fredag 21 maj 2010

Man undrar varför unga tycker att politik är trist...

Elias Gertz har lyckats med ett konststycke. Han har uttalat sig om jobbpolitiken och utmanat Mona Sahlin. Det är helt underbart att en så pass ung kille gör det, tar sig ton alltså. Vi saknar de unga i politiken, vi säger att vi vill ha dem där och startar ungdomsråd och allt möjligt. Deras synpunkter protokollförs och läggs till handlingarna. Unga människor har oftast lite kortare steg mellan tanke och handling än vad byråkrater har. Det är klart, ibland så kan det vara bra att hejda sig. Men men vi måste också sätta in allt i perspektiv. Kejsaren är naken sa den lilla pojken i sagan - fler borde vara som små pojkar i politiken. Många beslut med nakna kejsare tas utan att någon säger något alls. Det är bedrövligt.

Jag har haft det stora nöjet att vara bekant med Elias på twitter under en längre period. Han är en mycket trevlig ung man. Han är klok och intresserad av vad som händer i samhället. Ska han negligeras bara för att han är ung? Naturligtvis inte. Men det är vad som sker. Det är pinsamt dåligt av vuxna att samtidigt som man säger att han är för ung för att ha synpunkter klampar på honom som om han vore 40 år och världsvan. Skärpning. Hur ska vi få undomar intresserade om vi beter oss illa emot dem. Det må vara att allt som sägs inte är perfekt, men säg mig vem som alltid har rätt? Man måste ta ett större grepp här och se perspektiv. Elias kan lugnt säga  - That´s my story and I stick to it.

Så heja Elias. Det är bra att framföra sina åsikter, ibland får man på käften. Jag lovar dig att även jag råkar ut för härskartekniker och motstånd min ålder till trots. Men det är alltid för tidigt att ge upp ser du. Håll ut och håll dig till dem som stöttar dig.

Vad var det som hände?

Elias utmanade Mona Sahlin och talade om att hennes jobbpolitik var skrutt i debattartikel i Aftonbladet. Det blev ramaskri inte om vad han sa egentligen utan om varför just han som bara är 14 år överhuvudtaget öppnar munnen. Det är otroligt kan man tycka.

Men hos centern jublar man förstås över att ha en sån smart kille i gänget och spelar snabbt in en film där Elias får uttala sig. Uppkäftigt. Stor humor. Du är ett framtidshopp Elias.Elias kommenterar uppståndelsen på sin egen blogg.

Vi som uppmuntrar: Pär Ankersjö, Magnus Andersson, Johan Hedin (fast Johan, den som är över 50+ har lika svårt att komma in på arbetsmarknaden om de en gång valt andra alternativ - det borde finnas utrymme för alla). Sofia Arkelsten gillar filmen. Johan Pettersson som tycker att det är bra att ungdomar tar plats. Thomas Böhlmark är imponerad av CUF förmåga att provocera, jag håller med och tycker att det är bra att man gör det. Det behövs, det är inte självklart att de "stora tänkarna" alltid har så rätt. Magnus Andersson är en duktig ordförande för sitt förbund. Men det är mufs Niklas Wykman också. Det finns hopp för framtiden. Elias är ett av dem. Idag är han 14 och nästa val är han förstagångsväljare.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: