måndag 24 maj 2010

Låt Victoria få vara ifred nu...

Uppdatering: Göran Hägglund tycker också att Victoria ska få bestämma själv.

Låt Victoria bestämma någonting själv säger Kjellberg och jag håller med. Hennes liv är tillräckligt inrutat som det är. Det är hon som ska gifta sig och då ska hon väl för sjuttsingen få som hon vill på sitt eget bröllop? Vad är det annars för dumheter? Visst kan man fundera i symboler hit och dit och visst är ett kungafamiljsbröllop mycket annorlunda. Men just den här detaljen att pappa kungen ska lämna över henne är väl inte hela världen. Svårt att begripa varför det blir sån uppståndelse av just det. Alla begriper väl att hon är tillräckligt självständig för att stå på egna ben vid det här laget.

Alla gör det inte men jag gillar hela grejen och det blir säkert en kul och skojig sommarhändelse i Stockholmarnas liv. Bra för affärerna och många snygga klänningar också. Det blir fest och det blir gamman. Vi behöver det allihop. För de som sitter och surar kan gott ha det trist.

Jag har lyssnat på Kronprinsessan när hon talat på sistone och det märks att hon mognat och blivit vuxen person nu. Det blir bra. Man kan bara lyckönska de båda. De verkar tycka om varandra mycket och det är det viktiga.

Uppdatering 24:e maj: Nu är det tydligen bestämt att det blir som Victoria vill, pappa Kungen lämnar över henne. Någonting ska man få bestämma över sitt eget bröllop tycker jag. Visst är symbolfrågor viktiga, men de kan trots allt betyda olika saker för olika människor.

AB SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom hon ska ärva statschefsämbetet blir hennes bröllop en statsangelägenhet och därmed blir också hur hon utformar bröllopet en fråga för fler än familjen. Man kan inte å ena sidan säga att vi alla ska vara med och betala bröllopet och å andra sidan säga att det är bröllopsparets ensak hur det utformas. Men det visar väl egentligen bara hur absurt det är med monarkin.

/Per

Mary X Jensen sa...

Jag tycker att allting runtomkring kan regleras och has synpunkter om men det privata är fortfarande privat och om hon vill överlämnas av sin pappa så ska hon få göra det.

Anonym sa...

Jo, men det är just det som är problemet. Ärver man statschefsämbetet är det mycket lite som kan vara privat. Allt som syns utåt blir en angelägenhet för landet. Säg att hon hade velat hoppa jämfota fram till altaret - hade det också varit OK? Eller väldigt speciella egna vigsellöften?

Samtidigt förstår jag din poäng, Victoria bör få ha ett liv där hon bestämmer själv hur hennes vigsel ska se ut. Men det fungerar inte i en arvmonarki, där är priset för privilegierna hon får att allt (inklusive VEM hon gifter sig med) är en offentlig fråga. Det är en av flera anledningar till att jag är republikan.

/Per

Maria sa...

OM det är vad Victoria själv vill och om Daniel känner sig bekväm med att få stå framför allt folket i kyrkan och vänta på att bruden skall ledas in av kungen, så okej då. Men vad det kommer att se ut som just i detta fallet är ju både 1) en osvensk otraditionell överlämning från åldrig fader av omyndig dotter till blivande make, och 2) en maktdemonstration - kungen visar inför hela världen att han är den som har haft och har makt att bestämma över Victorias ställning i livet, om hon får gifta sig och med vem, om hon får bli statschef i framtiden eller måste avstå till förmån för sina syskon eller andra släktingar.

Sedan är det - oavsett hur man tolkar symboliken i en brudöverlämning - lite onödigt att genom ett såpass välbevakat bröllop göra det fashionabelt värre att bryta med svensk sed och inte gå in i kyrkan som par och frivilligt fästfolk tillsammans utan mötas först vid altaret.

embryo sa...

Privat?

Ett bröllop som direktsänds i teve och som det ägnas timmar och spaltkilometrar åt.

Från svt: "SVT storsatsar inför och under bröllopet den 19 juni. Mark Levengood, Kristian Luuk och Ebba von Sydow kommer att leda "Det kungliga bröllopet" som direktsänds uppe från Operans tak varje kväll under bröllopsveckan. Och på bröllopsdagen kommer SVT att sända från tidig morgon till sen kväll."

(nästan att man sympatiserar en aning med de berömda licensskolkarna: är det för detta jag betalar min teveavgift?)

Var är det privata?

Man blir så less på monarkin och detta samtida apanageslaveri som kungafamiljen lever under.

Släpp ut dem, vi lever i en senmodern tid nu.

Men, ska de leva efter dessa medeltida levnadsmönster, då ska de också vigas enligt svensk kyrkas sed, inte enligt något påhittat anglicistiskt sätt. Bäst vore ju om de vigde sig borgerligt, på ett fjäll eller i en skog någonstans: helt privat.

Stefan Andersson sa...

Som femenist så är jag tokglad över detta, Vickan bestämmer själv hur HON vill ha det. Här har vi en tjen som både vill och kan, Underbart! (sen struntar jag i vad som är "rätt och fel" i en svensk kyrka)