvärt att reagera på några rader tagna ur sitt sammanhang skrivs i en kommentar till artikel om Wiehes framträdande i Corren. Det är tyvärr en sorglig vana som finns i den politiska debatten. Hur mycket har inte Fredrik Reinfeldt fått lida för "det sovande folket"? Den meningen är också utdragen ur ett sammanhang och kan tolkas som man vill. Själv tolkar jag den som att det fanns ett överbeskyddande i samhället som binder upp människor och tar ifrån dem möjligheterna att styra sina egna liv.

Regeringen som kvinnomisshandlare säger en (S)-are och vill inte ta tillbaka. Samtidigt så  kan vi se att (S) vill ta bort RUT som i väldigt hög grad gynnar kvinnor som tack vare detta både kunnat starta egna företag samt ta hjälp för att kunna vara produktiva med jobb som räknas in i BNP. Eget hushållsarbete gör inte det som bekant. Där har vi en grej Anders Borg. Hushållsarbetet in i BNP. Kan du fixa det?

Vänsterpartisten Ohly talar om att avsätta regeringen. Som om det handlade om någon slags revolution. Det är för tusan ett vanligt demokratiskt val vi står inför.

Niklas Ekdal skriver i en läsvärd artikel på DN Debatt om att blockpolitikens retorik förolämpar medborgarna. Kan inte annat än hålla med. Lite mer respekt för åhörarna bör man ha om man vill ha respekt tillbaka. Valet är ingen fotbollsmatch som är över när en laget har vunnit. Resultatet av valet ska vi leva med de kommande fyra åren sen. Det är mer långsiktigt alltså en en hysterisk match där adrenalinet få sitt.

Ljuset i tunneln...

Nu har socialdemoraterna haft ett par dar i ljuset och idag kom en ny undersökning som visar att den regering som dömdes ut igår är på topp ja, rent av väldigt mycket på topp, till och med i ledning. Nu vet vi att det går lite upp och ned med de här mätningarna och inget är klart förrän valet är över. Men kanske att vi fått lite hjälp av (S)-gänget så tydligt talat om hur de vill höja skatter för i princip alla om än inte så mycket som Ohly önskar. Det ska återinföras fastighetsskatt, och i princip kollektivansluta alla till LO genom skattesänkning för dess medlemmar och inte för andra.

Det är inte helt självklart att väljarna tycker att högre skatter i rättvisans namn är det optimala. Nu när man fått smaka på att ha rejält mer över i plånboken så vill man nog inte lämna det ifrån sig så lättvindigt. Det är fler som jobbar än som inte gör det. Nu leker vi följa Fredrik står det i  DNs ledare idag. Att lägga sig så nära som möjligt kan vara taktiskt, men det gäller att tänka en bit längre.

Surt sa räven Peter ;-) - det är klart att det blir glädjefnatt i vår del av bloggosfären. Visst kan det vara lite fjantigt med att tala om vad man inte vill göra. Men å andra sidan så är det just punkterna som vi med borgerlig inriktning inte vill ha. Att sedan Bodström gör en likadan INTE-lista kan man fundera över. Han tyckte tydligen att det var kul. Så fjantigt är det hur som helst.

Jenny och Tokmoderaten  och Thomas B blev glada över dagens opinionssiffror. Kent Persson hade fint besök av regeringens tåg när de stannade upp i Örebro. Han visar med bilder och känner sig taggad inför valrörelsen nu.

Johan Westerholm och Peter på Röda Berget har en annan syn . Inte helt oväntat. Peter Högberg drömmer om Mona Sahlin.

Nu ser vi fram emot debatten där regeringen utmanar oppositionen.

Uppdatering: Kan inte lova att det inte kommer att begås ett och annat misstag här vad gäller det vuxna tilltalet. Är inte mer än människa. Men ambitionen är sådan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

,

7 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

"Kära nån nu kryper dumheterna fram här."

Ja det är nog dags för ett annat tonfall i debatten.

Mary X Jensen sa...

Hahaha...

Anonym sa...

Mona Sahlin är alliansens bästa valarbetare. Går man ut med så massiva skattehöjningar kan man inte annat än förlora. Man kunde lika gärna sagt att man höjer bensinen till 50:- jämnt och inför förmögenhetsskatt på 10% från första kronan. Det är ju målet men vägen dit är lång. Folket har börjat inse det! Även jag är glad, hoppas det nu håller i sig.

Johan Westerholm sa...

Mary

Bra där, då pratar vi sakpolitik vilket jag ser fram emot. Jag skulle vilja ha din kommentar på varför produktiviteten i industrin sjunkit med 10 % sedan 2006 (se ekonomifakta.se). Notera att fallet inleddes innan finanskrisen men strax efter att den borgerliga regeringen tillträtt.

Som följdfråga vad Alliansen kommer att göra åt detta. RUT må skapa jobb, men är en kortare tid av konstgjord andning om inte industrin får fart....

;)

Johan

Mary X Jensen sa...

Johan. Jag har inte kompetens att analysera det du frågar efter. Men min vardagsförnuftsyn säger mig att siffror inte ändras från den ena dagen till den andra. Det har empirin lärt mig.

Finanskrisen föregicks naturligtvis av en del händelser som inte den borgerliga regeringen kan stå till svars för. Eller hur?

Vad gäller RUT så ställer jag motfrågan här varför ROT och inte RUT? Vad är skillnaden?

Magnus Carlbring sa...

Wiehes platta är dessutom som en skarp kniv. Ord som verkligen vill säga något. Det digitala luddet är utplockat ur munnen och skärpan är absolut.

Dessutom är den jävla rolig.

Quote:

"Ja, det där att va nyliberal/ att sätta snikenhet på piedestal/ att slå mynt av varann/ och ändå låtsas va sams/ blir det inte ensamt ibland"

Tharand sa...

Bra skrivet om barnslig politisk retorik och blockpolitiken. Jag är inte själv moderat men är övertygad om att både Alliansen och sossarna förlorar mycket på den tramsiga retoriken och polariseringen. Lyfter man blicken över ankdammen ser man snabbt att borgerliga utan problem samarbetar med miljöpartiet i många svenska kommuner (fler än man samarbetar med sossarna faktiskt) och att man samarbetar över blockgränserna i Europaparlamentet.

Jag tror också att man överskattar medias betydelse. Jag tror faktiskt att den politiker som vågar prata med folk som tvåvägskommunikation utan att samtidigt ha med sig ett entourage av PR-konsulter och media skulle vinna mycket respekt. Alliansens tågturné och Göran Hägglunds köksbordssamtal verkar inte vara till för åhörarna lika mycket som för mediebilden av att man är ute och pratar.