måndag 14 juni 2010

Fildelning eller piratkopiering...

Henrik von Sydow skriver idag en artikel om vilket föregångsland Sverige är och menar att fildelning har öppnat för många nya innovationer. Det stämmer. Men problemet är att all fildelning har betraktats som piratkopiering och det har stiftats lagar mot detta också. Ipred är en av dem. En helt onödig lag som baserats på att underhållningsindustrin velat behålla sina gamla intäktsvägar. I stället för att själva utveckla sina affärer efter omvärldens krav så har de velat konservera och bibehålla det gamla. Detta genom att lobba igenom lagar som gör en hel generation till brottslingar. Det är inte OK.

Det talas om att artister ska få betalt för sina jobb. Men det är väl fullständigt självklart,ingen säger väl emot den saken. Att de inte får det beror snarare på  att deras mellanhänder behåller för mycket. De vill behålla allting själva. Man köper rättigheter från artisterna och kan mjölka deras verk i 70 år. Varför talas det inte mer om detta? Det beror förmodligen främst på att det finns smarta och listiga personer som gör allt för att sätta upp kunderna och artisterna mot varandra och själv slippa undan kritiken för att de inte följer med marknadens krav.

Så ja, låt oss ta höjd för nya innovationer i Sverige. Det är en jättebra idé, Men ta bort möjligheterna för underhållningsindustrin att stoppa dessa genom lagar som skyddar dem och ställer till problem för bland annat den som vill använda sig av de nya tekniska möjligheterna och kopiera för eget bruk. Det är min syn. Jag tror att jag delar den med en hel ungdomsgeneration. Alla måste hänga med i utvecklingen. Även den av tradition tröga underhållningsindustrin som nu lyckats med konststycket att göra modernt beteende till något brottsligt. Det är inget nytt. De har gjort det förr. Ville förbjuda videon också som bekant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Caspian Rehbinder sa...

Väl skrivet. Vilket är en av de stora anledningarna att Moderaterna inte kan vara ett vettigt alternativ i nästa val.

Widham sa...

Skönt att se att du fortsätter nöta på om den här frågan.

Companion sa...

Det händer hela tiden med denna väldigt giriga industri. Varje gång det kommer in ny inovation så höjs rösterna för att de kommer förlora jobb och pengar. det sa man om det tryckpressen, självspelande pianot, skivspelaren, magnetbandet, kopiatorn, biblioteken och videobandspelaren. Var enda gång har de hävdat att det är ett hot mot deras leverbröd och att det ska förbjudas på stört!!! Varenda gång har de haft fel. VARENDA GÅNG!!! Det tog inte alls många år innan videon hade gått om bio i intäkter tex... Varför lär man sig inte av historien? Varför är man så rädd? När det har visat sig att de haft fel.. Genom hela moderna historian!!

Jerker Wågberg sa...

Vad lätt det hade varit för dig att hålla med bara för att hålla ihop.

I stället skriver du det här.

Integritet. Respekt. Hatten av.

C-Stefan sa...

Du säger "De vill behålla allting själva. Man köper rättigheter från artisterna och kan mjölka deras verk i 70 år. Varför talas det inte mer om detta?" Du har ju chans att tala om det, vad tänker du där? Hur ser du på upphovsrättsutredningens delbetänkande? Hur stärks upphovsmännen/konstnärerna/utövarna position gentemot media ndustrin?

Donsan sa...

För mig är det obegripligt att privatpersoner inte fritt kan få dela filer de själva förfogar över med varandra - så länge detta sker utan kommersiella vinstintressen?

Vilka argument finns det egentligen emot och vad stödjer man sin argumentering på?

Varför är det så svårt att klart deklarera att dagens upphovsrätt är sjuk och behöver reformeras så att den tar mycket större hänsyn till den allmänhetens intressen och rättigheter?

Varför detta tassande kring "piratkopieringen"? - Vem eller vilka har egentligen bestämd att "piratkopieringen" är olaglig och på vilka grunder? - Ja inte är det artisterna eller upphovsmän som har krävt skärpningen av upphovsrätten som fd justitieministern Thomas Bodström (S) - helt utan synbarlig anledning - genomförde år 2005 -

Inte var det artisterna eller upphovsmän som krävde tillslaget mot the Pirate Bay eller tryckte på lagstiftarna att införa IPRED

Vem eller vilka har fått tolka den svenska upphovsrätten och tryckt igenom dom förändringar som idag kriminaliserar över 2 miljoner fildelande svenskar och har våldfört sig på deras integritet och grundlagsfästa demokratiska rättigheter?

Varför är det så få - om några - som vågar säga högt att vi - med välvillig hjälp av Alliansen med moderaterna is spetsen och sossarna - styrs av USA och deras mäktiga och inflytelserika skiv- och filmaffian i upphovsrättsfrågan?

Det är dags att ta bladet från munnen och tala klartext - Hela kriget mot piraterna styrs från det halvfascistiska USA som påtvingar oss deras syn på rätt och fel och som med hot och påtryckningar tvingar våra fega politiker att införa samma fascistlagar som de har