lördag 15 maj 2010

Drar ur kontakterna...

Min äldre granne står lugnt i morgonrock och läser tidningen. Han är pensionär och har dragit ur kontakten till datorerna. Det är liksom ingen mening med det där säger han. Ibland funderar man över om han har rätt. Visst är det fantastiskt att ha kontakt med hela världen. Det är kunskapsspridning som är enorm, vi kommer i kontakt med männsikor och kulturer som vi inte ens kände till. Mitt internet är vänligt och öppet. Här händer bara bra saker faktiskt.

Men det finns en annan mörkare sida av det här och det är de som nu vill kontrollera allas vår kommuniaktion av olika anledningar, en del är kända och andra vet vi inte ens om att de finns. FRA-lagen skapade ramaskri åtminstone bland oss som har visst hum om hur internet fungerar, vi visste att det inte gick att exkludera vissa men inte andra, i synnerhet inte på de premisser som angavs. Ipred-lagen är en annan sådan kontrollag som väl visat sig vara tämligen tandlös. Övervakningen som SÄPO sysslar med är också tämligen märklig, ty det verkar inte finnas rutiner hur man ska hantera persondata och cheferna begår lagbrott och ursäktas med att de inte hade kunskaper och kännedom. Det är märkligt. Ty om du parkerar på en ort där du inte hör hemms så förväntas du känna till hur reglerna är där, det går inte att komma med att du inte visste.

Google har åkt runt och samlat data om privatpersoner med sina fotograferande bilar, det är den senaste skandalen i vårt avlyssningssamhälle. Det var inte meningen säger företaget. Nähä - datorer kan för all del hitta på mycket men inte riktigt allt ändå. EU kritiserar Facebook för hur persondata används och många har stängt ner sina konton även där. Det är möjligt att min granne har rätt ändå. Kontakterna kanske ska dras ur. Men smatidig så är det så lockande med alla kontakter med andra människor man får så lockande. All kunskap man når med bara några knapptryckningar. Snabbheten med att få veta senaste nytt samt all hjälp som finns till hands är mer än guld värd.

Visst finns det privatpersoner som saknar omdöme och exempelvis lägger ut en bild på en nedsövd patient på Facebook. Visst finns det ungdomar som uppvisar en öppenhet om sig själva och sina kompisar som kanske inte är önskvärda, visst finns det mobbning som är förfärlig. Men samtidigt så är just de sakerna öppna och man kan göra något åt dem. Värre är faktiskt det som sker i hemlighet och som man inte känner till. Det verkar vara en hel del. Inte bara SÄPO.

Det är dags för en övergripande lag om vad man INTE får göra mot enskilda. Vi har redan lagar om yttrandefrihet, brevhemligheter, anonymitet och allt möjligt som ska skydda vår integritet på alla sätt. Men de viftas bara bort de borde i stället stärkas. Det är oroande att det inte sker.

Den personliga integriteten har rykt för länge sedan. Det är obehagligt. Inte för att allt man säger eller skriver eller gör har betydelse kanske. Om man nu har det där rena mjölet i påsen. Men grejen är att man inte vet vad som är rent för det avgör man nämligen inte själv. Rätt vad det är kan tydligen utländska myndigheter komma och ta DNA-prover på oss för något de har avlyssnat sig till som vi kanske inte själva vet om är fel. Karl Sigfrid skriver om detta på sin blogg.Aftonbladet Expressen

1 kommentar:

Scary Devil Monastery sa...

Mary, finns det någon chans alls att SÄPO-skandalen kan lyftas litet mer i media och inom politiken? Det är inte minst anmärkningsvärt att SÄPO kan bryta mot lagen och dessutom komma undan med detta på grund av inkompetens.

Nu har vare sig jag eller någon annan vettig människa något större förtroende för SÄPO efter de täta skandaler som haglat över vår kära säkerhetspolis, men med tanke på deras befogenheter så är det här snäppet allvarligare än "nyheterna" om att det finns poliser som beter sig som rötägg i T-banan...