fredag 14 maj 2010

Tjänstemän slutar aldrig att förvåna...

Regler är förstås viktiga att efterfölja, men varför in absurdum? En man blev av med A-kassan för att han gick på anhörigs begravning. Han skulle varit på möte med arbetsförmedlingen och fick av en person klartecken och av en annan indragen A-kassa. Begravning är inte ett giltigt skäl och har aldrig varit det menar chefen på Arbetsförmedlingen.

Det är ju möjligt att det är så. Just i det här fallet så vet man inte alla detaljer utan bara det som står i tidningen. Men principen må vara att begravning inte är giltig frånvaro men nog borde det väl gå att resonera sig kring en sådan situation.

Men hur vore det att vara lite flexibel och skifta tider med någon annan. Den erfarenhet jag har på håll av arbetsförmedlingen är snarare att de verkar ha så mycket att göra att det tar flera veckor innan möten kan fixas trots att den arbetssökande hänger på. Så någonting på rutinnivå borde väl ändå kunna åstadkommas i såna här fall. Det står folk på kö som vill komma på möten och många får vänta väldigt länge.

Ett annat exempel jag hörde om var en person som genom arbetsförmedlingen fått förmånen att genomgå ett psykologtest för att finna sina bästa egenskaper. Hon kunde inte genomföra hela dagen på grund av att en arbetsförmedlare krävde ett intyg från en annan arbetsförmedling och det måste lämnas in personligen annars skulle hon bli av med A-kassan. Av den anledningen fick hon avbryta psykologtestet efter halva tiden och ge sig av i Taxi till den ena arbetsförmedlingen för att hinna hämta sitt intyg för att lämna in på den andra arbetsförmedlingen inan de stängde. Det låter ganska pucko om jag får tycka.

Inte imponerad.

Uppdatering: Allt har skötts korrekt säger man på FK när mamman till den cancersjuke lilla killen får indragen föräldrapenning. Du kan överklaga till länsrätten säger tjänstemannen. Det här låter hemskt och nu blir det förstås guldläge för vänsterpolitiker att tala om hur iskalla de borgerliga politikerna är. Framställt så här så kan man tycka det. Men å andra sidan så har det en gång sagts från regeringshåll att de som verkligen behöver ska ha hjälp. Det är dags att visa det också så att perosner som ramlar mellan stolarna får den hjälp de behöver. Vissa fall verkar mer uppenbara än andra kan man tycka. Sen kanske inte allt är sjukdom och ska vara relaterat till sjukdom och sjukförsäkringen som det verkar ha varit sen tidigare. Att rehabilitering är bra kan ingen säga emot heller. Vissa har tidigare fått gå år ut och år in utan att få hjälp.

När man läser i DN så har det gått ganska bra för de flesta att komma igång. Det är fantastiskt det också på många sätt. Människor kan uppenbarligen en hel del. "I stället för kanske uppemot tusen nya förtidspensionärer har vi alltså fått en stor grupp självförsörjande. Det är snudd på mirakulöst." (DN). Med tanke på att det varit lågkonjunktur och svårt med jobben så finns det anledning att vara positiv.

Någon hjälp måste dock den här mamman i artikeln ha, hon ska inte bli ombedd att överklaga till länsrätten. Det känns mycket underligt. Intressant att se hur det här exemplet kommer att hanteras. Troligen kommer det att gå bra.

6 kommentarer:

Mikael sa...

Hej Mary!

Det finns en mycket enkel lösning på problemet med arbetsförmedlingen. Helt enkelt att lägga ned arbetsförmedlingen. Detta därför med dagens teknik och framtidens teknologi så kommer de flesta arbetsgivare att finnas att nå via Internet och då blir arbetsförmedlingen överflödig.

Vi ser det redan idag, då de flesta jobben kommer från allt annat än arbetsförmedlingen, tex Monster.com , Monster.ca, Idealist.org och Simplyhired.com

Vi ser också att det ser likadant ut i Sverige då rekryterare, bemanningsbolag osv har sina egna sidor dit människor söker sig istället för att använda arbetsförmedlingen, tex kan vi hitta Manpower, Proffice , Uniflex osv på Internet så de allra flesta har inget behov av arbetsförmedlingen.

Dessutom kommer de unga inte att ha något behov av arbetsförmedlingen eftersom de flesta unga drabbas av det borttagna studerandevillkoret och därmed inte har någon arbetslöshetsförsäkring och därmed inte har råd att ta sig till arbetsförmedlingen och ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.

De unga , unga vuxna, och de nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade unga akademiker har mycket stor datorvana och klarar sig bäst genom att sitta hemma och söka jobb via olika databanker, och de allra flesta väljer att "bojkotta" Platsbanken därför att den har börjat bli väldigt oprofessionell och oseriös. Detta därför att alltfler så annonserar där är oseriösa arbetsgivare.

Så lägg ner Arbetsförmedlingen, deras lokaler kan användas till bättre saker, tex kan dessa lokaler byggas om till bostäder för ungdomar som behöver bostäder.

Mvh

Mikael

elina sa...

Föräldrapenning? Det ska vara uttaget tills man är 8 år och de flesta har nyttjat alla dagarna under barnets första år. Något är fel i berättelsen? Kanske menar de VAB men då ska man ha jobb och vara ledig från det eller hur? Känns ibland att pressen kräver upp ömmande fall men har inte kunskap om ens grunderna av systemet.

Mary X Jensen sa...

Grejen är väl den att man hänger upp sig på begreppen. Vad är det som gäller, det heter det en aoch det andra. Men sammanfattat kan man väl säga att det är hjälp som behövs. Oavsett vad det benämns.

Det finns en fyrkantighet i myndighetsutövning som är märklig.

elina sa...

Fyrkantigt? Ja men också ohjälpsamt. Kunde jag inte hjälpa patienten/klienten tog jag reda på vem som kunde det och slussade henne vidare och kollade upp efteråt med, för det kostar så lite att vara smidig och slippa ha folk springande runt. Varför gör man inte det? Kanske borde det ingå i kommunal/statlig tjänst?

Claes Leo sa...

Mja.. de flesta av de utförsäkrade har "inte kommit igång"..
Den undersökning Försäkringskassan gjort handlar bara om de cirka två tusen som "försvann" mellan FK och AF.
Så egentligen handlar det om tusen av ca 18 000 utförsäkrade eller ungefär sex procent.
Du kan läsa rapporten här:
http://www.forsakringskassan.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/Pressmeddelanden/pm10_12/pm10_12_rapport.pdf

vänsterwiki sa...

Vilken politisk tillhörighet har generaldirektörerna på AF och FK?