lördag 26 juni 2010

Att ha koll på politiken och politikerna inför valet...

L Ö R D A G S T A N K A R
inte på söndagen utan på fredagen (man måste väl överraska) fast det är visst lördag, dåså ...


Sveriges Radio och Sveriges Television har i samarbete inför det kommande valet skapat sajten Valpejl där var och en kan söka information om alla kandidater till kommun, landsting och inte minst Riksdagen förstås. Spännade på många sätt. Samtidigt så kan man fundera lite över hur mycket varje kandidat egentligen har att påverka i sina partier när det kommer till kritan. Det råder mycket centralstyrning i olika partier och den gemensamma agendan kommer alltid först.

Det är kluvet med personval kontra partival. Ty den enskilde har inte så mycket att komma med egentligen, mer än kanske att få möjligheten att bli uthängd i pressen av både den ena och den andra anledningen. Sliten i stycken av drevet har nog många politiker känt sig vara. Ibland med rätta kanske, för det mesta så brukar det dock gå över styr och alla möjliga rubriker får fäste. Som bekant är vi ganska duktiga på att vara fördomsfulla mot varandra och väljer lätt skandalrubriken att döma utifrån istället för att fundera över vad som ligger bakom den.

Så när man läser Valpejl bör man ha i åtanke att det i första hand är partiet man väljer, den enskilda politikern har få möjligheter att påverka i de stora frågorna. Trist på sätt och vis men rent praktiskt kan man förstå att det inte går att ena en hönsgård utan att det måste vara en viss ordning och reda. Kluvet är ordet för personval, för visst är det personer som ger intryck men vetskapen om att alla ändå måste rösta med partilinjen för att det ska vara görbart att driva partipolitik ger en annan dimension. Det kan aldrig bli ett självändamål att gå emot sitt eget parti även om man ibland måste markera för att kunna sova om natten. Det finns inget utrymme för primadonnor i politiken. Däremot gäller  hårt arbete i korridorerna innan olika frågor kommer till beslutssituationen.

Chanserna för mig att komma in i riskdagen är nog ganska små, men man vet aldrig. Jag har en låg placering på listan och i Stockholm måste man få 20.000 kryss för att komma in när man inte står på valbar plats. Det är få som lyckas med detta. Dock tycker jag att moderat politik i stort är det enda alternativet och arbetar därför mer för det än för min personliga position. Dock utan att ge upp alltför mycket av de personliga ställningstagandena, men som alltid i livet så går det ut på att kompromissa. I synnerhet i politiken.

I Valpejl har alla kandidater fått chansen att presentera sig själva. Jag har där svarat att Gösta Bohman är min politiska förebild och det beror delvis på att det var han som partiledare som fick mig intresserad av moderaterna när jag skulle rösta för första gången. Men självkalrt har jag följt med de olika partiledarna som följt efter Bohman och gillat dem alla, men på olika sätt. Fredrik Reinfeldt är en person jag uppskattar som partiledare, han är tydlig och han är lugn och har stort förtroende hos många väljare, även hos socialdemokrater.

Jag gillade Gösta Bohmans klarspråk. Har dock förstått när jag läser Lars Tobissons bok att det inom partiet inte alltid var så lätt att hantera just den frispråkigheten. En annan anledning att jag särskilt gillar Gösta Bohman är den klarsynthet han visade när han uttryckte följande:

"Vet ni om att USA idag har möjlighet - och det kommer alltså andra länder att ha i morgon - att med hjälp av datorer bevaka all telefoni, all telegraf- och datakommunikations trafik över Atlanten. Datorerna är programmerade så att de fortlöpande kan leta igenom det ofantliga informationsmaterialet och söka fram vissa slags samtal och vissa slags informationer, som redan registrerats med datans ofelbara effektivitet.

Visst kan sådan verksamhet vara legitim. Man kan spåra utländsk underrättelseverksamhet, förhindra sabotage eller komma åt narkotikalangare eller andra som försöker kasta grus i ett allt känsligare samhällsmaskineri. Men den kan också missbrukas. Och läggs kontroll till kontroll, registrering till registrering, blir vi själva så småningom slavar under kontrollsystem, fångar i ett genomreglerat samhälle, där den enskildes möjligheter att hävda sig gentemot den allt starkare överheten blir allt mindre. " (Tal vid Moderata ungdomsförbundets stämma, Rättvik, 22 november 1975. Publicerad i Bohman, Gösta. "Tankar och tal. Anföranden och essayer i urval 1975-1979" utgiven av Moderata samlingspartiet 1979)

Detta är också en anledning till att jag skulle vara med i Piratpartiet om jag nu inte varit moderat vilket är en av frågorna. För det är just de viktiga frågorna kring personlig integritet som de driver som jag tycker att det är viktigt att hålla vid liv. Kanske att Gösta också skulle varit lite Piratpartist om han varit verksam idag. Eller så hade frågan varit en moderat sådan. Troligen så.

När det gäller Valpejl så finner jag det anmärkningsvärt att vare sig Piratpartiet eller Fi! finns representerat på sajten. Däremot finns SD med. Det senare är ändå ett parti som vare sig socialdemokrater eller moderater vill samverka med och dessutom så gör de skillnad på människor på ett sätt som inte känns OK om man vill se världen ur ett större perspektiv där alla behöver göra sina insatser. Oscar Swartz frågade SVT och fick svar. Det är en slags brist på respekt för demokratin att bortse från Piratpartiet på Valpejl skriver socialdemokratiske riskdagsledamoten Eva-Lena Jansson på sin blogg. Det är möjligt att PP inte syns och kan mätas på traditionellt sätt men de finns och de kan mobilisera. Lita på det.

När DN på ledarplats skriver att Piratpartiets frågor är ute ur politiken så inser man hur insnöat det kan bli med megafoninformation, envägskommunikation. Vem är denne Niclas Ericsson? Att han tycker kan man se men vad vet han? Det finns erkligen anledning att bemöta en hel del som skrivs utifrån en persons perspektiv.

"Pirater utan vind


Fildelning blev 2006 en fråga som skakade Sverige och fick riksdagspartier att krypa för finniga, dataspelande tonåringar. Så sent som 2009 vann Piratpartiet ett mandat i valet till Europaparlamentet.
Men efter ett kritiserat försök till försäljning av sajten The pirate bay har fenomenet tappat sin hjältegloria. Stödet för Piratpartiet viker. Och häromdagen lades lobbyorganisationen Piratbyrån ner.
Så snabbt vänder politikens vindar. Och i det här fallet har de vänt i rätt riktning.

Niclas Ericsson"


Frågan om personlig integritet handlar inte om finniga dataspelande tonåringar som gillar fildelning och vill ha allting gatis. Det var till och med länge sedan mina barn var såna. Farmor Gun som också kandiderar till Riksdagen är pensionär och Emma på Opassande är inte heller vare sig finnig eller tonåring. Sagor från Livbåten kommenterar också DNs agerande när det gäller Piratbyråns nedläggning. Rasmus Fleicher och Marcin de Kaminski som båda var med har berättat om hur det egentligen gick till. Det hade helt andra skäl än de som DN gör till sanning. Lite trist - minst sagt.

Hur som helst så ser den kommande valrörelsen väldigt spännande ut och jag tar ett helhetsperspektiv på min egen politiska verksamhet och satsar på moderaterna som vanligt. Det finns en del korridorsjobb att göra vad gäller frågor kring den personliga integriteten och jag fortsätter med det.

Uppdatering: I valpejl kan man läsa att jag är engagerad i 2 företag. Ett av dem är min enskilda firma Distans och Perspektiv och det andra är ett förtroendeuppdrag jag har i ett kommunalt bolag. Annars är jag hemmafru som söker arbete.
(intressant)

Midsommarkrönikörer: Thomas Böhlmark Peter Högberg (S)  Tokmoderaten Per Hagwall Kent Persson  Peter L Andersson Johan W (aningens arg)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Aktivdemokrat sa...

Ja det är riskabelt att rösta in ett gammalparti i "riskdagen". Du röstar på grisen i säcken och kan inte ens lita på partiets grundbultar. Moderaterna sviker de som värnar om integritet. Centern sviker kärnkraftsmotståndarna, etc. Som tur är finns det nya vägar för demokratin.

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary. Idag är så många besvikna på partier som sprungit ifrån sina ideologier (du förmodar t ex att med Bohman som ordf idag skull m haft en annan inställning betr integritetsfrågorna), så att det blir allt mera intressant med personval. Men då måste vi veta vad personerna tycker - spec om de i ngt avseende tycker annorlunda än partiet. Och varför.

F.ö. har även jag skrivit både om DN och Niclas Ericsson (okänd även för mig!) och om SVT:s valpejl.
Kolla min blogg för idag lördagen den 26 juni.

Jo, en sak till. Har du fått iväg till papper betr Nej till datalagring???? När jag kollade senast var du inte där...

Mary X Jensen sa...

Lars-E ska kolla.

Nej jag skriver inte under för jag vill inte låsa mig vid svart eller vitt. Så enkelt.