söndag 23 maj 2010

Överorden kan slå över till vargen kommer... och ingen bryr sig.

Det är mycket kamp och förfärliga scenarios i (S)-retoriken. Man beskyller landstingspolitiker för att BLÅSA skattebetalarna. För att hemlighålla och sekretessbelägga affärer. Så är det naturligtvis inte.

Man talar om stupstockar och avsättning av regeringen. Till slut suckar man bara och tänker - jaså det är dom nu igen. Ungefär som i sagan om Vargen kommer. Det låter så mycket. Toppenexemplet beskriver Sanna Rayman på Ledarredaktionens blogg som beskriver hur (S)-politiker på fullt allvar talar om undergång och kulturskymning när konstnärslöner debatteras. Det handlar om att byta modell.

Nej trovärdigheten för (S)-retoriken sjunker hela tiden. Kulturbloggen förstärker det hela genom att kalla Ledarredaktionens blogg för kloak. Kära nån RoseMari. Det handlar inte om att kämpa och slåss och upp till kamp längre. Vi lever i ett ganska bra och civiliserat land numera.

Uppdatering: Kan inte undanhålla er denna fantastiska skrivning från de rödare leden. Hur är det fatt kan man undra, förvisso handlar det om konstnärlig frihet. Jobbigt att hata så, eller hur? Och lite omodernt känns det allt.

Jag minns alla mina första maj-tåg och hur de rört vid mig
Nyskriven dikt av Göran Greider:  (City 29 april 2010, sid 22)

Jag älskar demonstranterna som först
står längs trottoarerna
nästan litet skygga
och så helt plötsligt faller in i ledet,
som om de övermannats av övertygelse
eller äntligen upptäckt ansiktet hos
en vän eller någon de älskar.
De blir allt fler nu när tågen växer.

Jag älskar himlen över förstamajtågen,
där allt vi gör speglas i klara gåtor
och allt vi ropar ekar lika djupt.

Jag älskar första maj för det
frigörande hatet mot borgare, kapitalägare,
direktörer, imperialister. (min kursivering)

Jag älskar de universella orden:
Klass, jämlikhet, solidaritet.

Jag får vänliga hallucinationer
varje år på första maj:

Vladimir Majakovskij, ung och levande,
går med strömmen nerför huvudgatan,
han håller Rosa Luxemburg i handen,
han lyfter upp henne ibland
i handflatan för att hon haltar.

Joe Hill slungas över Atlanten tillbaka hit.
Han börjar sjunga.

Che Guevara pratar med någon från
Kommunal.

Olof Palme tänder den första
ciggen på tjugofyra år.

Alla de döda är här igen,
mitt bland de levande och de ofödda.

En papperslös håller i en bunt papper,
det är flygblad.
Stora barriärrevet rör sig tyst i en hälsning
hit genom världshaven.


Jenny Wrangborg, ung poet
och restauranganställd, läser på hemlig ort
högt ur våra ansikten och vi
häpnar över att allt det där
stod skrivet i våra anletsdrag.


Sedan läser Johan Jönsson,
ofolklig poet på arbetarklassens sida
och helt utan något darr på rösten:
dikten är en splitterbomb i
det han alltid kallar moderatstaden.

Jag går genom städerna,
jag går genom landsorten
och jag går långt ut i byarna

vid en älv och under björkar
som ännu knappt slagit ut.

Jag minns alla mina förstamajtåg
och hur de alltid rört vid mig
och jag ser hur jag går
fram till mikrofonen för att säga
de tre orden som befriar:

Kamrater! Vänner! Mötesdeltagare!Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

scaber nestor sa...

Hur kan det inte vara fel att sekretessbelägga offentliga upphandlingar?

Johan Westerholm sa...

Mary

Du har en märklig inställning till transparans i demokratin. Trots att ledande finansinstitut idiotförklarat upplägget som dessutom är hemligstämplat av dina kamrater så framhärdar du. Det hela stinker.

MVH

Johan

Mary X Jensen sa...

Stinker - vad är det som stinker egentligen? Återigen ett sånt där uttryck. I samma härad som kloak. Det är tonen i anklagelserna jag vänder mig emot. Dessutom så har jag inte alla fakta krig hanteringen men så mycket vet jag att när det gäller stora affärsuppgörelser så kan man inte delge ALLA allting hea tiden.


Jag avstår från att uttrycka huruvida allt är perfekt, det vet jag inte. Det lär väl utvisa sig inomn kort. Men att uttrycka det som att BLÅSA skattebetalarna tycker jag är att ta i. Det är kanske gjort på ett annorlunda sätt än alla är vana vid. Men se i stället till innehållet i affären. Det kostar. Ingen kan säga annat än att det här sjukhuset kommer att bli fantastiskt. Säkerligen värt sina pengar.

Men det är val nu förstås...

Peter Strobl sa...

Mary, anledningen till Lagen om offentlig upphandling är transparens och garanti om varje skattekrona. Det är lagar och regler som styr. Det GÅR och FÅR inte göras annorlunda!!
Det är dina och mina pengar det här handlar om.
Dina och mina skattepengar.Om du och jag förlorar miljarder , som kunde ha använts till ngt annat, ja då blir vi blåsta- Blåsta på konfekten.
Du skriver " säkerligen värt sina pengar". Visst, men de miljarder vi hade kunnat använt till ntg annat?
Det är inte hundralappar hit eller dit vi prtar om här.
När det gäler stora affärsuppgörelser inom den privata sfären så är det en helt annan sak än en offentlig/smaka på ordet/upphandling.
Det är noga reglerat vad som är offentligt och inte. Här har man gått ifrån det av Regering och Riksdag fastställda regelverk och gör saker som sannolikt är mer förekommande i öststatsdikaturer. Hemligstämpling, munkavle.
Själva tanken med LOU är att du ska INTE kunna göra på ett annat sätt än vad just lagen beskriver.
De flesta landsting sköter detta till punkt och pricka. Här har vi dock ngt annat.
Mary, du kan också ha en ton, när du blir engagaerad, när du brinner. Men göm dig inte bakom det nu.
Karolinska är bortom politisk retorik, den kommer vända upp och ner på Stockholm på mer än ett sätt.
Det hör inte till vanligheterna att finansiella aktörer kommenterar en landstingsupphandling.
Av den enkla anledningen, inkompetensen lyser igenom hela upphandlingen.
Och till sist, jag vill inte att i mitt Sverige det ska användas hemligstämpling och att belägga människor med munkavle mot gällande lagar. Det hör hemma i andra statskick.

Mvh
Peter

Mary X Jensen sa...

Egentligen skulle just det här inlägget handla om orden som används. Kloak till exempel. Men NKS är först högst upp på kartan just nu. Men Peter som vi konstaterade förut, jag har inte kompetens att bedöma exakt hur just sjukhusupphandlingen gått till. Dels sitter jag på avstånd och dels så ser jag det utifrån ett annat håll. Att finansbolag yttrar sig vet jag inte om det är något man ska betrakta som en svart/vit sanning heller.

Leif Ekstedt sa...

Det är olyckligt att nämna det för kloak. Men det förvånar mig att Landstingsledningen går på tvärs mot vad de säger sig leva efter.
Det förefaller som om inga företag varit intresserade att arbeta efter den offert som Landstingetsänt förfrågan om. Men för hela fridens skull varför skall den upphandling som genomförts inte vara offentlig.?
Det borde vara ganska ofarligt att redogöra för vad avtalet innehåller för att det skall bli ett nytt Karolinska Sjukhuset inom en snar framtid. Eller?????
Just nu behövs grävande journalistik känner jag det som.
F.ö. röstar jag på Moderaterna - i Uppsala.

Peter Strobl sa...

Mary, visst ska vi vårda våra uttryck.
Det blir tröttsamt och gynnar inte sakfrågan, därvidlag har du helt rätt.

Mvh
Peter

Fredrik sa...

Jojo, ordmissbruk är irriterande. Man kan ju påminna om allt prat om bidragssamhälle och skräckscenarior om ekonomisk kollaps under rödgrönt styre. Så var det ju den där otäcka historien med "toblerone-politiken" också.
Båda sidor har en tragisk tendens till retorik som inte för diskussionen framåt.

Men Mary...

Man har ju faktiskt hemligstämplat multi-miljard affärer. Det går inte att komma ifrån, så är det. Det är inte bara ondsint retorik utan ett jobbig sanning.

Jag har läst regelverket och tydligen är det så att man får frångå offentlighetsprincipen och hemligstämpla sådana affärsuppgörelser om det skulle leda till skada för någon av parterna om informationen kom ut.

Nå, vad är det för "skada" som skulle uppstå om vi väljare fick veta exakt vad vi betalar för?

Är det förlorat väljarförtroende under ett valår? Blir skatteverket intresserade? Hamnar någon i fängelse? Ska inkomsterna skickas till ett skattefritt bankkonto i jersey och man oroar sig för att det skulle se illa ut, med tanke på sagda valår? Ska sjukhuset knoppas av och bli ett privatägt sjukhus för en priviligerad elit?
Vad är det för skada man syftar på egentligen?

Så mycket vet vi som att man har valt att ta den politiska smällen för hemligstämplandet hellre än att tala om sanningen för oss. Då är det alltså något viktigt som göms undan.

Demokrati är värdelöst om vi inte KAN välja informerat. Vad är det för mening med att rösta alls om det är omöjligt att rösta med eftertanke och kunskap? Då kan man lika gärna rösta som föräldrarna gjort. Eller kanske rösta rött om det är sol på valdagen och blått om det regnar, liksom efter vilken färg som mest liknar dagens väder?
Bättre kriterier har man ju egentligen inte om viktig information hålls hemlig.

Att vi får veta sanningen om 10, 15 eller 30 år betyder inte så mycket. Då har de ansvariga gått i pension, pengarna är borta och media har sedan länge tappat intresset.

(Inte ett ord om "detaljer" här. Att märka ord på det sättet tycker jag är lite fånigt.)

Mary X Jensen sa...

Fredrik - jag funderar mest om de hetsande orden här. Om Greider skrivit judar och negrer i stället för borgare etc. hade det fått publicerats då?

Seriöst så vet inte jag mer om sekretessbeläggningen än att det brukar vara så vid stora affärer. Däremot kan jag inte tänka mig att de borgerliga är särsklt benägna att slösa med pengar. Så vi får väl se. Men å andra sidan jag vidhåller, om man ber om anbud och bara en svarar så kanske det är så det ska vara. Om man vill ha ett jobb utfört på ett sätt alltså. VArför ska man ändra på det då? Men som sagt jag har inte kompetens att bedöma det hela. Jag tror att jag delar det med många som uttalar sig just nu.


Vad gäller ordbruk håller jag med. Det gäller från båda håll för att inte tala om de där CorporateBullShitbegreppen som skapas lite här och där. Men inte kallar vi andra för kloaker i alla fall.

Det där med "detalj" inser jag att jag får leva med, hehe...

peter adler sa...

Inte nog med att Göran Greider gör stor sak av att "hata" sina meningsmoståndare; han gillar "vänliga hallucinationer" om torterare och bödlar också (Che Guevara).
Bra Mary, uppmärksamma mer vilka mörkermän det finns på Vänstersidan!